Nye leiligheter er for små og for dyre

- Hvem i all verden vil ha slike leiligheter?, spør Prognosesenteret.

Publisert
Sist oppdatert
Behovet for nye boliger er der, men ikke til den prisen.Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret.


Byggingen av nye boliger i de store byene har bråstoppet, og er på full fart nedover. Det melder både Statistisk sentralbyrå og Prognosesenteret.

Siste nytt om boligprisene

Problemet, ifølge Prognosesenteret, er at nye leiligheter som bygges er for små og for dyre.

- Et nybygg i Oslo koster 46.601 kroner per kvadratmeter. Hvem i all verden vil ha en leilighet til den prisen? De unge har ikke råd til dem, og de voksne som har penger nok, vil ha større leiligheter, sier analytiker og partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret Vis mer


Og det er et problem, fordi behovet for leiligheter har ikke gått ned.

- Man får ikke solgt de nye boligene fordi kvadratmeterprisen er for høy. Behovet for nye boliger er der, men ikke til den prisen. Leilighetene er rett og slett for små og for dyre, sier Øye.

Han forklarer at problemet ikke er et hovedstadsfenomen, men at en kan se liknende trend over hele landet.

Avlyser boligkrakk

Legger boligprosjekter på is

Resultatet av den høye prisen forbundet med bygging av nye boliger, har gjort at mange nye boligprosjekter er blitt lagt på is. I 2007 ble de bygget drøyt 32.000 nye boliger i Norge. Prognosesenteret varsler at antallet vil synke med rundt 5.000 i inneværende år.

- Det ligger an til at vi skal få en kraftig nedgang på igangsetting av nye boliger, ned fra 32.000 boliger i 2007 til 27.000 i 2008, sier Øye.

Han presiserer at dette ikke er noen offisiell prognose, men et anslag gjort av Prognosesenteret.

Av alle typer boliger er det spesielt en kategori som får pilen til å peke nedover.

- Det er kun leiligheter som står for fallet. Det er paradoksalt når det er leiligheter vi har behov for, fordi sentraliseringen er så sterk. Vi har gått fra eneboligkultur til leilighetskultur, sier Øye.

Tror folk likevel vil kjøpe

Øyvind A. Tandberg, NEF
Øyvind A. Tandberg, NEF Vis mer


Formann i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Øyvind Tandberg, tror at på tross av høy boligpris, vil mange velge å kjøpe leiligheter.

- Å bo er ikke noe man velger bort. Leiekostnadene har gått rett i taket, og selv om kostnadene ved å kjøpe er såpass høye, velger mange å bruke penger på å betale ned på sine egne lån, sier Tandberg til DinSide.

Torsdag skrev DinSide at leieprisen på boliger har skutt i været det siste året, og kommer til å fortsette å stige i 2008. Leder i Leieboreforeningen, Lars Aasen, sier at akkurat nå er det krise i leiemarkedet.

I Oslo steg leieprisene 16,4 prosent i snitt i fjor, og eksperter DinSide har vært i kontakt med spår at leieprisen over hele landet vil øke kraftig også i 2008. Torsdag sa lederen i Leieboreforeningen, Lars Aasen, det krise i leiemarkedet.

Boligkrise i leiemarkedet

DINSIDE FØLGER BOLIGPRISENE:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer