Nye merkekrav for engangsplast

Slik vil Klima- og miljødepartementet forhindre at flere produkter ender opp i naturen.

SØPPEL: Sneiper inneholder plast og skal kastes i søpla, ikke på bakken eller i naturen. Foto: Berit Roald / NTB
SØPPEL: Sneiper inneholder plast og skal kastes i søpla, ikke på bakken eller i naturen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbudet mot å omsette engangsplastprodukter trådte i kraft lørdag 3. juli. Nå er det ikke lenger lov til å omsette produkter som er helt eller delvis laget av plast og er beregnet på engangsbruk.

Det inkluderer varer som bestikk, tallerkener, bomullspinner, sugerør, ballongpinner og rørepinner til drikkevarer.

De som hadde slike varer på lager før 3. juli, får lov til å selge dem og slipper dermed å kaste dem, men de får ikke bestilt ytterligere av de nevnte engangsplastproduktene.

Ny merkeordning

Nå skal regjeringen innføre nye merkekrav til andre engangsprodukter av plast, som sanitetsprodukter, våtservietter, tobakksprodukter med filtre og drikkebegre som er helt eller delvis laget av plast.

Bakgrunnen for merkingen er å informere og bevisstgjøre forbrukere om at produktene inneholder plast og at de ikke skal kastes i toalettet eller naturen, forklarer Klima- og miljødepartementet.

– Vi vil redusere plastforsøplingen. Nå innfører vi krav om merking av plast som ofte ender som søppel i naturen eller blir kastet i toalettet. Samtidig innfører regjeringen forbud mot en rekke produkter av engangsplast. Vi jobber også internasjonalt for en ny global avtale som skal hindre plastforurensing, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.