Vedfyring i gamle vedovner

Ønsker nasjonalt forbud mot gamle vedovner

Norsk Varme foreslår innføring av et nasjonalt fyringsforbud for å få ned utslippene. Klima- og miljøvernministeren oppfordrer kommunene om å komme på banen.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder, ønsker et nasjonalt forbud mot vedfyring i gamle ovner for å få ned utslippene.

De viser til at over 40 prosent av norske hjem har en gammel ovn i bruk, ifølge tall fra Norstat.

Nå vil de eldre vedovner fra mellom 1945 til 1998 til livs, for å få fortgang i utskiftingen til nye, rentbrennende ovner.

- Ikke nødvendig med forbud

Norsk Varme viser til at Norge og Skandinavia har ligget i forkant med å utvikle verdens mest rentbrennende ovner, som gir en betraktelig reduksjon i mengden svevestøv. Samtidig mener de vedfyring er nødvendig både med tanke på beredskap, siden mange nordmenn ikke har andre alternativer utover bruk av strøm, og grunnet strømkapasiteten.

Det sto opprinnelig i artikkelen at også Sintef ønsker et forbud mot gamle vedovner. Dette medfører ikke riktighet.

Seniorforsker Susana Lopez-Aparicio i Norsk institutt for luftforskning (NILU) mener generelt det er viktigere med insentiver for å fase inn nullutslippsløsninger og tiltak som reduserer oppvarmingsbehovet, som f.eks. varmepumper og etterisolering.

Hun mener samtidig at det ikke er nødvendig med et nasjonalt forbud.

- Vedfyring er et problem for luftkvaliteten i byer og tettbygde strøk, og da særlig i perioder når det både er kaldt og lite vind som kan spre forurensningen, sier hun til Dinside.

Ikke like stort problem overalt

- Et nasjonalt forbud vil også omfatte kommuner der vedfyring kanskje ikke er et problem, for eksempel små kommuner med lav befolkningstetthet og gode spredningsforhold, påpeker seniorforsker Lopez-Aparicio, og tror samtidig at et forbud mot gamle vedovner kan være et godt tiltak i utsatte områder, for eksempel bysentrum.

I Bergen innførte de forbud mot fyring i gamle vedovner fra januar i år. Luftforskeren mener det er for tidlig å si noe om effekten av dette.

- Tiltaket i Bergen må vurderes over tid. Vi trenger målinger av svevestøv over flere år for å gjøre en effektstudie, siden svevestøvnivåene ved bakken i stor grad påvirkes av meteorologiske forhold som kan variere mye fra ett år til et annet, understreker hun.

Opp til lokale myndigheter

Vi har spurt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn om hva han syns om forslaget fra Norsk Varme og Sintef.

- Det er riktig at nye ovner forurenser langt mindre enn gamle, og det er bra at Norsk Varme og Sintef gjør folk oppmerksom på det, sier Rotevatn til Dinside.

- Vil dere vurdere et nasjonalt forbud mot bruk av gamle ovner?

- Det er opp til den enkelte kommune å bestemme hvilke tiltak som skal gjøres mot forurenset luft, ut fra lokale forhold. Staten har ansvar for å legge til rette for at kommunene har effektive virkemidler. Det har kommunene i dag, understreker ministeren.

Han viser til at flere norske byer har utfordringer med forurenset luft, særlig vinterstid.

- Jeg har derfor forståelse for at Bergen innfører forbud mot ikke-rentbrennende ovner fra i år. Problemet med forurenset luft i byer og tettsteder er imidlertid sammensatt. Både kilder og effekter kan variere. Derfor må dette være opp til lokale myndigheter å avgjøre, sier Rotevatn.

Kommunene må på banen

Nettopp fordi det er store lokale variasjoner i utslipp fra vedfyring, og at hvor skadelig det er også avhenger av andre lokale forurensningskilder, topografi og værforhold, mener Rotevatn at kommunenes sterkeste virkemiddel er å forby vedfyring i områder med svært høy luftforurensning.

- Dette har de hjemmel til i forurensningsforskriften. Jeg vil oppfordre kommunene til å bruke det handlingsrommet de har som forurensningsmyndighet, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer