Norges største boligbyggelag og -forvalter Obos lanserer et nytt konsept for sine medlemmer der boligkjøpere kan kjøpe minst halvparten av boligen i starten, og senere, hvis det passer lommeboka og livssituasjonen, kan de kjøpe seg gradvis opp, og til slutt eie hele boligen selv.
De kaller det Obos Deleie.
I første omgang vil ordningen tilbys medlemmer tre steder i Oslo: Det er satt av til sammen 15 leiligheter i boligprosjektene Vollebekk, Lillebergtunet og Røakollen.
Planen er å utvide tilbudet i takt med etterspørselen, opplyses det i en pressemelding.

Tre «alternative» veier inn på boligmarkedet
- Vil ikke vente på det offentlige
Ifølge konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos, har stadig flere av medlemmene deres ikke mulighet til å bli eier av den boligen de trenger, til tross for at de er i full jobb med vanlig inntekt.
- Derfor ønsker vi å være innovative og gjøre noe med denne utfordringen selv, uten å vente på at det offentlige skal komme med løsninger eller subsidier, sier Siraj.
Obos Deleie er en alternativ måte å kjøpe bolig. Modellen innebærer at du kjøper minst halve leiligheten, mens resten leies av Obos. Dette gjør at langt flere enn i dag får mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, ifølge medlemsorganisasjonen.

Alt du må vite om forkjøpsrett
Mange faller utenfor
Beregninger Obos har gjennomført, viser at kun ti prosent av alle heltidsansatte i Oslo i dag har mulighet til å kjøpe en bolig til 4,5 millioner alene.
Med det nye konseptet deres, vil rundt halvparten av alle i full jobb kunne kjøpe en slik bolig og samtidig ha råd til å betale halvparten av felleskostnadene og halv husleie.
Koster leiligheten 3,5 millioner kroner, vil mellom 65 og 75 prosent av alle enslige med full jobb i Oslo kunne kjøpe seg bolig med Obos Deleie.
- Bedre med én fot innenfor enn to utenfor
Den nye boligkjøpsmodellen vil dermed åpne boligmarkedet i Oslo for flere nye yrkesgrupper, som sykepleiere og lærere.
- Det er bedre at folk får én fot innenfor en egen bolig enn to utenfor. Boligmarkedet skal ikke bare være for de privilegerte, og de med rike foreldre. Derfor vil vi være medinvestor med boligkjøpere som ikke har mulighet til å klare boligkjøpet alene, sier Siraj.
Viktig å spare ekstra ved siden av
Forbrukersjef Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund synes dette nye konseptet er en bra metode for å få flere inn på boligmarkedet, samt at det er positivt at deleie-konseptet gjelder flere steder i hovedstaden.
- Vi er for alle tiltak som skal gjøre det lettere for folk å kjøpe egen bolig. Dette er både en god nyhet for unge førstegangskjøpere, men også voksne som nylig har vært gjennom samlivsbrudd og kanskje trenger større leilighet for å få plass til barna, men ikke har nok midler, sier Pihl til Dinside.no.

Alt du må vite som førstegangskjøper
Han understreker imidlertid at det er viktig alle som vurderer Obos Deleie om å se nøye gjennom kontrakten de inngår i et slikt samarbeid.
De bør gjøre seg en klar oppfatning av eie-versus-leie-regnestykket, og de bør sette av litt ekstra penger hver måned, slik at de bygger opp egenkapital i tillegg til det de betaler Obos for månedlig leie.
- Men, det er klart bedre å eie enn å leie, selv om du ikke eier hele boligen, understreker Pihl.
