Pipebrann

Øker i antall: - Bruk tørr ved

Flere og flere får brannvesenet på uønsket besøk denne vinteren. Nå kommer eksperten med sine råd for å unngå pipebrann.

FLERE PIPEBRANNER: Hittil i år er det registrert flere pipebranner enn gjennomsnittet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
FLERE PIPEBRANNER: Hittil i år er det registrert flere pipebranner enn gjennomsnittet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Antallet har økt ganske mye den siste tida, men det er ikke uvanlig med flere pipebranner om vinteren.

Gjennomsnittlig blir det registrert rundt 1200 pipebranner i året. Hittil i år har antallet imidlertid økt, og i skrivende stund har vi passert 1450 slike branner. Det viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Leder for Feiermesternes Landsforening, Line Hamre, forteller til Dagbladet at det kan være flere årsaker til dette.

- Det er nok flere som fyrer nå, noe som har en stor sammenheng med strømprisene. Mange benytter seg av ildsteder som ikke har vært brukt på en stund, mens andre også benytter nye moderne ildsteder som har andre fyringsmetoder, forklarer Hamre.

Hun oppfordrer deretter dem som har fått seg et nytt ildsted til å lese bruksanvisningen til ildstedet før de fyrer opp.

IKKE OVERRASKET: Leder i Feiermesternes Landsforening, Line Hamre, er ikke overrasket over at antallet pipebranner øker. Foto: Privat
IKKE OVERRASKET: Leder i Feiermesternes Landsforening, Line Hamre, er ikke overrasket over at antallet pipebranner øker. Foto: Privat Vis mer

Slik oppstår brannen

Årsaken til at pipebranner oppstår, er en spesiell type sot, også kalt beksot, som fester seg til pipa.

- Det oppstår under en ufullstendig forbrenning. Kjemikalier og partiklene klistrer seg fast, og danner ett belegg i pipa som antenner lett. Det er som regel for lite luft til forbrenningen, fuktig ved, eller fyring med noe annet enn rent trevirke som fører til dette, forklarer Hamre

Beksoten går heller ikke an å fjerne med tradisjonell feiing og det er derfor viktig å kontakte din lokale brannforebygger om du mistenker beksot i pipa.

- Når vi går tilsyn er dette en av de viktigste oppgavene vi har. Beksot bidrar ikke bare til fare for pipebrann, men også til forurensing. Vi er opptatt av at forbrenningen er så ren som mulig.

Er bygget for brann

Brannforebyggeren understreker at det skal veldig mye til før en pipebrann sprer seg, men i ytterste konsekvens kan det få fatale konsekvenser.

- Pipene er bygget for å tåle en brann, men om det er noe galt med den, eller den er gammel og slitt, kan brannen spre seg til resten av huset. Derfor er det viktig at man får besøk, og kontrollerer at alt er i orden.

- Hva er ditt beste råd for å unngå pipebrann?

- Bruk tørr ved. Det bør være under 20 prosent fuktighet i veden, noe man kan måle veldig lett med en fuktighetsmåler, og fyr kun med ved, sier Hamre.

Må gjøres riktig

Brannvernforeningen har tidligere uttalt til DinSide at det i hovedsak er tre grunner til at pipebrann oppstår:

  • Feil bruk med for dårlig trekk
  • Feil bruk med for mye trekk
  • Feil type brensel

Spesielt er det viktig ikke å brenne annet enn ved i ovnen. Hverken julepapir, papp eller reklameaviser har noe i ovnen å gjøre - ei heller juletreet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer