Vedfyring i gamle vedovner

Ønsker nasjonalt forbud mot gamle vedovner

Norsk Varme foreslår innføring av et nasjonalt fyringsforbud for å få ned utslippene. Klima- og miljøvernministeren oppfordrer kommunene om å komme på banen.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder, ønsker et nasjonalt forbud mot vedfyring i gamle ovner for å få ned utslippene.

De viser til at over 40 prosent av norske hjem har en gammel ovn i bruk, ifølge tall fra Norstat.

Nå vil de eldre vedovner fra mellom 1945 til 1998 til livs, for å få fortgang i utskiftingen til nye, rentbrennende ovner.

- Ikke nødvendig med forbud

Norsk Varme viser til at Norge og Skandinavia har ligget i forkant med å utvikle verdens mest rentbrennende ovner, som gir en betraktelig reduksjon i mengden svevestøv. Samtidig mener de vedfyring er nødvendig både med tanke på beredskap, siden mange nordmenn ikke har andre alternativer utover bruk av strøm, og grunnet strømkapasiteten.

Det sto opprinnelig i artikkelen at også Sintef ønsker et forbud mot gamle vedovner. Dette medfører ikke riktighet.

Seniorforsker Susana Lopez-Aparicio i Norsk institutt for luftforskning (NILU) mener generelt det er viktigere med insentiver for å fase inn nullutslippsløsninger og tiltak som reduserer oppvarmingsbehovet, som f.eks. varmepumper og etterisolering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer