Opp, opp, opp

Boligprisene er tilbake på toppnivået.

Var du bekymret for boligverdien din? Nå er den tilbake på topp. Foto: Per Ervland
Var du bekymret for boligverdien din? Nå er den tilbake på topp. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 2,9 prosent fra juli til august ì år. Justert for sesongvariasjoner, steg prisene med 0,7 prosent i august. Prisene er nå på nivå med toppmåneden august 2007.

Ferske tall viser at prisene på eneboliger steg med 3,8 prosent, delte boliger steg med 5,5 prosent, og for leiligheter steg prisen 2,3 prosent. Boligpristallene for august legges frem nå av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Statistikken baserer seg på tall fra Finn.no og er utarbeidet av Econ Pöyry.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Opp, opp, opp!

2009 har vært en boligopptur få hadde sett for seg. Med unntak av mars har prisene steget jevnt og trutt, til og med juli. Econ Pöyrys Nye Boliger-statistikk, som ble lagt frem i forrige uke, viste tegn på at markedet nå var i ferd med å stabilisere seg.

Hans Petter Skogstad i Makrosikt bekrefter delivs tendensen i BoligMeteret for august.

- Indikatorene i BoligMeteret tyder på fortsatt økte priser, men trolig også et selektivt marked med prisbevisste kjøpere. Hvis målingen er riktig og det faktisk er færre kjøpere nå enn før sommerferien, kan det indikere en mer moderat prisutvikling fremover, heter det i rapporten.

Les også: Boligfest eller boligkrise?

Kortvarig opptur?

Selv om boligprisene har tatt igjen størsteparten av fallet fra 2008, tror Nordea Markets sjeføkonom Steinar Juel at boligboomen blir kortvarig. Hovedårsaken er at norske husholdninger alt for fort har vent seg til den lave renten.

- Mens [norske husholdningers gjeldsgrad] rundt år 2000 lå på anslagsvis 6 prosent, er den etter våre beregninger nå på cirka 4 prosent. En høy gjeldsgrad gjør at husholdningene er mer eksponert mot uforutsette inflasjonssjokk som vil resultere i rask og sterk renteoppgang. Gjeldsgraden bør derfor ned i årene fremover, noe vi oppfatter Norges Bank også ønsker. Boligboomen vi ser tilløp til nå må derfor påregnes å bli kortvarig, skriver sjeføkonomen i dagens Økonomisk Oversikt, melder DN.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer