Økning i veggedyr

30 prosent økning i meldte veggedyrtilfeller.

VEGGEDYR: Ifølge Norsk Hussopp Forsikring erfarte en økning i meldte veggedyrtilfeller på cirka 30 prosent i fjor. Det er høysesong etter ferier. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
VEGGEDYR: Ifølge Norsk Hussopp Forsikring erfarte en økning i meldte veggedyrtilfeller på cirka 30 prosent i fjor. Det er høysesong etter ferier. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring erfarte de en økning i meldte veggedyrtilfeller på cirka 30 prosent i fjor.

Veggedyr kan være vanskelige å oppdage og kostbare å bli kvitt.

- Vi registrerte nærmere 30 prosent flere saker i 2019 sammenliknet med 2018. Spesielt etter ferier ser vi en tydelig økning i saker. Veggedyrene er dyktige haikere og følger med i bagasjen når folk er på reise. Insektene er små og kan gjemme seg nesten overalt, forteller Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Høysesong etter ferier

Ifølge Folkehelseinstituttet var veggedyr en stor plage i Norge tidligere, men ble nesten utryddet på 50-tallet.

På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden.

De seinere åra har antall tilfeller på landsbasis stabilisert seg, men Norsk Hussopp Forsikring erfarer fortsatt en økning, og de sier man ser en økning i forekomst etter ferier.

Veggedyr kan spres med reisebagasje, brukte møbler og annet innbo.

Veggedyr

Veggedyr (Cimex lectularius) suger blod og er tett knyttet til mennesker.

Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger fortrinnsvis blod på steder som ikke er dekket av tøy. Et voksent veggedyr suger blod i 5-10 minutter. Etter måltidet kravler det tilbake til gjemmestedet hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår. Ved jevnlig tilgang på mat suger veggedyrene blod ukentlig ved romtemperatur.

De legger normalt 1-2 egg per dag og kan produsere 200-500 egg i løpet av sitt voksne liv.

Veggedyr kan leve uten mat i lang tid. Ved 10 ̊C kan voksne klare seg uten blod i over ett år, mens de minste nymfene kan klare seg i opptil ni måneder.

(Kilde: FHI.no)

Dette kan du gjøre

- Hvis du blir angrepet av veggedyr er det viktig å ta tak i problemet. De forsvinner ikke av seg selv og det vil bare eskalere om det ikke gjøres noe med, forteller Stormoen.

Dinside har tidligere skrevet om hva du bør gjøre når du kommer til nye steder, for eksempel hoteller eller andre overnattingssteder, for å minske faren for å få med deg veggedyr hjem igjen.

Et av tipsene vi har fått av eksperter er å plassere bagasjen i badekaret eller på badet - og i alle fall unna senga.

Husk også å sjekke under senga og madrassen etter tegn på veggedyr.

Og før du reiser, er det lurt å kun pakke med seg bagasje som tåler vask på minst 60 grader - slik at du kan vaske alt på høy temperatur når du kommer hjem igjen for å eliminere eventuelle veggedyr du kan ha fått med deg.

- Se etter brunsvarte flekker og grupper med små svarte prikker. Disse flekkene kan ses blant annet under laken og under rammeverket på senga. I tillegg kan de avsløres gjennom at man oppdager små blodflekker på sengetøyet, forklarer Svein Stormoen.

- Begrens spredning til resten av huset

Dersom du oppdager eller mistenker at du har veggedyr er noe av det viktigste du gjør å begrense spredning til resten av boligen. Veggedyr spres blant annet med sengetøy og andre ting som forflyttes i boligen.

- Ta derfor ikke med deg dynen for å legge deg på sofaen, da risikerer du at veggedyrene etablerer seg i stua i tillegg, råder Stormoen.

Veggedyr er utfordrende å bli kvitt fordi de er flinke til å gjemme seg samtidig som de formerer seg fort.

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for råd om hva du kan gjøre. Sjekk også om du har bekjempelse av veggedyr inkludert i forsikringen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer