Oppheng som holder

Ting skal opp på veggen, men hvordan?

Publisert
Sist oppdatert

Veggene skal holde på så mangt, lamper, bilder, hyller, figurer - poenget er at de henger trygt og at opphenget lar seg feste uten for store problemer.

Siden vegger er laget av ulike materialer, varierer bæreevnen veldig. Fra solide murvegger til porøse gipsplater, furupanel, fiberplater og keramiske fliser, alle har forskjellige egenskaper som må tas hensyn til ved montering.

Vi tar for oss noen typiske situasjoner og begynner med det lettest og enkleste.

Les også vår Guide til små og store skruer

Bilder på trevegg

Utfordringen her er ikke stor, problemet er bare å velge oppheng i forhold til vekt og størrelse.

Små bilder kan festes på en liten stift som bankes inn veggen med hammer, det er næremst selvsagt.

Små kroker er ikke like lurt, de fleste har problemer med å skru dem inn rett, dermed blir festehullet slarkete og med de små gjengene faller de lett ut igjen.

Men øyekroken eller wiren på bilderammen er ofte montert slik at belastningspunktet kommer et stykke ut fra veggen når bildet henges opp. Da blir det større belastning på både spiker og vegg, og du risikerer at spikeren bøyer seg og/eller at hullet utvider seg. Da øker risikoen for at bildet faller ned.

Oppheng som holder


For å unngå dette bruker man gjerne en såkalt X-krok. Det er en krok med bøyle og to hull til stiften, denne blir da stående på skrå oppover. Belastningen blir da fordelt mellom tett inntil veggen pluss et lite stykke utover, og bøylen gjør at risikoen for at stiften skal bli bøyd er langt mindre. Dessuten henger bildet bedre i den store kroken.

For litt tyngre bilder finnes det X-kroker med 2 stifter.

Oppheng som holder


Men hva med virkelig store bilder? Da bruker vi skrukroker, de finnes i et stort utvalg dimensjoner. Du borer selvsagt først når det er snakk om store hull.

Lektyre for hobbysnekkeren

Bilder på murvegg

En "murvegg" kan være så mangt. Den kan bestå av alt fra ren betong til murstein med løs murpuss utenpå.

I ren og hard betong kan du slå inn herdete småspiker hvis du er stø på hånden og god til å treffe spikeren.

Oppheng som holder


Et bedre alternativ er XB-kroker som er plastkroker med små stålstifter i. Disse slår du inn med hammeren, mens du holder med fingrene på trygg(ere) avstand.

Er det snakk om løs murpuss (det låter hult når du banker forsiktig) eller lettbetong (Leca) må du bore deg forsiktig gjennom det ytterste laget og sette inn en plastplugg inne i selve veggen bk murpussen. Så skrur du inn en krok i plastpluggen.

Gipsplater

Oppheng som holder


I gipsplater må du bore hull og sette inn et gipsanker. Dette uvider seg på baksiden av platen når du trekker i skruen. Du bruker en spesialtang for å trekke til deg holderen på tuppen av gipsankeret, forsøker du å skru til platen med spissene ofte vri seg og ødelegge pappen på gipsplaten. Da er du nødt til å skaffe deg tang eller leve med et dinglende halvveis innfestet gipsanker. Eller røske ut alt og pusse opp veggen etterpå...

Fiberplater kan både skrus og stiftes i, men de minste stiftene og de minste gjengene blir det ikke noe greie på. Da er det bedre å bruke gipsanker i stedet.

Keramiske fliser

På bad eller kjøkken er det av gode grunner populært med fliser på veggene, men det er ikke så enkelt å feste noe i disse.

Du kan ikke feste noe i selve flisene, du er nødt til å feste i veggen bak. Og hva som befinner seg der vet du ikke hvis du ikke har pusset opp badet selv (eller fulgt nøye med mens proffene har gjort det). Det kan være gipsplater, Litex-plater, sponplate eller trevegg - eller mur i en eller annen variant.

Uansett er det et stykke inn til der du får feste, så det kan bli vanskelig.

Oppheng som holder


Men det meste - til og med dorullholderen - som skal opp på badeveggen kan festes med limputer eller sugekopper, og det finnes et omfattende utvalg av forskjellige varianter.

For tyngre ting finnes det spesielle løsninger, som denne VacLoc'en vi fant hos Clas Ohlson. Her skrur du til et lokk over selve sugekoppen, som da sitter fast med kraftig vacuum.

Oppheng som holder


Rengjøring og avfetting er viktig når du monterer alt som festes med sugekopper.

Magneter

Har du et undelag av magnetisk materiale kan du bruke en kraftig magnet med krok. Disse bruker neodym-magneter og kan bære opptil 50 - femti - kilo med en størrelse på bare 40mm i diameter! Du får også mindre magneter av samme type med hull i, som med litt fantasi kan brukes til å henge opp saker og ting.

Flere tips? Del dem med oss og andre i vårt forum!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer