Nye regler for lavinnskuddsboliger

Magnhild Meltveit Kleppa vil sikre kjøpere av lavinnskuddsboliger

Publisert
Sist oppdatert

- Vi gjør nå flere grep for å redusere muligheten for spekulasjon i lavinnskuddsboliger, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa, i en pressemelding fra departementet.

Hun mener det vil sikre tilliten til borettslagsmodellen.

- Vi må blant annet sikre at kjøperne ser den reelle kostnaden ved kjøp av slike boliger. Det vil derfor bli stilt krav til at totalprisen kommer frem i markedsføringen, sier statsråd Meltveit Kleppa.

- Det kommer flere forslag til regelendringer. Det vil bli stilt krav om egenfinansiering, og vi vil utarbeide nye regler for bedre sikringsfond. Med disse endringene mener vi at risikoen for at det dukker opp lignende prosjekter er svært liten, sier Meltveit Kleppa.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Foto: Guri Dahl
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Foto: Guri Dahl Vis mer


Tiltakene følger opp forslag fra et statssekretærutvalg som har gjennomgått problemene med lavinnskuddsboliger, og utarbeidet en tiltaksplan.

Når du kjøper borettslagsleilighet

Det er noen forholdsregler du må ta som kjøper.

 • Som kjøper bør du først og fremst sjekke kvadratmeterprisen på boligen: boligens reelle pris får du ved å slå sammen fellesgjelden og innskuddet.
 • Dernest bør borettslaget være tilknyttet et sikringsfond som dekker utgiftene dersom en av borettslagsinnehaverne ikke klarer å betjene utgiftene sine.

  NBBL opp­rettet i 1994 Boretts­lagenes Sikringsfond for å sikre borettslag og andelseiere mot økonomiske tap som følge av manglende betaling av felleskostnader fra andre beboere.

  I dag er 3.500 borettslag med 135.000 leiligheter sikret gjennom dette fondet. I tillegg er 75.000 boliger sikret via egne lokale fond gjennom boligbyggelaget. OBOS er det største av disse. Dette ifølge NBBL.

 • KALKULATOR: Hvor mye kan du låne?

  AKTUELT


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer