Villedende markedsføring av utleieboliger

Opptil 1.200 kroner blir utelatt fra månedsleiene

Forbrukerombudet har funnet ut at flere utleiefirma utelater faste utgifter fra månedsleien de oppgir i annonsene sine på finn.no. Dette er ulovlig.

MANGELFULL MÅNEDSLEIE: Flere utleiefirma driver villedende markedsføring på finn.no, da de utelater faste utgifter fra månedsleien. Andre viktige opplysninger holdes også utenfor annonsene. Foto: Fizkes/Shutterstock/NTB Scanpix.
MANGELFULL MÅNEDSLEIE: Flere utleiefirma driver villedende markedsføring på finn.no, da de utelater faste utgifter fra månedsleien. Andre viktige opplysninger holdes også utenfor annonsene. Foto: Fizkes/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faste utgifter som strøm, varmtvann og oppvarming blir ikke inkludert i månedsleien til flere utleiefirma som annonserer boligene sine på finn.no.

Dette kommer fram i undersøkelser som Forbrukerombudet har gjennomført. Ifølge markedsføringsloven er dette villedende markedsføring, altså ulovlig.

- De faste utgiftene utgjorde gjerne mellom 300 og 1.200 kroner, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Dermed kan du ende opp med å søke etter en leiebolig i en gitt prisklasse og få treff på boliger som egentlig kan være dyrere enn månedsleien som er oppgitt.

Utelukker ikke flere lovbrudd

Forbrukerombudet har nå sendt et orienteringsbrev til bransjeaktørene, hvor de krever at de følger loven. I tiden framover vil ombudet ta stikkprøver og slå ned på lovbrudd.

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt.
Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt. Vis mer

Undersøkelsene viser at foruten faste utgifter som holdes utenfor leieprisen, mangler det gjerne opplysninger om bindingstiden til leiekontraktene. Det er ikke pekt på andre problematiske trender, men Forbrukerombudet kan ikke utelukke at det kan dukke opp andre lovbrudd.

- Vi har ikke grunnlag for å peke ut enkeltaktører ennå, men vi ser at en betydelig del av annonsene vi har undersøkt er i strid med markedsføringsloven, sier Haugseth.

Det er heller ikke grunnlag for å peke ut enkelte byer eller leiemarked.

Tydeliggjør bindingstid

Utleiemegleren, markedsleder innen boligutleie, bekrefter at de har mottatt brevet fra Forbrukerombudet.

- Vår rutine er at husleien skal markedsføres som fastpris. Det vil si at når faste utgifter betales etter målt forbruk, kan disse holdes utenfor husleien, sier administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal.

Når det gjelder misforståelser rundt bindingstiden for leieforholdet, har ikke Utleiemegleren opplevd dette som et stort problem tidligere.

Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren. Foto: Taran Gjøystdal.
Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren. Foto: Taran Gjøystdal. Vis mer

Forbrukerombudet anbefaler at utleiebransjen oppgir en minstetid for leieforholdets varighet, slik at det ikke oppstår forvirringer og uenighet.

- Vi synes det er bra at ombudet gjennomgår bransjens praksis og kommer med retningslinjer. Derfor vil vi tydeliggjøre teksten om bindingstid i våre annonser og prospekter i samsvar med deres anbefalinger, sier Augdal.

Hun antar at bransjen vil rette seg etter Forbrukerombudets oppfordringer, og at dette ikke vil få store konsekvenser for bransjen fremover.

Avviser villedende aktører

Finn.no er kjent med at Forbrukerombudet har sendt et skriv til flere profesjonelle utleiere.

Markedsnettstedet har tilrettelagt felter i annonseinnlegging for private og profesjonelle, som bruker deres egen løsning til å definere hva som er inkludert i husleien.

- Vi kontrollerer ikke alle annonsene manuelt, men vi forholder oss til retningslinjene fra Forbrukerombudet, sier Jørgen Hellestveit, produktdirektør for eiendom i finn.no.

Dersom de kommer over utleieannonser som bryter reglene, vil annonsørene bli bedt om å endre dem, ifølge Hellestveit. Hvis de ikke endres, vil de bli avvist og fjernet.

Kan skape konflikt i leieforholdet

Som leietaker har du ikke rett til erstatning dersom det ikke oppgis totalpris i tråd med markedsføringsloven, men du bør klage til Forbrukerombudet dersom du oppdager ulovlig markedsføring.

Leietaker kan, derimot, klage til Husleietvistutvalget (HTU) dersom vedkommende har blitt avkrevd for andre eller større pengebeløp enn det som er lovlig etter husleieloven.

HTU ser i sin saksbehandling at det forekommer at det avtales ulovlige ytelser ved leie av bolig, som kommunale avgifter og de som utpekes av Forbrukerombudet.

- I slike tilfeller kan leieren kreve beløpet tilbake, ofte med forsinkelsesrenter. Derfor er det viktig at leier sørger for å spare på betalingsdokumentasjon, typisk fra nettbank, sier Ellen Strømodden, leder og tvisteløser i HTU.

Det er uheldig hvis utleiere ikke gir fullstendig og korrekt informasjon når de annonserer boliger til leie, ifølge Strømodden. Det kan medføre misforståelser og unødvendige konflikter, særlig hvis leieren skriver under kontrakten uten å ha lest nøye hva som står der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer