Byggesøknad:

Nye søknader skal gjøre byggeprosessen enklere

Bygge på eller endre et rom i boligen? Nye søknader skal gjøre det enklere for deg å komme i gang.

NYE SØKNADER: Direktoratet for byggkvalitet har laget nye søknader, som skal gjøre det enklere å søke om endringer eller påbygg i boligen. Foto: NTB Scanpix
NYE SØKNADER: Direktoratet for byggkvalitet har laget nye søknader, som skal gjøre det enklere å søke om endringer eller påbygg i boligen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du planer om å bygge på huset eller kanskje bygge garasje, eller ønsker å gjøre om en bod til en kjellerstue, kan det være krav om at du søker før du bygger.

Nå har Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) laget nye skjemaer, som skal gjøre søknadsprosessen enklere.

Enklere å søke

Ifølge DIBK kan de nye skjemaene brukes av alle som skal søke om å bygge eller rive for eksempel frittliggende garasje eller bod inntil 70 m² og tilbygg inntil 50 m²

Du kan også bruke skjemaene hvis du skal søke om bruksendring. De har også laget et enklere skjema for nabovarsling.

Du finner alle de nye skjemaene på DIBKs nettsider.

Her kan du se et eksempel på deler av den nye søknaden.
Her kan du se et eksempel på deler av den nye søknaden. Vis mer

- Mange opplever dagens byggesøknadsskjema som uoversiktlige og vanskelige. Det er lett å hoppe over spørsmål man ikke forstår, og sende inn søknader som mangler viktig informasjon om det man skal bygge. Dette fører til at det tar lengre tid enn nødvendig før den som søker får svar fra kommunen og kan sette i gang med byggingen, sier seniorrådgiver Ragnhild Olin Amdam i en pressemelding.

Hun forteller videre at de i de nye skjemaene har skrelt bort alle spørsmål du ikke trenger å svare på dersom du skal bygge en garasje eller en bod, og at skjemaet tar utgangspunkt i brukerens situasjon.

Ingen endring i byggereglene

Prosessen med å søke byggetillatelse er den samme som før. Du må fortsatt sette deg inn i planene som gjelder eiendommen din, regne ut hvor stort du får lov til å bygge, sette deg inn i kravene byggereglene setter til det du skal bygge og lage detaljerte tegninger av bygningen, påpeker DIBK.

Byggereglene som gjelder i dag ble innført 1. januar 2015. Her kan du lese mer om hva du kan bygge uten å søke. Ved bruksendringer kan du prøve DIBKs veileder, og få svar på om endringen du planlegger er søknadspliktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer