Fra 1. januar 2020 trådte nye bestemmelser i borettslagsloven og eierseksjonsloven i kraft.
Dét betyr nye regler for utleie både i borettslag og sameier.

Mange utleiefeller å gå i
Blir mer og mindre strengt
Med de nye reglene gis andelseiere i borettslag rett til å leie ut på døgn- og ukesbasis opptil 30 dager i året uten å be styret om tillatelse.
- Dette innebærer en oppmykning av de ellers noe strenge reglene om utleie i borettslag, og gir andelseiere mulighet til å benytte seg av delingsøkonomiens fordeler med korttidsutleie, sier Line Bjerkek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
I sameier har det, derimot, vært behov for å skjerpe den romslige utleiepraksisen. Fra 1. januar er korttidsutleie lov i 90 døgn i året, maks 30 døgn sammenhengende, ifølge lovendringene
- Begrensningene er av hensyn til bomiljøet i sameier. For mye korttidsutleie kan påvirke bomiljøet negativt, sier Bjerkek
Hun legger imidlertid til at sameiene kan endre grensen for korttidsutleie til 60 dager i året eller øke den til 120 dager i året på årsmøtene sine, men at dette i så fall må vedtektsfestes.

Manglende godkjenning kan gi kjempebot
Lurt å gi styret beskjed
Lovendringene gir ingen særregler om hvordan styret kan holde oversikt over utleieaktiviteten i borettslaget eller sameiet.
NBBL råder derfor styret til å følge med, og særlig hvis det også foreligger ulike former for mislighold, som husbråk eller forsøpling i forbindelse med utleie.
- En mulig måte for styret å ha oversikt er å spesifisere i husordensreglene at utleieaktiviteten skal meldes til styret. Styret kan ikke nekte utleien, men gis bedre muligheter til å se brannsikkerhet, behov for renovasjon også videre, i sammenheng med utleieomfanget i boligselskapet, sier Bjerkek.

På få minutter kan du unngå en av de vanligste leiefellene
Smarte utleie-grep
Obos er glade for at regelverket for utleie i borettslag og sameier har blitt ryddigere og lettere å forholde seg til. Før lovendringene var det nemlig tvil om hvor grensene gikk, hvilket lett kunne lede til konflikt.
Likevel bør boligeiere som skal leie ut i en korttidsperiode gjøre noen grep for at utleien skal gå mest mulig smertefritt for dem, styret, naboene og leietakerne:
- Det viktigste er antagelig å passe på å informere leietakerne om husordensreglene, hvilke kjøreregler som gjelder i borettslaget og sameiet, om det er naboer som har krav på at det vises spesielle hensyn på grunn av høy alder, sykdom eller små barn, samt om hvordan de håndterer avfall, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos til Dinside.no.
Boligeier må ta ansvar
Dersom det er mistanke om at noen leier ut i større omfang enn de har lov til, bør styret be dem redegjøre for omfanget og pålegge dem å forholde seg til lovens rammer. Unnlatelse av å følge dette vil regnes som mislighold av andelseiers forpliktelser overfor borettslaget, ifølge Obos.
Dersom utleie leder til urimelig skade eller ulempe for andre beboere, kan dette følges opp som ethvert annet mislighold.
- Andelseier står fullt og helt ansvarlig overfor borettslaget. Eieren vil ha plikt til å etterleve alle saklig begrunnede pålegg fra styret og husordensreglene. Dersom det oppstår skader på fellesareal eller andre andelseieres boliger, vil vedkommende kunne bli erstatningsansvarlig, understreker Pettersen.
