Vannrør

Øker risikoen

Enkelte vannrør øker risikoen for frostsprengte rør på hjemmebane.

FROSTUTSATT: Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn moderne plastrør. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Berit B. Njarga
FROSTUTSATT: Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn moderne plastrør. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2022 ble det meldt inn nesten 70 000 vannskader i boliger og hytter, ifølge Finans Norge. Svært mange vannskader i norske hjem skyldes frost, og noen vannrør er mer utsatt enn andre.

Nå som minusgradene nærmer seg kan heldigvis de fleste føle seg helt trygge, men det er enkelte vannrør som er mer utsatt for frostskader.

Det er nemlig stor forskjell på hvor godt gamle og nye rør tåler frost. Bor man i en ny bolig med plastrør, er faren for vannskader på grunn av frost mye mindre enn hvis man bor i en bolig med vannrør av kobber, har Lars Erik Fiskum i Sintef tidligere forklart til DinSide.

Har man kobberrør blir sjansen for skader større om man passer på innetemperaturen.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Husk dette

På forskningsinstituttet Sintefs nettside får man flere råd for å unngå frostsprengte rør i hus og leiligheter.

«Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør. Kald trekk kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet har varmegrader.»

Det anbefales også at man stenger og tømmer eldre utekraner som ikke er selvdrenerende og frostsikret.

«Ikke senk temperaturen lavere enn til cirka 10 grader. Skjulte vannrør går ofte i gulv, vegger og kryprom med lavere temperatur.»

Stor økning

Forrige uke opplyste If om at det forrige vinter var en økning på nesten 3800 frost- og vannskader på hytter over hele landet. En økning på 35 prosent sammenliknet med vinteren før.

Forsikringsselskapet skrev at de tror at en del av skadene skyldes at enkelte hytteeiere har liten erfaring med å stenge ned hytta før frosten.

- De som vanligvis har 10-12 grader varme på i alle rom gjennom hele vinteren, slo av varmen helt for første gang forrige høst. De glemte å stenge vanninntaket samtidig. Da nesten ber du om vannskader og trøbbel, fortalte kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer