Hytter og fritidsboliger i 2022:

Nye regler for hyttekjøp

De nye reglene kommer til å forandre måten vi kjøper og selger hytter på.

NYE REGLER TRER I KRAFT: Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag forteller at eldre hytter ofte har flere feil og mangler og dårligere dokumentasjon. Foto: Norsk Hyttelag
NYE REGLER TRER I KRAFT: Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag forteller at eldre hytter ofte har flere feil og mangler og dårligere dokumentasjon. Foto: Norsk Hyttelag Vis mer
Publisert

De nye reglene trer i kraft allerede fra 1. januar.

Blant annet vil det ikke lenger være mulig å selge hytta «som den er», og tilstandsrapporten må tilfredsstille strenge krav for å bli godkjent.

Stor betydning for hyttefolk

Endringene i Avhendingsloven gjelder i både helårsbolig og fritidsbolig, men får likevel spesielt stor betydning for hytteeiere.

– På mange hytter, og særlig eldre hytter, har det nok vært vanlig å slurve med dokumentasjonen av utført arbeid, sier Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag til NTB.

– I tillegg har det vært vanlig med større grad av egeninnsats på hyttene.

De nye reglene betyr at ansvaret for tidligere utført arbeid på hyttene i stor grad overføres fra kjøper til selger.

– Selv om målsetningen med lovendringen er å få færre konflikter knyttet til kjøp og salg, venter vi en økning i antall henvendelser fra medlemmer til Hytteadvokaten når de nye reglene trer i kraft, sier Bringsvor.

De viktigste endringene

Forbudet mot generelle forbehold som for eksempel "selges som den er" er ment å motivere selger til å avdekke og opplyse om alle feil og mangler boligen eller hytta har, da det som er opplyst om og dokumentert før salget, ikke kan klages på. Dette betyr samtidig at ansvaret for skjulte feil og mangler overføres til selger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.