OLED - den mest effektive belysningen?

OLED er ikke bare for TV-skjermer, som belysning skjer det stadig gjennombrudd.

OLED - den mest effektive belysningen?
Publisert
Sist oppdatert

OLED har det vært snakk om i en del år, men det er i første rekke som en ny og bedre teknologi for skjermer den har fått oppmerksomhet. På dette området er fordelen med OLED at man kan "trykke" en film på flater, og denne flaten kan gi fra seg lys når den kobles til styrekretser og strømkilder.

Til skjermer lager man en matrise som gir fra seg lys i forskjellige farger og skaper bilder, i motsetning til LCD som er flere lag av filtere som stenger ute det lyset som ikke skal være med i bildet. OLED gir både bedre bildekvalitet uten problemer med farger i forhold til betraktningsvinkel.

Les også: LED - mye lys og lite varme?

I motsetning til LED, som er en teknikk for punktbelysning, fungerer OLED på flater og kan dermed formes til en rekke forskjellige objekter. Dermed er det duket for helt nye løsninger for belysning.

Mest effektiv

Hittil er det lysrør som har vært den mest effektive teknikken for hvitt lys, med størst lysutbytte i forhold til strømforbruk. Nylig har Det tekniske universitetet i Dresden i samarbeide med Novaled AG klart å utvikle en løsning som gir hele 90 lumen per watt. Lysrør gir mellom 50 og 70 lumen per watt når man regner inn tap i reflektorer etc.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.