Økt aktivitet i boligmarkedet?

Oslo-meglerne melder om stor aktivitet de to første visningshelgene i januar og flere boliger solgt over takst. Men noen friskmelding av markedet er fortsatt for tidlig.

Hvor går egentlig boligprisene? Det er det store spørsmålet både kjøperne og selgerne lurer på. Foto: Colourbox.com
Hvor går egentlig boligprisene? Det er det store spørsmålet både kjøperne og selgerne lurer på. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gode tider for deg som skal kjøpe bolig. Fjorårets trege boligmarked gjør at det nå ligger mange boliger ute for salg, og etter en treg salgshøst kan det nå virke som om markedet er i gang igjen.

Meglerne vi har pratet med, forteller om økt interesse de to første visningshelgene i januar, og at flere selgere som slet med å få solgt boligene sine i fjor høst nå har fått solgt.

Tregt marked

Ifølge Finn.no var annonsevolumet på boliger relativt stabilt i oktober og november 2013 sammenlignet med året før, mens det i desember ble lagt ut noe flere boliger enn året før. Tendensen har imidlertid vært at boligene ligger lenger ute før de blir solgt.

2013 var første år siden 2009 at vi hadde en negativ 12-måneders vekst i boligprisene.

Siden vi bare er i midten av januar er det selvsagt for tidlig å friskmelde boligmarkedet helt, men mye tyder på at aktiviteten i boligmarkedet er i ferd med å øke.

Kjøpe bolig? Fra 1. januar er det nye regler for budrunden. Forbrukerinformasjon om de nye reglene finner du her , og her ligger de gamle.

Oppsving i første halvdel av januar

Meglere fra flere av de største meglerhusene i Oslo melder om et oppsving i aktiviteten de to første visningshelgene i januar.

Fagansvarlig hos iHus Grünerløkka Bjørnar Mikkelsen er en av dem:

– De siste tre månedene gikk 60 prosent av boligene under takst, men nå begynner det å ta seg opp igjen. Vi har hatt budrunder på flere objekter de siste to helgene hvor boligene har blitt solgt til godt over takst.

Mikkelsen nevner som eksempel en treroms leilighet på Løren som nylig gikk for 250.000 kroner over takst.

Daglig leder i Krogsveen Frogner Carl Sveistrup bekrefter trenden:

– Det er et helt annet trykk nå enn fra mai til desember i fjor. Aktiviteten tok seg kraftig opp første og andre visningshelg i januar. Det er bra besøk på visninger og flere budgivere på alle objekter, og boligene går til over takst. Vi har flere hatt flere objekter som lå ute i november uten å bli solgt, og som nå har blitt solgt for godt over takst.

Hvor mye er boligen verdt? Finn ut med vår smarte kalkulator

«Venterne» er på banen igjen

Eiendomsmegler i DnB Eiendom Mortensrud Kenneth Kristensen forteller at flere selgere som slet med å få solgt boligene sine har fått solgt første visningsrunde i januar, også til over takst.

– Mange har sittet på gjerdet på grunn av avisenes dystre tall. Jeg har tatt en ringerunde til kjøpere som var på boligjakt før jul, men som lot det drøye på grunn av usikkerheten i markedet. Flesteparten av dem har nå kjøpt seg bolig.

Justerte prisforventninger gir flere på visning

Men dette kan jo også bety at selgerne har blitt mer «edruelige» til hva de kan få for boligen sin: Flere meglere forteller nemlig at selgerne i større grad er rede til å akseptere bud rundt, eller litt under takst.

At flere boliger blir solgt, handler derfor også i stor grad om at selgerenes prisforventninger har blitt nedjustert.

– Mange som slet med å få solgt før jul nå har fått solgt, forteller fagansvarlig Ole Kristian Bråten i Panorama Eiendomsmegling. Ifølge Bråten handler mye av dette om at selgerne har justert sine prisforventninger og ikke lenger forventer å få solgt boligene til langt over takst.

Er det fortsatt litt dyrt å kjøpe? Finansier boligdrømmen med utleiedel

Januarblaff?

Partner i Aksept Eiendomsmegling Ellen Pike mener også det er en litt endret stemning i positiv retning:

– Januar er alltid en god salgsmåned, men vi merker at folk er påvirket av at avisskriveriene om boligmarkedet er hyggeligere. Folk er mer positive nå. Selgerne har justert sine prisforventninger.

– Bevegelsen i markedet handler mye om at prisene er nedjustert. Vi har solgt flere boliger til takst eller litt under. Selgerne treffer markedet bedre nå, bekrefter Kristin Kragseth Mohn, eiendomsmegler i Privatmegleren Dyve og Partnere.

Kjøperne er villige, men kresne

Da det var færre objekter ute for salg og større pågang på visning, var folk mer villige til å se gjennom fingrene med at ikke alt ved boligen var perfekt.

Det brede utvalget gjør imidlertid at kjøperne kan tillate seg å være kresne.

Ifølge Bjørnar Mikkelsen er det vanskeligere å få solgt objekter som bare er halv-attraktive:

– På attraktive objekter med fint bad og fint kjøkken er imidlertid mange villig til å by over takst, forteller Mikkelsen

– Det er mye å velge mellom, og det tar lenger tid å få solgt boliger der det er noe å sette fingeren på, som dårlig planløsning eller et lite bad, avslutter Ellen Pike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer