Korttidsutleie

Nye utleieregler i borettslag og sameier

Det er både oppmykninger og innstramminger av utleieregelverket nå etter nyttår. Boligeiere bør være bevisst på sitt ansvar når de leier ut til andre.

NYE LEIEREGLER: Fra nyttår kan andelseiere i borettslag leie ut boligen sin i inntil 30 dager i året uten å spørre styret. I sameier kommer en etterlengtet, men forsiktig innstramming av reglene. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
NYE LEIEREGLER: Fra nyttår kan andelseiere i borettslag leie ut boligen sin i inntil 30 dager i året uten å spørre styret. I sameier kommer en etterlengtet, men forsiktig innstramming av reglene. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra 1. januar 2020 trådte nye bestemmelser i borettslagsloven og eierseksjonsloven i kraft.

Dét betyr nye regler for utleie både i borettslag og sameier.

Blir mer og mindre strengt

Med de nye reglene gis andelseiere i borettslag rett til å leie ut på døgn- og ukesbasis opptil 30 dager i året uten å be styret om tillatelse.

- Dette innebærer en oppmykning av de ellers noe strenge reglene om utleie i borettslag, og gir andelseiere mulighet til å benytte seg av delingsøkonomiens fordeler med korttidsutleie, sier Line Bjerkek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

I sameier har det, derimot, vært behov for å skjerpe den romslige utleiepraksisen. Fra 1. januar er korttidsutleie lov i 90 døgn i året, maks 30 døgn sammenhengende, ifølge lovendringene

- Begrensningene er av hensyn til bomiljøet i sameier. For mye korttidsutleie kan påvirke bomiljøet negativt, sier Bjerkek

Hun legger imidlertid til at sameiene kan endre grensen for korttidsutleie til 60 dager i året eller øke den til 120 dager i året på årsmøtene sine, men at dette i så fall må vedtektsfestes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer