Fjerning av oljetank:

Ønsker felles regler for fjerning av oljetank

Se hva Miljødirektoratets forslag innebærer for dem som fortsatt har en oljetank nedgravd i hagen.

GRAVE OPP OLJETANKEN: Miljødirektoratet vil at hovedregelen skal være at alle må grave opp den gamle oljetanken. Foto: Merete Beyer/Oljefri.no
GRAVE OPP OLJETANKEN: Miljødirektoratet vil at hovedregelen skal være at alle må grave opp den gamle oljetanken. Foto: Merete Beyer/Oljefri.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 2020 blir det forbudt å fyre med mineralolje, det vil si fossil fyringsolje og parafin, i de tusen hjem rundt om som fortsatt har dette. Nøyaktig hvordan dette forbudet skal overholdes, er noe uklart.

Nå har Miljødirektoratet sendt et forslag til Klima- og miljødepartementet om å endre dagens forskrift om nedgravde oljetanker, fordi de mener kravene i dagens forskrift er blitt ganske uklare.

Ønsker felles regler for alle

Gunhild Preus-Olsen, rådgiver i Miljødirektoratet, sier til Dinside at årsaken til uklarhetene er at hver og en kommune selv må vedta kravene i en lokal forskrift for at det skal bli gjeldende, noe det ikke er alle kommuner som har gjort.

– Blant de kommunene som har en lokal forskrift om nedgravde oljetanker, varierer det om de har gjort forskriften gjeldende for alle nedgravde oljetanker – eller bare de største, forteller Preus-Olsen.

I tillegg til at Miljødirektoratet vil at forskriften skal gjelde likt i alle kommuner, ønsker de at kravene skal gjelde alle nedgravde oljetanker uansett størrelse. Slike krav fins det allerede i flere kommuner, men de vil altså ha én felles regel for alle, uansett kommune.

Positive til forskrift

– Det er veldig bra at Miljødirektoratet endelig kommer med en revidering av denne forskriften. Den har vært utydelig, utdatert og preget av altfor mye rom til juridisk tolkning, sier leder i naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg til Dinside.

Hun sier videre at det at den nå går fra å være en forskrift som må vedtas lokalt til å bli en nasjonal forskrift, gjør det enklere å kommunisere og overholde den, ettersom myndighetsansvaret nå er tydeliggjort.

Dessuten innebærer forslaget at alle tankstørrelser nå også blir inkludert i forskriften.

– Før var det opp til kommunene å vedta en strengere forskrift enn tanker over 3200 liter, som var utgangspunktet. Dette var problematisk siden nesten alle tanker i privat bruk er under 3200 liter, sier Ask Lundberg.

Huseiere må være bevisst ansvaret sitt

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, sier til Dinside at de mener det er viktig at boligeierne bidrar til å forhindre forurensing av grunnvann, lekkasjer og luktproblemer fra oljefyr, som kan være til stor sjenanse og gi betydelige økonomiske belastninger.

Kan gjøre stor skade

Ifølge Miljødirektoratet er det mange som ikke behandler oljetanken når den ikke lengre er i bruk, og at snittalderen på de nedgravde tankene er svært høy. - Disse må ventes å inneholde betydelige mengder restolje, og det er bare et spørsmål om tid før tankene ikke lengre holder tett, sier Gunnhild Preus-Olsen.

Hun påpeker at materielle skader på bolig og eiendom er kostbare å rydde opp i, og det skal lite olje til i grunnvann før dette ikke lengre kan brukes til drikkevann. Dessuten er detlangt mer kostbart å rydde opp etter at skaden har skjedd, enn det er å forhindre den.

– Disse tankene er gamle, utdaterte og lite miljøvennlige. I årene fremover kan dette utløse store miljøskader og økonomiske uttellinger. Det er eksempler på huseiere som har betalt millionbeløp i opprydding etter at skaden først har skjedd. Så det er viktig å være bevisst på oljefyren man har nedgravd i hagen og hva man må gjøre med den for å sikre miljøet og unngå en stor økonomisk smell, sier Meyer.

De minner om at man ved fjerning av oljefyr og tank kan få støtte av Enova ved valg av en fornybar varmekilde. Her kan du lese mer om Enovas støtteordninger ved fjerning av oljefyr.

Kan man slippe å fjerne oljetanken?

Å grave opp en oljetank er ikke bare, bare. Så hva skal til for at boligeier skal kunne tømme, rengjøre og fylle oljetanken, hvis den nye forskriften blir vedtatt, fremfor å fjerne den?

– I forslaget vårt legger vi opp til at kommunen skal kunne gi unntak dersom en tank for eksempel ligger så vanskelig til at det blir urimelig kostbart å fjerne den, sammenliknet med å fylle den igjen, forteller Preus-Olsen.

Samtidig anbefaler de i utgangspunktet oppgraving fremfor igjenfylling av tankene, fordi det da er lettere å oppdage – eller avskrive – hvorvidt tanken har holdt tett fram til den ble gravd opp, og om det kan ha forekommet søl til grunnen tidligere.

– Ut fra det vi har fått oppgitt, er det i utgangspunktet forholdsvis liten prisforskjell mellom disse to, legger hun til.

Her kan du lese mer om hvilke prisestimat Dinside fikk opplyst om da vi skrev om dette arbeidet tidligere i år.

Kan du fjerne tanken selv?

Preus-Olsen i Miljødirektoratet sier til Dinside at eieren av oljetanken kan gjøre jobben selv, dersom vedkommende har nødvendig kompetanse til å gjøre dette.

– Vi vil fremheve at dette ikke er en jobb for hvem som helst. Du skal vite hva du gjør. Arbeidet må utføres på en slik måte at dette ikke medfører fare for forurensning i seg selv, og i henhold til regelverket for øvrig. Dette plikter man å sette seg inn i, sier hun og legger til at de anbefaler at folk tar kontakt med en profesjonell aktør.

– Vi hører for eksempel om flere lekkasjetilfeller som har oppstått idet tankene fjernes uten å først å ha blitt tømt for resterende olje. Tankene er gamle, og kan lett punkteres idet de graves frem, eller kollapse idet de løftes opp av bakken. Er ikke tankene tømt og rengjort i forkant, er lekkasjen et faktum, sier Preus-Olsen.

Hun anbefaler også at tankeiere som vurderer å fjerne tankene selv, kontrollerer på forhånd at de vil få levert den tømte tanken og restoljen til et avfallsmottak i nærheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer