Røykvarsler

Nye tall: - Jeg er skremt

Klar oppfordring fra forsikringsselskapet.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert

DinSide har tidligere omtalt at det er for mange som har bolig uten fungerende røykvarsler, og oppfordringen til brannvesenet er at det skal være minst én fungerende detektor eller røykvarsler i hver etasje.

Nå er det Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, som informerer om at det ikke holder å bare ha varslere i huset.

- Boder og garasjer er gjerne tett på boligen, ofte vegg i vegg. Derfor er tipset å montere røykvarslere også der - og helst seriekoblet. Sistnevnte fungerer på den måten at når én varsler, så varsler alle. Da kan en brann oppdages tidlig, og du har et bedre utgangspunkt for å få slukket før brannen får utvikle seg til noe mer alvorlig, sier Voll.

Husk dette

Videre oppfordrer han folk til å sjekke bod og garasje.

- Elsykler, elsparkesykler, gassbeholdere og kjemiske preparater kan typisk stå lagret der. Alt med en enorm kraft dersom noe antenner. Invester derfor i en røykvarsler også der. Røykvarslere er en god investering som kan redde store materielle verdier, men det viktigst av alt; livet til de du er glad i, sier Voll.

Kommunikasjonssjefen trekker også fram at en fersk undersøkelse viser at 200 000 personer i Norge ikke har røykvarsler de bor.

- Jeg er skremt over at det fremdeles er titusenvis av boliger uten denne lille livredderen, eller med røykvarslere uten fungerende batteri.

- Trykk på test-knappen

Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), har tidligere understreket hvor lite hjelp det er i en røykvarsler som ikke virker.

- Vi ser jo hvilke potensial mange av brannene kunne hatt. Liv kunne gått tapt. Mange sier at de har røykvarsler, men mange kan ikke huske sist de testet dem. Trykk på test-knappen, fortalte han til DinSide.

Tall fra Sikker Hverdag viser at rundt 500 000 nordmenn sover hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann.

- Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Ved en boligbrann har du få minutter på deg til å komme deg ut. Plasser derfor røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe.