Nyttige og smarte, de klipper og sager

Det skal kuttes både høyt og lavt - hvilke redskaper trengs?

LETTERE Å KOMME TIL: Redskaper med forlengerskaft gjør jobben tryggere og lettere. Foto: PRODUSENT
LETTERE Å KOMME TIL: Redskaper med forlengerskaft gjør jobben tryggere og lettere. Foto: PRODUSENT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi snakker om hage må den angripes fra mange fronter når våren kommer. Her skal vi ta for oss redskaper til å kutte, klippe og sage.

De enkleste redskapene

Noen ganger er riktig verktøy svært enkelt, og har du en liten hage klarer man seg med redskaper som drives med håndkraft.

En god hagesaks med krum egg, eller sekatør som det kalles, er topp til småkvist. Disse finnes i mange størrelser og varianter, for bruk med en eller to hender.

LES: Blåse, suge eller rake løv?
LES: Slik velger du riktig gressklipper
LES: Denne sparer deg for mange turer med trillebåren

EN VENN I HAGEN: Små og store sekatører trengs i en hver hage. Foto: PRODUSENT
EN VENN I HAGEN: Små og store sekatører trengs i en hver hage. Foto: PRODUSENT Vis mer


Til større grener og til mindre trær finnes det buesager som er svært effektive og enkle i bruk.

GJØR MYE: Du trenger ofte ikke mer enn en god bøylesag for å kutte greiner. Rimelig og effektivt. Foto: PRODUSENT
GJØR MYE: Du trenger ofte ikke mer enn en god bøylesag for å kutte greiner. Rimelig og effektivt. Foto: PRODUSENT Vis mer


Skal du sage grener, men vil unngå å klatre i trær eller stå på stige, er en grensag med langt skaft tingen. En smart detalj er knivene som sitter på enden av bladet, de hjelper til med å lage et pent snitt under grenen, slik at den ikke drar med seg en lang remse med bark når grenen faller.

SLIPPER STIGE: Med forlengerskaft rekker sagen opp mens du står trygt på bakken. Foto: PRODUSENT
SLIPPER STIGE: Med forlengerskaft rekker sagen opp mens du står trygt på bakken. Foto: PRODUSENT Vis mer


Til hekken er den klassiske hekksaksen utmerket, hvis vi snakker om håndterbare dimensjoner. En god hekksaks har dempere av gummi, dermed unngår du å plage hender og armer unødvendig mye med harde slag fra klippingen.

Med elektrisk hjelp

Selv de enkleste manuelle oppgaver kan ofte gjøres med elektrisk verktøy. Har du veldig mange kvister som skal klippes, mangler styrke eller bare har lyst på nytt verktøy, så finnes det også elektriske hagesakser. Vi har testet Bosch Ciso for noen år siden, testen finner du i denne artikkelen.

Skal det sages finnes det en mengde elektriske løsninger, på batteri og med ledning til stikkontakten.

For mindre greiner og små trær kan du bruke en bajonettsag. Vi har tidlilgere testet Keo, en spesialvariant med en smart holder som gjør at grenen ikke bare følger med sagbladets bevegelser. Testen finner du i denne artikkelen.

ANNERLEDES: Keo er smart liten sag med bøyle som holder grenen fast under saging. Foto: BRYNJULF BLIX
ANNERLEDES: Keo er smart liten sag med bøyle som holder grenen fast under saging. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når det dreier seg om større dimensjoner som skal sages er vi over på kjedesagene. Disse bruker samme type sagkjede som motorsager, men de er mindre og drives av elektriske motorer.

En av de smarteste løsningene er alligator-sagen fra Black & Decker, som er formet som en diger saks. Sagkjedet sitter i den ene «kjeven» og den andre kjeven holder fast grenen eller stammen. Da går all kraften i sagen til å sage, ikke bare til å sette treet i vibrasjoner.

Men det finnes også løsninger med en relativt lett kjedesag på langt skaft, som rekker flere meter opp i treet. Disse finnes både med batteridrift og for strømnettet.

KOMMER TIL: Batteridrevet grensag fra Black & Decker. Foto: PRODUSENT
KOMMER TIL: Batteridrevet grensag fra Black & Decker. Foto: PRODUSENT Vis mer


Hekksakser

Hekksaks med langt blad er et svært nyttig redskap. I tillegg til å klippe hekk kan den også brukes som slåmaskin for langt (u)gress og småkratt.

De finnes med sverd i mange forskjellige lengder og kan drives av batteri eller strømnett.

Men det er ikke bare lengden som varierer, det finnes også løsninger som lar deg klippe i høyden. Enten det er en høy hekk eller det er busker og trær som trenger en stuss, så sparer et slikt redskap deg for mye arbeide. Alternativet er å stå på en høy gardintrapp eller å klippe gren for gren med grensaks på skaft, noe som tar lang tid.

RETTE VINKLER: Det finnes mange smarte løsninger for å klippe høye hekker. Her en hekksaks fra Ryobi. Foto: RYOBI
RETTE VINKLER: Det finnes mange smarte løsninger for å klippe høye hekker. Her en hekksaks fra Ryobi. Foto: RYOBI Vis mer


Vi er snart i gang med testing av flere smarte produkter for klipping og beskjæring. Har du tips om produkter som du har erfaring med eller nysgjerrig på, så del gjerne dette med oss i debatten under!

Les alt om hageredskap

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer