NYHET: BeoLab 5

HØYTTALER: Lekker, kraftig og dyr. Bang & Olufsens nye høyttaler kommer snart i butikken. Bør du selge bilen?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter 15 år med forskning fristet Bang & Olufsen Norge med pressevisning av de nye BeoLab 5 høyttalerne, selskapets første digitale høyttalermodell.

Daglig leder Hans Olav Hole & Trond G Wilsberg fra Bang & Olufsen Norge viser stolt fram BeoLab 5. I hendene har de det store basselementet samt en av effektforsterkerne på 1000 watt.
Daglig leder Hans Olav Hole & Trond G Wilsberg fra Bang & Olufsen Norge viser stolt fram BeoLab 5. I hendene har de det store basselementet samt en av effektforsterkerne på 1000 watt. Vis mer


Og det var ikke lite de lokket med. I følge pressefoilen skulle vi få oppleve en " høyttaler med revolusjonerende teknologi for levende lydgjengivelse. BeoLab 5 bryter dessuten med alle tidligere forestillinger om hvordan en høyttaler ser ut". Ikke uventet var rommet fullt av pressefolk.

Utseende & plassering

Det første som faller deg i øynene er selvsagt utseendet. Tradisjonen tro har også dette B&O produktet en stil du enten elsker eller hater. At den skiller seg ut er det uansett ingen tvil om, og da er vel målet for B&O halvveis nådd?

BeoLab 5 er B&O første digitale høyttaler, det vil si at signalene i høyttaleren behandles ditigalt inntil de forsterkes og sendes ut via høyttalerne. En DSP prosessor (digital signal prosessor) justerer så lyd og basskontrollen.

Selve høyttaleren har en kjegleform og er utstyrt med tre runde diskoser på toppen.

Trykk her for å se store bilder av BeoLab 5

NYHET: BeoLab 5


Formen er ment å understreke den nye akustiske linseteknologien, som ved hjelp av to ellipsebaserte former sender lyden horisontalt ut fra diskant- og mellomtoneelementet i en 180 graders vinkel.

Mest fascinert ble vi likevel av kalibreringen av basselementene.

Tre sekunders berøring

Har du ommøblert eller flyttet inn i ny bolig? Da er det greit å vite at det er enkelt å få høyttalerne til å justere seg selv for å gi deg best mulig lyd.
Mange boliger har i dag stue kombinert med åpen kjøkkenløsning. Ofte blir derfor en av høyttalerne plassert inntil en hjørnevegg, mens den andre blir frittstående. Resultatet er at lydbildet blir forskjellig fra de to høyttalerne, et problem B&O nå hevder å ha løst.

Mikrofonen som kommer fram nederst på høyttaleren ved kalibreringen.
Mikrofonen som kommer fram nederst på høyttaleren ved kalibreringen. Vis mer

Det eneste du trenger å gjøre er å sette forsterkeren i standby og så legge hånden på toppen av høyttaleren i rundt tre sekunder. Da aktiveres ABL - (the adaptive bass linearisation) systemet, eller på norsk en liten bevegelig mikrofon nederst på høyttaleren.

Den måler rommets former ved å sende ut lydbølger og analysere dem. Bassen blir så tilpasset etter høyttalernes plassering. Hele prosessen tar cirka 2 minutter per høyttaler.

Men hva med lyden?

Selvfølgelig spiller høyttalerne bra. Det skulle også bare mangle, prislappen tatt i betraktning. For med en veiledende pris på 114.000 kroner per par forutsetter man at lyden står i stil med utseendet.

Selv syntes vi høyttalerne ga en flott og klar lyd, og ja - her kan du også spille høyt hvis du ønsker det. Vi må likevel presisere at vi ikke har sammenlignet BeoLabene med konkurrenter i samme prisklasse, noe som selvsagt er en forutsetning for å kunne felle en endelig dom.

Som vanlig er rådet klart: Er du ute etter produkter i denne prisklassen må du alltid sammenligne med konkurrentene, helst i samme rom og med musikk du selv kjenner.

Tørre fakta


BeoLab består av

  • 4 høyttalerelementer. Ett diskant og ett mellomtone-element plassert i akustiske linser, samt ett nedre og øvre basselement plassert i kjeglen under linsene.

    For at ikke tenåringen i huset skal sprenge høyttaleren er Beolab 5 utstyrt med termisk beskyttelse av elementene.

  • Totalt 2.500 watt fordelt på: Diskant og mellomtone med hver sin 250 watts ICE-power effektforsterker. Også det nederste basselementet på 15 tommer og det øvre basselementet på 6,5 tommer har hver sin effektforsterker, men her fleskes det likegodt til med hele 1000 watt.
  • Vekten er 61 kg per stykk og høyden er 97 cm. De akustiske linsene er i børstet aluminium, mens kabinettet som skjuler bassene er trukket i svart stoff.
  • Tyverisikring. Høyttaleren krever at du slår inn en PIN-kode om strømtilførselen har blitt brutt i mer enn 30 minutter.
  • Veiledende pris er 114.000 kroner per par, men ikke løp til butikken ennå. De kommer ikke før i august.

Trykk her for å se store bilder av BeoLab 5

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer