Oftere involvert i brann

Klar advarsel fra brannvesenet.

TOK FYR: Frittstående varmeovner er ment som supplement til hovedoppvarming, opplyser brannvesenet. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen
TOK FYR: Frittstående varmeovner er ment som supplement til hovedoppvarming, opplyser brannvesenet. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert

En automatisk brannalarm fikk brannmannskapene i Tønsberg til å rykke ut natt til søndag klokka 01.36. Alarmen kom fra et sameie med 15 boligenheter i Tønsberg.

- Da vi ankom, sto beboerne ute. De hadde på forbilledlig vis evakuert ut da alarmen gikk, sier brannmester Sven Erik Anderssen i Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB), i et innlegg på X/Twitter.

Årsaken til alarmen var at en vifteovn tok fyr.

Aldri på barnerom

- Vi vet ikke hvorfor vifteovnen tok fyr, men flyttbare ovner er oftere involvert i brann. Det tryggeste er å ha et tilstrekkelig antall fastmonterte varmekilder til å dekke oppvarmingsbehovet, opplyser Anderssen.

BRENT: Slik så vifteovnen ut da brannvesenet ankom stedet. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen
BRENT: Slik så vifteovnen ut da brannvesenet ankom stedet. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen Vis mer

Brannmesteren anbefaler at du aldri har frittstående ovner på når du sover, og aldri på barnerom.

- Beboer sov, men reagerte resolutt da brannen ble oppdaget og fikk slokket den med vann. Vedkommende bar deretter vifteovnen ut av bygget, så situasjonen var i realiteten avklart før vi var på stedet, forteller Anderssen.

Beboeren ble ikke skadd. Brannmannskapene ventilerte ut litt brannrøyk med vifte, og var ledige for nye oppdrag etter 12 minutter. Da kunne alle beboerne også returnere til leilighetene sine.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skal ikke brukes uten tilsyn

Frittstående varmeovner er ment som supplement til hovedoppvarming og skal ikke stå på uten tilsyn. Skal du likevel bruke ekstraovner må du være til stede og våken slik at du kan gjøre tiltak om noe skulle skje, råder brannvesenet.

Vifteovner kan av ulike årsaker velte. Ifølge brannsjefen øker husdyr, som katt eller hund, faren vesentlig. En glødeovn kan også velte eller bli overopphetet av forskjellige årsaker.

Det er ikke hundre prosent sikkert at de innebygde sikringsfunksjonene vil virke, skriver brannvesenet.

- De kan feile og bli for varme, antenne gulvet eller ting i nærheten. Oljefylte ovner kan lekke olje som kan antennes. Felles for alle disse ovnene er at de kan bli tildekket eller stå for nærme gjenstander som kan ta fyr. Er man våken og til stede er det mulig å reagere kjapt, sier Anderssen.

Advarer mot skjøteledning

Brannvesenet advarer også om bruk av skjøteledning.

- En tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000 watt ikke bør kobles til med skjøteledning.

Panelovn, flyttbar oljeovn, tørketrommel og vaskemaskin er eksempler på slike apparater.

- Det er fare for varmgang i skjøteledningen, og kan medføre brann.