Nye merkekrav for engangsplast

Slik vil Klima- og miljødepartementet forhindre at flere produkter ender opp i naturen.

SØPPEL: Sneiper inneholder plast og skal kastes i søpla, ikke på bakken eller i naturen. Foto: Berit Roald / NTB
SØPPEL: Sneiper inneholder plast og skal kastes i søpla, ikke på bakken eller i naturen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbudet mot å omsette engangsplastprodukter trådte i kraft lørdag 3. juli. Nå er det ikke lenger lov til å omsette produkter som er helt eller delvis laget av plast og er beregnet på engangsbruk.

Det inkluderer varer som bestikk, tallerkener, bomullspinner, sugerør, ballongpinner og rørepinner til drikkevarer.

De som hadde slike varer på lager før 3. juli, får lov til å selge dem og slipper dermed å kaste dem, men de får ikke bestilt ytterligere av de nevnte engangsplastproduktene.

Ny merkeordning

Nå skal regjeringen innføre nye merkekrav til andre engangsprodukter av plast, som sanitetsprodukter, våtservietter, tobakksprodukter med filtre og drikkebegre som er helt eller delvis laget av plast.

Bakgrunnen for merkingen er å informere og bevisstgjøre forbrukere om at produktene inneholder plast og at de ikke skal kastes i toalettet eller naturen, forklarer Klima- og miljødepartementet.

– Vi vil redusere plastforsøplingen. Nå innfører vi krav om merking av plast som ofte ender som søppel i naturen eller blir kastet i toalettet. Samtidig innfører regjeringen forbud mot en rekke produkter av engangsplast. Vi jobber også internasjonalt for en ny global avtale som skal hindre plastforurensing, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Slik blir den nye merkeordningen som innføres i høst. Foto: Klima- og miljødepartementet.
Slik blir den nye merkeordningen som innføres i høst. Foto: Klima- og miljødepartementet. Vis mer

Ender ikke i søpla

Ifølge tall fra en studie publisert av Current Environmental Health Reports anslås det at 4,5 billioner sigarettsneiper med filter havner utenfor søppelkurvene hvert eneste år, skrev Forskning.no i 2019.

– Mange røykere tror at sneiper brytes ned raskt og ser derfor ikke på dem som søppel. Men filteret er lagd av en type bioplast som det tar år, om ikke tiår, å bryte ned, sa Dannielle Green, førsteamanuensis ved Anglia Ruskin University og hovedforskeren bak studien, i en pressemelding, i forbindelse med fremleggingen av studien.

Nettstedet Sneipfritt.no skriver at to av tre sneiper ikke ender i søpla, og deler samtidig tips om hvordan du kvitter deg med sneipen riktig.

Venter positiv effekt

Den nye merkeordningen vil tre i kraft 1. oktober, og det er de som omsetter plastproduktene i Norge som skal sørge for at produktene er merket i tråd med kravene.

Klima- og miljødepartementet venter at den nye merkeordningen vil ha en positiv miljøeffekt gjennom redusert forsøpling og at mindre plast havner i naturen.

– Målet er blant annet at færre kaster bind, tamponger og våtservietter i toalettet, og at de ikke kaster fra seg kaffekopper i plast ute i naturen. Dette vil gi mindre forurensing og reduserte kostnader for avløpsrenseanleggene, sier departementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer