Økonomien

Publisert
Sist oppdatert

Hus er dyrt. Da er de økonomiske forholdene desto viktigere.

Lånesøknad

Når du har funnet en fin tomt og ønsket hustype, kommer den vanskeligste etappen, nemlig finansieringen. I dag er det ingen selvfølge å få lån til husbygging. Finansieringen kan gjøres på flere måter:

Det aller beste er å ha en del egenkapital å skyte inn. Da får du bedre rente og lavere boutgifter.

For å finansiere mer enn 80 prosent av kjøpesummen, må du ha kausjonist eller sikkerhet i annen bolig for det overskytende beløpet.

To lån

Sjekk andre steder enn bankene, for eksempel om ditt eller din kjæres fagforbund eller forsikringsselskap kan gi bedre betingelser. Sjekk også om du kan få husbanklån.

Vær også klar over at du trenger to lån: Boliglån og byggelån. Byggelånet gis først når du har fått tilsagn om boliglån.

Byggelånsrentene er omtrent to prosentpoeng høyere enn boliglånsrentene. En boliglånsrente på 8,5 prosent gir en byggelånsrente på 10,5 prosent.

Boliglån

Det første du gjør er å be entreprenøren/byggefirmaet som skal bygge huset om å sette opp et budsjett. Her er det svært viktig å få med alle skjulte poster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer