Nye krav til varmtvannstanker

EU-krav truer 200-liters berederne.

FORBUD: EU vurderer nye krav til varmtvannsberedere, som kan gi et forbud mot de tradisjonelle 200-liters berederne. Foto: Antimedia
FORBUD: EU vurderer nye krav til varmtvannsberedere, som kan gi et forbud mot de tradisjonelle 200-liters berederne. Foto: Antimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs Økodesigndirektiv ble iverksatt i Norge i 2008, og har så langt ført til at glødepærene fases ut.Neste produkt som vil møte strengere krav er varmtvannsberedere. Dette kan bli merkbart for norske forbrukere.

Denne kan erstatte varmtvannstanken

Mindre belastning i alle ledd

Etter planen vil en norsk økodesignforskrift tre i kraft med øyeblikkelig virkning 1. mars i år. Da vil for eksempel glødepæreforbudet gjelde i hele EØS og dermed også i Norge.

Gjennom Økodesigndirektivet ønsker EU å redusere miljøbelastning til elektriske apparater og utstyr, og produkter som påvirker den totale energibruken. Dette vil si at alt fra kjøleskap, apparater i stand-by modus, dekodere og TV-er får minimumskrav til energieffektivitet.

Produkter som allerede finnes på lager i EØS og Norge kan imidlertid selges ut.

Smart løsning: Bruk varmen fra varmtvannet flere ganger

Kan bli forbudt

Det nye direktivet innebærer et forslag om å forby markedsføring og salg av varmtvannsberedere på 200 liter eller mer, som kun drives av elektrisitet. Slike beredere utgjør cirka 43 prosent av det norske markedet, ifølge produsenten OSO Hotwater. Forbudet vil ikke ramme allerede installerte varmtvannsberedere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer