Nytt egenkapitalskrav omfatter ikke startlån

Enkelte kan fortsatt få lån uten 15 prosent egenkapital.

Husbanken er ikke underlagt Finanstilsynets bestemmelser. Derfor trenger ikke lån fra Husbanken følge egenkapitalskravet på 15 prosent. Men langt fra alle kan få penger herfra. Foto: Husbanken.no/DinSide.no
Husbanken er ikke underlagt Finanstilsynets bestemmelser. Derfor trenger ikke lån fra Husbanken følge egenkapitalskravet på 15 prosent. Men langt fra alle kan få penger herfra. Foto: Husbanken.no/DinSide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ba Finanstilsynet bankene om å umiddelbart starte arbeidet med å endre kriteriene for boliglån. Blant annet blir det nå stilt krav om at du må ha minimum 15 prosent egenkapital for å få innvilget et boliglån, uten ekstra sikkerhet.

Lenge var det også snakk om at praksisen skulle omfatte den gunstige startlånsordningen fra kommunene. Men startlånsordningen vil ikke bli berørt av de skjerpede kravene fra Finanstilsynet.

- Dette er nok en misforståelse. Finanstilsynet kan nemlig ikke regulere Husbanken eller kommunene, sier spesialrådgiver Anders Kvam i Finanstilsynet til DinSide.

Det betyr at du fortsatt kan søke kommunene om lån som overgår 85 prosent av boligens verdi. Også på regjeringens nettsider blir det presisert at verken husbanken eller kommunene er underlagt Finanstilsynet, derfor omfatter den nye ordningen ikke startlån.

  • Men ikke alle kan få startlån. Les mer om ordningen på Husbanken.no

Gladnyhet med bismak

- Det er vi fornøyde med, sier informasjonssjef Åge Pettersen i Norges største boligforvalter, OBOS.

Pettersen sier likevel at gladnyheten kommer med bismak. OBOS har sammen med en rekke andre aktører lenge kjempet mot Finanstilsynets innskjerpede utlånsordninger.

- Vi mener at dette skjerpede kravet ikke har noe for seg, for vi mener det går ut over personer som har betalingsevne, men som ikke har nok egenkapital. Det er ingen av bankene i Norge som sliter med dårlige betalere, sier Pettersen til DinSide.

OBOS håper nå at kommunene letter på pengesekken, og ikke er for restriktive når de skal dele ut startlån.

- Vi oppfordrer kommunene til å se gjennom egne retningslinjer for tildeling av startlån og hvorvidt de planlagte rammene for innlån er tilstrekkelige til å dekke den økte etterspørselen etter startlån som må forventes, uttaler konsernsjef Martin Mæland i OBOS, på selskapets nettsider.

Hva med samlet lån?

Dersom startlånet blir gitt sammen med et lån fra en privat bank, kan likevel startlånsordningen bli påvirket av egenkapitalskravet.

Bankene kan da måtte kreve ekstra sikkerhet dersom samlet lån overstiger 85 prosent av boligverdien.

- Hvis banken vurderer lånesøknaden som et avvikstilfelle, for eksempel ved at det er gitt tilleggssikkerhet, kan banken vurdere å gi et lån som overstiger kravet på maksimalt 85 prosent lån, forklarer Anders Kvam i Finanstilsynet til DinSide.

Les mer: Slik får du låne 100 prosent til bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer