Bli kvitt skjeggkre

Nytt håp i kampen mot skjeggkre

Nylig godkjent middel viser lovende resultater, ifølge skadedyrselskap.

LIMFELLER: Dette er en vanlig måte å fange skjeggkre på. Nå kan man også ta i bruk det nye åteproduktet i kampen mot skjeggkre. Foto: Mycoteam.
LIMFELLER: Dette er en vanlig måte å fange skjeggkre på. Nå kan man også ta i bruk det nye åteproduktet i kampen mot skjeggkre. Foto: Mycoteam. Vis mer
Publisert

Stadig flere opplever å få skjeggkre i boligen sin her til lands, og vi har tidligere gitt deg tips til hvordan å bli kvitt krypene. 1. februar annonserte Miljødirektoratet at et nytt insektsmiddel som skal ta knekken på skjeggkre, tillates.

- Middelet heter Advion Cockroach Gel, og er relativt nytt på markedet, forteller produktsjef Erik Thomas Gjølme i skadedyrselskapet i Anticimex, til Dinside.

Han forteller at Anticimex har benyttet Advion Cockroach Gel ved flere anledninger mot skjeggkre, med gode resultater.

Angriper nervesystemet til insektene

Gjølme forteller at middelet legges ut i små doser som åte, og skjeggkre spiser så av dette.

POSITIV: Produktsjef Erik Thomas Gjølme i skadedyrselskapet i Anticimex. Foto: Anticimex
POSITIV: Produktsjef Erik Thomas Gjølme i skadedyrselskapet i Anticimex. Foto: Anticimex Vis mer

- Åten inneholder en lav dose med stoffet Indoxacarb, som er et virkestoff som angriper nervesystemet til insektene, forklarer han til Dinside.

Selv om foreløpige resultater er lovende, mener Gjølme at det likevel gjenstår noe forskning både når det gjelder bekjempelsesmidler og andre tiltak, før de kan si at de foreligger en metodikk som fungerer 100 prosent.

- Bruk av åte er nok ikke den eneste veien til gode resultater, sier han.

Gjølme understreker også at middelet kun er tillatt brukt av profesjonelle skadedyrbekjempere.

- Ikke effektivt nok

Det er uenigheter om hvor bra dette nye middelet kommer til å fungere mot kreet, og det er flere skadedyrbekjempere som ikke har like stor tro på at dette er et stort gjennombrudd.

Daglig leder i skadedyrselskapet Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, uttalte for eksempel følgende til huseierne.no i januar:

- Forgiftet åte fungerer utmerket på maur, fordi maur tar med åten tilbake til tuen og forer alle andre i kolonien med den. Skjeggkreet gjør ikke dette, derfor vil du vanskelig komme ned på et nullnivå. I så fall snakker vi om ren og skjær flaks. Samtidig får du ikke tatt knekken på eggene som allerede er lagt.

Han sa også at man må rydde unna all annen mattilgang og sette ut forgiftet åte over hele boligen. Dette mener han fungerer dårlig, siden man ikke kan fjerne papir fra gipsplater, tapeter og lignende. Papir er nemlig viktig næring for skjeggkreet.

Ikke akkurat kresen

I Folkehelseinstituttets rapport fra 2018 om skjeggkre, biologi og råd om bekjemping, står det også at skjeggkre er omtrent altetende, og spiser både papirrester, papp, grønnalger, muggsopp, lav, pollen, ting som råtner, til og med hverandre.

Gjølme forteller at skjeggkre sprer seg med varer og emballasje, og at det ikke vil være mulig å sikre deg fullt ut mot dette skadedyret, i likhet med mange andre insekter.

- Kontakt gjerne et profesjonelt skadedyrfirma om det skulle være spørsmål rundt dette, eller at det er ønskelig med hjelp til å få bedre kontroll på situasjonen, anbefaler han.

Forebyggende tiltak mot skjeggkre

Skjeggkre trives best på steder som er tørre og varme. Det er nettopp derfor dette skadedyret kan være vanskelig å bli kvitt. FHI trekker fram noen grep du kan gjøre for å forebygge mot skjeggkre, blant annet å støvsuge regelmessig og fjerne det du kan av mulige matkilder. Dersom du gjør dette, vil også eventuell utplassert, forgiftet åte, fungere best mulig.

Det er ennå delte meninger om hvordan skjeggkre kommer seg inn i boliger, noe som er spesielt underlig siden skjeggkreet faktisk ikke er å finne utendørs. Nettopp derfor er det spesielt viktig at du følger med når du tar med nye ting hjem, og sjekker i vesker, pakker og pappesker før du tar det med inn i boligen din.

Folkehelseinstituttet mener også at bedrifter innen varehandel burde ta samfunnsansvar og jevnlig gjennomføre inspeksjoner og eventuelle bekjempelser. På denne måten kan man hindre at skadedyrene sprer seg derfra ut til private boliger.

Hvis uhellet allerede er ute, tipser Anticimax at det kan være en god ide å sette ut limfeller for om du har skjeggkre i hjemmet ditt, eller å kartlegge hvor i huset ditt kreene eventuelt befinner deg, og sette ut feller for å finne ut dette.

Videre forskning pågår

Avslutningsvis forteller Gjølme at god forskning pågår på å bekjempe skjeggkre, og han tror man kommer til å finne gode løsninger når det kommer til effektiv bekjempelse.

- Trolig vil dette skje med de midler som allerede i dag er tilgjengelig, men da i kombinasjon med andre tiltak. Her gjenstår det noe arbeid før vi kan sikkert si om skjeggkre kan bekjempes fullt ut, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer