Nytt våpen mot veggedyr

Minus 20 er ikke lenger kaldt nok for å kverke krekene.

Ser madrassen din slik ut? Da bør du tilkalle eksperthjelp. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
Ser madrassen din slik ut? Da bør du tilkalle eksperthjelp. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenger bare reiseglade nordmenn som har vært eksotiske steder som tar med seg veggedyrene hjem. De små krekene sprer seg i rekordfart, og blir stadig mer vanlige også her hjemme.

Et vanlig tips for å ta knekken på krekene er å gi dem ekstreme temperaturendringer. Til dette kan du få profesjonell hjelp, men du kan også prøve selv først. Har du en badstu kan du sette Syden-kofferten inn når du kommer hjem, eller er du ute og reiser i vintermånedene, kan et døgn i hagen ved minus 20 ta knekken på det meste.

Nedfrysing av veggedyrene er kanskje hakket mer fristende enn å lokke dem med egen avføring

Tåler mer enn vi tror

Anticimex har en rekke containere som står klare til å ta imot skadedyrinfesterte klær og møbker, som her på Lørenskog utenfor Oslo. Foto: Anticimex/Newswire
Anticimex har en rekke containere som står klare til å ta imot skadedyrinfesterte klær og møbker, som her på Lørenskog utenfor Oslo. Foto: Anticimex/Newswire Vis mer


Det viser seg imidlertid at minus tyve grader ikke alltid er nok.

– Det viser seg at veggedyr tåler mye mer kulde enn man har trodd. Det gjør at de vanlige frysetipsene som gis, ikke holder lenger, sier Stein Norstein i Anticimex i en pressemelding.

Selskapet har nå gått til anskaffelse av en ny type frysere som skal få jobben med å kverke skadedyrene. Temperaturen går ned til 38 minus.

– Stort sett alt som er infisert kan legges i containerne, men hovedsakelig er det møbler, gulvtepper, senger, madrasser, dyner og klær vi plasserer der. Skinn, utstoppede dyr og enkelte varepartier kan også fryses, sier Norstein.

Kunder kan selv velge om de vil levere infiserte klær og møbler hos Anticimex, eller om de vil få levert containeren hjemme hos seg selv.

Foretrekker varme

Skadedyrbekjemperne i Rentokil har hatt en slik container i flere år, men foretrekker en litt annen måte å bekjempe skadedyrene på. De fryser kun det som ikke tåler varme over lenger tid.

– Vi velger å bruke en kombinasjon av varmebehandling og vanlig sprøytebehandling, har Arne Nese, Teknisk sjef og opplæringsleder i Rentokil tidligere sagt til DinSide.

Fakta om veggedyrene:


Det voksne veggedyret er omtrent 4-5 millimeter lang og 3 millimeter bred. Fargen er rødbrun, men når veggedyret nylig har sugd blod, blir kroppen mørk på farge.

Veggedyret sitter om dagen bortgjemt i sprekker, ofte flere sammen, men kommer om kvelden og natten frem for å finne seg et blodmåltid. Den kravler raskt avsted på jakt etter en sovende person eller et gjemmested. For at hunnen skal kunne legge egg kreves det et blodmåltid, og eggene (200-500 pr. hunn) limes fast til underlaget på dyrets gjemmesteder. Utviklingstiden fra egg til voksent insekt tar 2 til 12 måneder, avhengig av temperatur og tilgangen på blod. De voksne dyrene kan greie seg i flere måneder uten blod.

Kilde: Folkehelseinstituttet


Veggedyrene skal være ekstra følsomme for varmeøkning, og i kombinasjon med lokal giftsprøytebehandling som ikke skal være skadelig for mennesker, er dette den mest effektive måten å ta knekken på dyrene på.

Les mer: Slik blir du kvitt veggedyrene

Tar knekken på det meste

Fryseren er imidlertid ikke bare effektiv mot veggedyr. Anticimex bruker fryserne også på å ta knekken på andre uønskete småkryp, som stripet borebille, teppebiller, pelsbiller, pelsmøll og klesmøll. Klesmøllen skal også være et økende problem, forteller selskapet.

– Frysing er eneste brukbare metode på klesmøll og pelsmøll. Det varierer veldig hvor mye kulde insektene klarer. Mange dør når temperaturen kommer ned rundt 25 minus, mens noen, som pelsmøll og stripet borebille, klarer seg helt ned til 33-35 minusgrader, sier Stein Norstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer