Når våren kommer, velger mange å pakke vintergarderoben i kasser og poser, og lagre dette i boden, kjelleren eller på loftet gjennom hele varmesesongen.
Så etter et halvt år står kuldesesongen for døra, og vintertøyet må igjen tas inn i varmen.
Men det bør du ikke gjøre før du har gjennomført en skikkelig «kontrollsjekk» av tøyet, advarer ekspertene!

Skjuler seg i vinterklærne
Ødelegger klær
- Forholdene som klærne lagres under er viktig for å unngå skader forårsaket av mikroorganismer. Både muggsopp og mange insekter trives best under fuktige og dårlig ventilerte forhold, sier Bjarte Sæthre.
Han er daglig leder i Humid AS, et rådgivningsfirma innen fukt, sopp og inneklima, som blant annet bistår Norges Astma og Allergiforbund med praktiske oppgaver i felten.
Sæthre mener at siden klimaet er tørt om sommeren, er det mange som tror at fukt innendørs ikke er noe problem.
Men du har sikkert sett at det dogger og kondenserer på ølglasset om sommeren? Det oppstår når den varme, fuktige luften kjøles ned mot en kald flate. Det er også dette som kan skje i kjelleren din om sommeren, forklarer Sæthre.
- I kjelleren er det stort sett kaldere enn i uteluften om sommeren, og derfor vil luften kjøles ned og luftfuktigheten være høy her. Så hvis du lagrer klær i kjelleren, kan det fort oppstå muggsoppskader. Det gjelder særlig hvis klærne ligger inn mot den kalde kjellermuren uten noe beskyttelse, sier han.
Utover høsten, før det blir så kaldt at vi har hentet fram alt vintertøyet, er luftfuktigheten veldig høy, og klær som er lagret i uteboder eller på kaldloft vil også være utsatt for skader, spesielt fra muggsopp, opplyser Sæthre videre.

Flekkene er dårlig nytt
Ifølge eksperten er det muggsopp som oftest fører til skader på klær som sesonglagres.
- Mugg består av mange forskjellige arter med varierende utseende, men er lett gjenkjennelig dersom man har det. Grønt, hvitt og svart belegg som lukter «kjeller».
Det sier Jørgen S. Danielsen, mykolog ved Norsk hussopp forsikring.
Hvilken art som har ført til skaden, kommer an på vekstforholdene, men skadeomfanget er ofte ganske likt.
- Klær med muggsoppskader er det ofte vanskelig å redde, både fordi det dannes misfarging, men også på grunn av lukt, advarer Sæthre.

- Et svært dårlig tegn
- Gnager hull
Men det er ikke bare muggsopp som kan ha gjort vesentlig skade på vintertøyet under lagring, forteller Danielsen.
Også biller som livnærer seg av skinn og pels, kan finne veien inn tekstilet - såkalte tekstilskadedyr:
- Det er gjerne brun pelsbille, museumsbille, fleskeklanner, sebraklanner og klesmøll. Skadene synes ved at klærne har hull, spor av larvehud og ekskrementer, sier Danielsen.
Tekstilskadedyr smitter som regel ved at man selv bærer de inn med varer, eller at billene flyr inn vinduer, ifølge eksperten.
- Slike insekter kan bli veldig problematiske da klærne kan bli helt ødelagte som følge av at larvene gnager hull i dem, legger Sæthre til.

Skitten dunjakke? Sjekk her
Sprer seg i boligen
Det kan bli skikkelig trøblete dersom vintertøyet du pakker ut i boligen er infisert av tekstilskadedyr, advarer Danielsen.
- Tekstilskadedyr nemlig vil spre seg videre til annet tøy de liker, understreker han.
Også muggsoppskader på vinterklærne som er lagret i kjelleren vil kunne påvirke inneklimaet i hele boligen, forteller Sæthre.
- Dette gjelder alt som er lagret i uinnredede kjellere og som blir utsatt for fukt- og muggsoppskader. På grunn av naturlige trykkforskjeller i boligen så vil luft fra kjelleren trekkes opp i resten av boligen, sier han.
Også klær med muggsoppskader som tas inn fra uteboder eller ned fra loft kan påvirke inneklimaet i boligen, presiserer eksperten: Jo mer tekstiler med muggsoppskader, og jo større skadene er, desto større er risikoen for at det påvirker inneklimaet, ifølge Sæthre.

Lukk det!
- Kan forårsake allergi
Men det er ikke bare materielle skader muggsopp og tekstilskadedyr kan forårsake; det kan også få uheldige konsekvenser for helsen vår.
- Generelt kan spor etter mugg og billers etterlatenskaper føre til irritasjon og allergiske reaksjoner hos mennesker, forteller Danielsen.
Det er riktignok store, individuelle forskjeller på hvorvidt man reagerer på muggsopp eller ikke, presiserer Sæthre, men anbefalingen er å unngå risikoen for å bli utsatt for dette.

Ikke vent for lenge
- Der hvor det er muggsoppskader vil det også etter hvert komme midd, da disse beiter på muggsopp, og siden middallergi er relativt utbredt, så er ikke det noe vi ønsker å ha i huset, advarer han.
Så for å unngå oppblomstring og spredning av muggsopp og tekstilskadedyr, er det særlig to tiltak som gjelder, ifølge ekspertene:
1. Pakk ned klær i tette plastkasser når det skal sesonglagres
2. Sjekk vintertøyet nøye før du tar det i bruk igjen