Nytt kjøkken på en ettermiddag

Det trenger ikke være hverken tidkrevende eller dyrt å fornye kjøkkenet.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke et vondt ord om stilrene, hvite, slette kjøkkenfronter. Men det kan bli litt kjedelig etter en stund.

Etter noen år med mye hvite flater, er fargene på vei tilbake inn i de tusen norske hjem. Det er mange som har valgt dette, nettopp fordi de ikke ønsket å gå lei. Men nå begynner fargelysten å melde seg.

Oppussing er noe søl!

Problemet er bare, at oppussing gjerne er både tidkrevende og, ikke minst, sølete. Sagmugg og oppussingsstøv, malingsflekker og white spiritlukt. Det er mange som vegrer å sette i gang slike prosjekter, dersom de ikke må.

Så lenge kjøkkenmodulene og -frontene fortsatt fungerer fint, er det ingen grunn til å gjøre de helt store inngrepene. Det er dyrt, tidkrevende, og ikke helt i tråd med den grønne bølgen som rir landet. Her er noen ideer til hvordan du kan sprite opp kjøkkenet ditt, på en ettermiddag, uten alt for mye søl og klin.

Se oppussingsprosjektene som lønner seg.

Pynt på fasaden

Slätthult fra Ikea kommer i flere farger, og koster 129 kroner per stk. Foto: Ikea
Slätthult fra Ikea kommer i flere farger, og koster 129 kroner per stk. Foto: Ikea Vis mer

Hos det italienske firmaet Docedi.it fant vi en genial løsning: Selvklebende folie som du kan stryke rett på skapene. Filmen kommer i de fleste størrelser, og dette kan du gjøre selv.

Du kan velge mellom en rekke ulike farger og mønstre, fra 101 til 199 euro, altså fra rundt 800-1.600 kroner per skapdør. Jo større kjøkken, og jo flere dører, jo dyrere blir det - men du trenger ikke nødvendigvis ta alle dørene.

Bildespesial: Bli inspirert av Dodecis fargerike folier

Budsjettalternativ: I stedet for å dekke hele skapdører, kan du dekorere noen skapdører med klistremerker. Vi har tidligere skrevet om Vynil, som blant annet fås kjøpt gjennom R.o.o.m fra et par hundrelapper. Ikea har også kommet med selvklebende veggpynt, som også kan brukes på kjøkkenskap, både et tre, ulike rammer, og noen helt nydelige valmuer til 129 kroner per stk.

Slik fester du folien:

Du trenger:
 • Sprayflaske til Zalo-vann
 • En myk bred børste eller nal til å stryke ut bobler med
 • En skarp kniv til å kutte vekk evt overflødig folie
 • Skrujern eller drill til å skru av og på håndtak med


 • Slik gjør du: Trinn for trinn
 • Fjern evt knotter og håndtak fra dørene
 • Vask alle overflater. Sørg for at skapdørene er rene og tørre. Vask heller to ganger om du ikke er sikker på at det er ordentlig rent, det er ofte mye fett på kjøkkenskap.
 • Spray vann som er blandet ut med litt oppvaskmiddel på skapets overflate.
 • Før du legger på folien, sjekk om du har fått en med litt "sømrom" slik at du kan brette den rundt kantene.
 • Nå skal du legge på folien: Start på toppen av døren, og stryk nedover. Er folien større enn døren, starter du litt ned på arket.
 • Stryk folien utover med børste eller nal fra midten. NB Sørg for at folien er glatt og uten luftbobler før du evt folder rundt på sidene.
 • Brett evt rundt kantene
 • Skjær vekk overflødig folie
 • Skroll ned for å lese mer


  Med speil øker du romfølelsen. Her er det også forsterket ved å montere på speil på kjøkkendørene. Foto: Frode Larsen / ifi.no
  Med speil øker du romfølelsen. Her er det også forsterket ved å montere på speil på kjøkkendørene. Foto: Frode Larsen / ifi.no Vis mer


  Det lille under

  Et annet alternativ er å fikse opp veggen mellom overskap og underskap. Tapetser med en tapetrest, eller mal i en frisk farge.

  Det enkleste er å male, med våtromsmaling, eller maling som tåler litt søl og er lett å rengjøre, for eksempel Lady Easy Clean. Dersom du velger en annen type maling eller å tapetsere, må flaten beskyttes, ved å montere en pate over i glass eller plexiglass. Ferdige moduler 60x60 cm glassplater fås kjøpt rimelig på Ikea, større lengder må spesialbestilles av glassmester eller gjennom en kjøkkenleverandør.

  NB. Dersom du vil ha glassplate bak komfyren, pass på at du får herdet glass som tåler varme, sånn at ikke platen sprekker. Sjekk med din leverandør.

  Smart vri: Har du et lite kjøkken som føles trangt, kan du øke romfølelsen ved å montere et speil i stedet for en glassplate. Men husk at med speil synes alle flekker - dobbelt så godt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer