Oppheng som holder

Ting skal opp på veggen, men hvordan?

Publisert
Sist oppdatert

Veggene skal holde på så mangt, lamper, bilder, hyller, figurer - poenget er at de henger trygt og at opphenget lar seg feste uten for store problemer.

Siden vegger er laget av ulike materialer, varierer bæreevnen veldig. Fra solide murvegger til porøse gipsplater, furupanel, fiberplater og keramiske fliser, alle har forskjellige egenskaper som må tas hensyn til ved montering.

Vi tar for oss noen typiske situasjoner og begynner med det lettest og enkleste.

Les også vår Guide til små og store skruer

Bilder på trevegg

Utfordringen her er ikke stor, problemet er bare å velge oppheng i forhold til vekt og størrelse.

Små bilder kan festes på en liten stift som bankes inn veggen med hammer, det er næremst selvsagt.

Små kroker er ikke like lurt, de fleste har problemer med å skru dem inn rett, dermed blir festehullet slarkete og med de små gjengene faller de lett ut igjen.

Men øyekroken eller wiren på bilderammen er ofte montert slik at belastningspunktet kommer et stykke ut fra veggen når bildet henges opp. Da blir det større belastning på både spiker og vegg, og du risikerer at spikeren bøyer seg og/eller at hullet utvider seg. Da øker risikoen for at bildet faller ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer