Økonomien

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hus er dyrt. Da er de økonomiske forholdene desto viktigere.

Lånesøknad

Når du har funnet en fin tomt og ønsket hustype, kommer den vanskeligste etappen, nemlig finansieringen. I dag er det ingen selvfølge å få lån til husbygging. Finansieringen kan gjøres på flere måter:

 • Det aller beste er å ha en del egenkapital å skyte inn. Da får du bedre rente og lavere boutgifter.

 • For å finansiere mer enn 80 prosent av kjøpesummen, må du ha kausjonist eller sikkerhet i annen bolig for det overskytende beløpet.

  To lån

  Sjekk andre steder enn bankene, for eksempel om ditt eller din kjæres fagforbund eller forsikringsselskap kan gi bedre betingelser. Sjekk også om du kan få husbanklån.

  Vær også klar over at du trenger to lån: Boliglån og byggelån. Byggelånet gis først når du har fått tilsagn om boliglån.

  Byggelånsrentene er omtrent to prosentpoeng høyere enn boliglånsrentene. En boliglånsrente på 8,5 prosent gir en byggelånsrente på 10,5 prosent.

  Boliglån

 • Det første du gjør er å be entreprenøren/byggefirmaet som skal bygge huset om å sette opp et budsjett. Her er det svært viktig å få med alle skjulte poster.

 • Banker og låneinstitusjoner vet at budsjettene fra byggefirmaene er for lave, og plusser på 100 - 150.000 kroner som skal dekke uforutsette kostnader (Det skjer ikke hvis du kjøper hus i et byggeprosjekt).

  Flytende rente

  Ved flytende rente følger renta endringer i det generelle rentenivået. Rentene kan reguleres hvert kvartal, avhengig av disse endringene.

  Fordeler med flytende rente:
  Du får lavere rente hvis rentenivået beveger seg nedover. Du står friere til å endre din nedbetalingsplan. Du kan gå over fra flytende til fast rente i låneperioden.

  Ulemper med flytende rente:
  Du får høyere rente hvis rentenivået beveger seg oppover. Du har liten oversikt over framtidige renteutgifter.

  Fast rente

  Velger du lån med fast rente, binder du deg til å ha lånet med den samme renten i fem år framover.

  Fordeler med fast rente:
  Du har full oversikt over renteutgiftene gjennom hele bindingsperioden. Selv om rentenivået ellers i samfunnet beveger seg oppover, beholder du din fastsatte rente gjennom hele bindingsperioden.

  Ulemper med fast rente:
  Hvis rentenivået beveger seg nedover, beholder du likevel den høyere renten gjennom hele bindingsperioden. Du kan risikere å betale overkurs hvis du bryter avtalen om fast rente.

  Velg ut fra en vurdering av din egen økonomi og av ekspertenes prognoser for renteutviklingen de nærmeste åra.

  Byggelån

  Byggelån regnes som en rammekreditt i forbindelse med oppføring av bygg. Før du kan få byggelån, må du altså først ha fått tilsagn om boliglån for å kjøpe selve huset.

  Utbetalingen av byggelånet skjer etter anvisning av bankens byggekontrollør i takt med byggingen. Dermed vet banken at pengene brukes til byggingen.

  Siden renta på byggelånet er høyere enn boliglånsrenta, rammes du hardt dersom snekkerne ikke blir ferdig til avtalt tid. Rentetaksameteret tar nemlig ikke fri selv om håndverkerne gjør det.

  Bankene tilbyr en langsiktig finansiering til konvertering av byggelånet når huset er ferdig. På grunn av de høye rentene bør du ikke nøle med å gjøre lånet om til et vanlig boliglån.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer