Pipebrann

Øker i antall: - Bruk tørr ved

Flere og flere får brannvesenet på uønsket besøk denne vinteren. Nå kommer eksperten med sine råd for å unngå pipebrann.

FLERE PIPEBRANNER: Hittil i år er det registrert flere pipebranner enn gjennomsnittet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
FLERE PIPEBRANNER: Hittil i år er det registrert flere pipebranner enn gjennomsnittet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Antallet har økt ganske mye den siste tida, men det er ikke uvanlig med flere pipebranner om vinteren.

Gjennomsnittlig blir det registrert rundt 1200 pipebranner i året. Hittil i år har antallet imidlertid økt, og i skrivende stund har vi passert 1450 slike branner. Det viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Leder for Feiermesternes Landsforening, Line Hamre, forteller til Dagbladet at det kan være flere årsaker til dette.

- Det er nok flere som fyrer nå, noe som har en stor sammenheng med strømprisene. Mange benytter seg av ildsteder som ikke har vært brukt på en stund, mens andre også benytter nye moderne ildsteder som har andre fyringsmetoder, forklarer Hamre.

Hun oppfordrer deretter dem som har fått seg et nytt ildsted til å lese bruksanvisningen til ildstedet før de fyrer opp.

Slik oppstår brannen

Årsaken til at pipebranner oppstår, er en spesiell type sot, også kalt beksot, som fester seg til pipa.

- Det oppstår under en ufullstendig forbrenning. Kjemikalier og partiklene klistrer seg fast, og danner ett belegg i pipa som antenner lett. Det er som regel for lite luft til forbrenningen, fuktig ved, eller fyring med noe annet enn rent trevirke som fører til dette, forklarer Hamre

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.