Konflikter knyttet til borettslag og sameie

Ofte må du enten godta eller flytte

Kjøper du bolig i et borettslag eller sameie, er det flertallet som bestemmer. Dersom selger har gitt deg mangelfulle opplysninger, derimot, har du rett til å klage.

MINDRETALLET MÅ VIKE: Vedlikehold og oppussing i et borettslag eller sameie avgjøres av flertallet, og som mindretallig må du bare godta det. Hvid det, derimot, er dårlige opplysninger fra forrige selger om nærstående prosjekter, kan du klage. Her fra Nordre Åsen Borettslag i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Credit: NTB scanpix
MINDRETALLET MÅ VIKE: Vedlikehold og oppussing i et borettslag eller sameie avgjøres av flertallet, og som mindretallig må du bare godta det. Hvid det, derimot, er dårlige opplysninger fra forrige selger om nærstående prosjekter, kan du klage. Her fra Nordre Åsen Borettslag i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Credit: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg følgende scenario: Du flytter inn i din nye bolig med lån til pipa. Etter kort tid bestemmer borettslaget eller sameiet at taket skal skiftes, og en fet regning lander i postkassen din. Hva skal du gjøre da?

Sameigelova sier at så lenge vedtaket ikke strider mot loven eller medfører en urimelig kostnad, er det den større halvparten som avgjør. Det betyr at dersom du er i mindretall, må du enten godta vedtaket eller flytte.

Forbrukerrådet får flere henvendelser knyttet til sameier og borettslag. Typisk dreier de seg om oppussing og balkong.

- Vi råder forbrukere til å sjekke opp borettslaget eller sameiet nøye før de kjøper bolig. Det er lurt å lese salgsprospektet grundig, da det skal opplyse om nært forestående vedlikehold og lignende, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Måtte betale dobbelt for oppussing

Hvis du nettopp har kjøpt bolig i et sameie og du plutselig får en høy utgift, kan du kanskje klage til selger, som plikter å oppgi ting som har betydning for deg.

Dersom du og selger ikke kommer til enighet, kan du klage til retten. Du kan også klage til Finansklagenemda dersom selger har eierskifteforsikring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer