Muggsopp og råte i bolig

Også nye hus blir angrepet

Se skrekkeksemplene: Så galt kan det gå om du ikke fuktsikrer boligen din.

EKTE HUSSOPP: Bildet viser hvordan fuktskader i et rehabilitert tømmerhus har fått utvikle seg til omfattende hussopp. Foto: Mycoteam.
EKTE HUSSOPP: Bildet viser hvordan fuktskader i et rehabilitert tømmerhus har fått utvikle seg til omfattende hussopp. Foto: Mycoteam. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det én ting som kan utvikle seg til å bli et stort mareritt for folk, så er det fuktskader i huset. Dette vil si muggsopp og råteskader, men det er ikke alltid enkelt å oppdage. Og har problemet fått utvikle seg, kan dette være omfattende å ordne opp i - og dessuten helseskadelig for beboerne.

Bildene av skrekkeksemplene i denne artikkelen, viser hvor galt det kan gå dersom fuktskadene ikke oppdages tidlig.

Usynlige fuktskader

- Alle hus og fuktskader er unike - og de mest alvorlige skadene er de du ikke ser.

Det forteller Kolbjørn Mohn Jenssen ved Mycoteam AS, firmaet som har spesialisert seg på råteskader i bygninger.

- De alvorlige fuktskadene som er skjult utvikler seg lenge før de merkes. Kanskje oppstår det noen rare sprekker i skråtaket på loftet, det sprekker litt i fugene på baderommet eller gulvlisten, og det begynner å «krabbe opp på veggen», sier han.

KRAFTIG SKADE: Her har muggsoppen krøpet opp fra listene. Foto: Mycoteam.
KRAFTIG SKADE: Her har muggsoppen krøpet opp fra listene. Foto: Mycoteam. Vis mer

Men det er slett ikke bare i gamle hus det kan oppstå fuktskader som da kan føre til muggsopp og råte.

- De helt moderne husene kan også ha fuktinntrengning gjennom klimaskallet - og da ser du ikke skadene før omfanget er stort, forteller Mohn Jenssen.

NY VEGG: Denne baderomsveggen er ny, men likevel har det dukket opp muggsopp som følge av fuktskader. Foto: Mycoteam.
NY VEGG: Denne baderomsveggen er ny, men likevel har det dukket opp muggsopp som følge av fuktskader. Foto: Mycoteam. Vis mer

Enklere er det med kondens på ytterveggen i soverommet hvor grønn og svart muggsopp gir seg godt til kjenne, samt de svarte, mugne flisfugene på det gamle badet. Opplagte fuktskader er også inndrev av vann gjennom tak og yttervegger - de ser du som regel, opplyser eksperten videre.

Her kommer muggsoppen

De verste skadene

 • For boligen din er de verste skadene omfattende skader i bærende konstruksjoner: råtesopp i yttertaket, trebjelkelag som svekkes og ekte hussopp som tyter ut av kjellerveggen - dette er kostbart å gjøre noe med, men skader huset og deg som beboer i liten grad.
 • En annen ting er langvarig dårlig inneklima som kanskje påvirker helsa: du blir mer allergisk og får helseproblemer som kanskje er utløst av fuktproblemer.

Kilde: Kolbjørn Mohn Jenssen

Det er enkelte områder i hjemmet som er mer utsatt for fuktinntrengning og muggsopp enn andre, ofte gjelder dette underetasjen.

- Vår erfaring at de mest utsatte rommene for fuktskader er underetasjer, kjellere, blindkjellere, men også loft, sier Thomas Frøyen, eier og takstmann ved selskapet Tørr Bolig AS.

I de fleste tilfeller dreier dette seg om fuktig inneluft som kjøles ned og kondenserer på kalde overflater som vegger og gulv.

- Et typisk fuktskade-tilfelle i kjellere er når huseier har innredet kjeller til beboelse hvor innvendige grunnmurer er påfôret og isolert. Da kan fuktskaden få utvikle seg i ro og fred, opplyser Frøyen videre.

I KJELLEREN: Her har det kommet ekte hussopp i lagringshyller i en kjeller. Foto: Mycoteam.
I KJELLEREN: Her har det kommet ekte hussopp i lagringshyller i en kjeller. Foto: Mycoteam. Vis mer

Ifølge Mohn Jenssen får gjerne en hybelleilighet i underetasjen fuktskader i den kalde årstiden. Beboeren sparer strøm og lufter lite, og med kalde ytterhjørner i leiligheten kondenserer det godt, og muggsoppskadene florerer bak klesskapet.

- Om sommeren blir det motsatt; det er varmt ute og du lufter godt - men da kommer den varme og fuktige lufta inn i kjellerleiligheten og kondenserer mot de kaldere murveggene - igjen med muggsoppskader som resultat, opplyser eksperten.

SOMMERKONDENS: Her har det oppstått kondens i krypkjeller på sommerstid. Foto: Mycoteam.
SOMMERKONDENS: Her har det oppstått kondens i krypkjeller på sommerstid. Foto: Mycoteam. Vis mer

Tommy Danielsen ved Fuktspesialisten AS, forteller at det i tillegg til kondens er fuktopptrekk fra grunn som er den vanligste kilden til fukt i boligen.

- Dette ser man som regel ved at det har kommet salt- og kalkutslag nederst på bærende konstruksjoner, samt maling som bobler og flasser av. Dette har først og fremst med hvordan huset er konstruert; murvegger som står ned i fuktige masser, eller grunnvann, trekker til seg fukt, og som deretter vandrer gjennom murveggen og fordamper på innsiden, forklarer Danielsen.

LOFTSLEILIGHET: Under bokhylla i denne loftsleiligheten har det oppstått muggsopp. Foto: Mycoteam.
LOFTSLEILIGHET: Under bokhylla i denne loftsleiligheten har det oppstått muggsopp. Foto: Mycoteam. Vis mer

Fuktighet på loft skyldes hovedsakelig to tilfeller, ifølge Frøyen:

- Enten lekkasje, typisk rundt pipe eller andre «brudd» i takkonstruksjonen, eller kondensskader, spesielt på eldre ventilerte kaldloft. Her kan man typisk oppleve at fuktig uteluft trekkes inn på loftet sommerstid og videre at denne luften kjøles ned på kvelden når temperaturen synker på loftet, sier Frøyen.

Kan gi helseplager

Ifølge Frøyen vil det alltid være et visst fuktinnhold i boliger.

MARERITT: Bildet viser ekte hussopp på kjøkkenet i en enebolig. Foto: Mycoteam.
MARERITT: Bildet viser ekte hussopp på kjøkkenet i en enebolig. Foto: Mycoteam. Vis mer

- Fukt er i utgangspunktet ikke farlig så lenge man har kontroll på hvor den er, samt sørger for at den ikke blir lukket inne i skjulte konstruksjoner. Men blir man utsatt for skadelige muggsopper, vil dette kunne gi helseplager, sier han.

For muggvekst og muggsporer er til dels giftige og kan dermed blant annet føre til allergi hos beboerne, forklarer Danielsen.

- Tegn på at du har dette problemet kan være at det er ubehagelig å puste i rommet eller at det lukter «kjeller» av klærne som lagres der, sier han.

Kjellerlukten kan gjerne kjennes i andre rom i huset også, noe Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og Allergiforbund tidligere har uttalt i denne saken.

Dersom du oppdager fukt

- Om du oppdager fukt i boligen, bør du kontakte fagpersoner som har kompetanse til å kartlegge både årsak og omfang, råder Frøyen.

Det er viktig å ikke få panikk, men nøste opp i hvilke tiltak som må iverksettes, råder Mohn Jenssen.

- Skulle du ha en akutt vannskade så ta tak umiddelbart for å gjøre noe med det, sier han.

Mohn Jenssen har i tillegg følgende tips:

 • Sjekk om skadene dekkes via forsikring - og har du nylig kjøpt boligen, kan dette gå inn under en eierskifteproblematikk.
 • Sørg for å skaffe god og nøytral dokumentasjon.

Slik forebygger du fukt i boligen

Mohn Jenssens råd:

 • Når det kommer kondens i vinterhalvåret, må du lufte ut, møblene i kjellerleiligheten trekker du litt ut fra de kalde veggene. Når det kommer kondens om sommeren - øk temperaturen inne og luft litt mindre på varme og fuktige dager.
 • Vedlikehold er viktig hvis det er snakk om fuktinntregning på grunn av manglende vedlikehold.
 • Har du mistanke om fuktproblemer i din nye bolig - få det godt kontrollert og dokumentert - skyldes det svakheter ved bygget eller er det andre forhold?
 • Finnes det tidligere informasjon eller rapporter om skader? Det er alltid greit å få en god, tidsmessig oversikt over bygget.

Riktig luftfuktighet

Jonas Holme, forskningssjef ved SINTEF Byggforsk, anbefaler å holde luftfuktigheten innendørs på rundt 40 prosent om vinteren, mens om sommeren kan den godt være opp mot 60 prosent.

Frøyen tipser også om trådløse fuktsensorer som kan monteres i utsatte konstruksjoner, som vil kunne gi en aktiv loggføring over tilstanden på boligen din til enhver tid.

I tillegg har han følgende råd:

 • Gjennomfør jevnlige kontroller for synlige tegn til fuktskader i boligen din, særlig loft og kjeller.
 • Kjenn etter hvordan lukten er i boligen. Kjellerlukt er i praksis lukten av mugg. Lukt er en god indikasjon på fuktskader som har fått utvikle seg.
 • Pass på temperaturen i alle rom. Jo kaldere rommet er, dess mer utsatt er rommet for kondens.
 • Unngå å plassere senger, sofa eller garderobeskap mot kalde vegger.
 • Kontrollere gjennomføringer i takkonstruksjoner samt sørg for at renner og nedløp er åpne.
 • Sett i gang tiltak med én gang du avdekker en fuktskade.
BAK SENGEN: Det sorte på veggen er fukt og muggsopp bak sengen. Foto: Mycoteam.
BAK SENGEN: Det sorte på veggen er fukt og muggsopp bak sengen. Foto: Mycoteam. Vis mer

Mohn Jenssen påpeker at eventuelle fuktskader opptrer forskjellig om du har en bolig som ligger svært værutsatt til eller om det er mer innlandsklima hvor kuldebroer i konstruksjonen gir kondensskader i vinterhalvåret:

- Så det beste er å kjenne boligen din, og sammen med beliggenhet og bruksmønster så kan du legge opp til en god vedlikeholdsplan, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer