Ønsker å straffe meglerne

Det bør koste å gi feil informasjon i boligprospektene.

Publisert
Sist oppdatert
- Vi ønsker at feilinfomasjon skal få privatrettslige følger, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet


Forbrukerrådet ønsker å straffe eiendomsmeglere som ikke oppfyller plikten til å informere både om pris, heftelser og om hvor mye de tjener på salgsoppdraget.

Da Kredittilsynet i mars og april undersøkte om meglerne i Bodø og Oslo hadde oppgitt de opplysningene de etter den nye eiendomsmeglerloven er forpliktet til å gi, fant de at meglerne langt fra fulgte reglene.

Disse meglerne er best

Torgeir Øines er underdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
Torgeir Øines er underdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde Vis mer


I brevene som kredittilsynet har skrevet til de undersøkte meglerforetakene går det frem at:

 • flere ikke har gitt riktig informasjon om felleskostnader forbundet med de annonserte boligene og om nedbetaling av fellesgjeld.
 • flere hadde ikke informert om hva meglerene skal ha av honorar for å selge boligen.
 • Se Kredittilsynets kritiske anmerkningsbrev her.

  Den 1. januar i år kom det nye regler i eiendomsmeglingsloven. Fra dette tidspunktet kunne ikke meglerne kreve forskuddsbetaling for arbeidet. Eiendomsmeglerne kan heller ikke kreve progressive honorar; som selger av en bolig skal man kunne forvente at megleren utfører salgsjobben på en samvittighetsfull og faglig god måte. I salgsoppgaven skal også all prisinformasjon frem: totale kjøpskostnader inkludert renter og avdrag på fellesgjeld og hva megleren tjener på salgsoppdraget. I tillegg skal kjøperne får utvidet innsynsrett i budjournalen.

  Unngå fellesgjeldfella

  Skal koste å feilinformere

  Forbrukerrrådet mener at det å få offentlig refs ikke biter på eiendomsmeglerne.

  - Vi ønsker at feilinfomasjon skal få privatrettslige følger, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til Dinside.no

  Med privatrettslige følger mener Forbrukerrådet at det skal koste eiendomsmeglerne å feilinformere. De mener at angrerett ved boligkjøp kan sikre kjøperen de opplysninger han har krav på etter loven. Da kan en misfornøyd kjøper gå tilbake til selger som igjen kan kreve kompensasasjon fra megler.

  Hvor langt unna er en slik angrelov?

  - Vi er langt unna, men vi må gjøre noe, sier Tore Øines i Forbrukerrådet. - Men vi er ikke lengre unna enn at man har tilsvarende regler i Danmark og Sverige.

  Øines mener en slik lov vil være nødvendig fordi eiendomsmeglerne ikke har vist at de klarer å følge opp de de nye reglene til tross for at de lenge har vært kjent.

  - Det virker som det er nødvendig med klarere privatrettslige konsekvenser for at meglerne skal oppfylle den lovpålagte opplysningsplikten, sier Torgeir Øines.

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer