Økt husleie, nei takk!

Er det noe du kan gjøre dersom husverten øker husleien din. Ja, du kan rett og slett nekte å godta økningen. Det finnes nemlig grenser for hvor mye og i hvilke tilfeller utleier kan øke leien. Leiekontrakten er svært viktig i så henseende.

Publisert

Utleiers adgang til å heve husleien varierer avhengig av om boligen er underlagt husleieregulering eller ikke. Husleieregulering har vi i dag for noen boliger i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Drammen og Tromsø. Denne artikkelen tar for seg alle de boliger i Norge som ikke er omfattet av husleieregulering.

Merk deg disse

Du bør først merke deg at i to tilfeller kan utleier overhodet ikke sette opp din husleie. Det for det første hvis du har inngått en uoppsigelig (tidsbestemt) leiekontrakt. Det andre tilfellet er dersom det ikke står uttrykkelig i leiekontrakten at utleier kan sette opp leien.

Dette er selvfølgelig utleiere klar over og de aller fleste leieforhold er derfor oppsigelige (tidsubestemte) og med en viss åpning for økning av husleien.

Dersom det ikke står skrevet i kontrakten at leien kan økes, så kan utleier påberope seg at dere hadde en muntlig avtale. I så fall har utleier bevisbyrden for at en slik muntlig avtale ble laget.

Unngå denne

Det er typisk i mange leieforhold at utleier kan øke leien med et visst beløp per år - for eksempel et beløp som svarer til økningen i konsumprisindeksen. Ofte sier også kontrakten at leietaker har krav på én måneds skriftlig varsel om en slik økning. Dersom du ikke får denne varselen behøver du heller ikke godta økningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer