Økning i antallet harepest-tilfeller

Smitten kan skje ved for eksempel å puste inn forurenset støv under vedstabling eller ved å drikke forurenset brønnvann.

HAREPEST: Avføring fra gnagere kan i verste fall føre til at vedstabelen din blir en smittekilde til harepest. Foto: Samfoto/NTB Scanpix
HAREPEST: Avføring fra gnagere kan i verste fall føre til at vedstabelen din blir en smittekilde til harepest. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at de har observert en svak økning i antall sykdomstilfeller med harepest, og at det er meldt 12 tilfeller i august og september.

De fleste tilfellene er rapportert fra Viken og Trøndelag.

Harepest er ifølge Veterinærinstituttet en «zoonose», det vil si en sykdom som kan smitte mellom dyr og mennesker.

FHI anbefaler at personer som ferdes i skog og mark bør være oppmerksomme på hvordan man kan unngå sykdommen - som kan smitte via eksempelvis forurenset drikkevann i naturen, til støv som virvler opp når du stabler ved.

Slik kan du smittes

Ifølge FHI kan mennesker smittes av harepest, eller tularemi som det heter på fagspråket, på flere måter:

  • Ved direkte kontakt med syke eller døde harer
  • Via drikkevann forurenset av gnagere, for eksempel fra bekker i naturen eller brønner
  • Ved innpusting av støv forurenset av syke dyr eller deres avføring, for eksempel ved stabling av ved, feiing av muselort eller opprydding av musebol
  • Etter bitt av mygg og flått.

FHI påpeker at det for å unngå smitte er viktig å være forsiktig med å håndtere døde eller syke harer og smågnagere, unngå å drikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, beskytte seg mot mygg og flått når man ferdes i naturen og være forsiktig ved feiing av muselort eller andre aktiviteter der muselort kan virvles opp og pustes inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer