Opptur i nyboligsalget

Antallet solgte nye boliger doblet siden august.

Nå selges det av lageret av nye boliger.  Foto: Colourbox.com
Nå selges det av lageret av nye boliger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2009 har vært en boligopptur få hadde sett for seg. Med unntak av mars har prisene steget jevnt og trutt, til og med i september. September gir gjerne en pekepinn på videre utvikling i året, og nyboligsalget har fulgt trenden:

I løpet av de siste to månedene har 879 nye boliger blitt solgt, noe som utgjør 8 prosent av det totale antallet boliger i prosjektene som er registrert av analyselskapet Econ Pöyry. Dette viser selskapets ferske nyboligstatistikk. Salget var på 4 prosent ved forrige måling i august, og 2 prosent på samme tid i fjor.

Mandag legges prisstatistikken frem for oktober, følg med på DinSide Bolig.

- Dette er et byfenomen

Partner i Prognosesenteret Bjørn Erik Øye tror ikke på noen boligprisboble som kan sprekke, men et marked som regulerer seg selv.  Foto: Prognosesenteret
Partner i Prognosesenteret Bjørn Erik Øye tror ikke på noen boligprisboble som kan sprekke, men et marked som regulerer seg selv. Foto: Prognosesenteret Vis merBedriftsøkonom og bygningsingeniør Bjørn Erik Øye i analysebyrået Prognosesenteret er ikke overrasket over den positive prisutviklingen, men over hvor god utviklingen har vært.

- Dette er overraskende sterk utvikling til å være høst - til tross for at det er et etterslep av folk som har sittet på gjerdet og ventet på å kjøpe bolig, sier Øye til DinSide.

Han peker på at igangsettingen av nye boliger stuper, og er nå på det laveste nivået siden 90-tallet. - Lagrene tømmes jo, når vi slutter å bygge. Når befolkningen vokser, og sentraliseringen pusher på, vil lagrene minske dag for dag.

Øye illustrerer den økte sentraliseringen med summen av boliger til salgs på Finn: I Trondheim er det nå rundt 500 boliger til salgs. For et år siden var dette tallet 1.200. Tilsvarende tall for Stavanger er 400 og 700, for Bergen 750 og 1.300 og i hovedstaden er det nå 2.500 boliger til salgs, mot 3.500 for et år siden.

- Dette er et byfenomen. Landet lever litt sin egen verden. Salg av småhus og eneboliger har tatt seg opp, og rusler og går.

Han tror bunnen er forbi, men ikke på noe særlig oppgang i prisene. - Det er i byene vi vil få et boligproblem, sier Øye.

Viktig å bygge nok

Bedriftsøkonomen peker på at det er viktig å bygge nok boliger i de områdene befolkningen øker, for å stabilisere boligprisene over tid.

- Det er ikke finanskrisen sin skyld at boligbyggingen har stoppet opp. Markedet har lagt opp til for høye priser, og for mange like boliger i for høye prisnivåer. Men når de lagrene nå begynner å tømmes får vi se hva som skjer...

For er det for få boliger til salgs, tilsier jo all økonomisk teori at prisene vil fortsette oppover fra det allerede rekordhøye nivået. Øye tror likevel ikke på noen boligboble.

- Frem mot 2007 var veksten godt forklart i andre økonomiske parametere. Det som skjer nå, er at vi vokser fra et allerede høyt prisnivå. Men jeg vil tro at markedet vil regulere dette, og at prisoppgangen vil roe seg, sier Øye. - Det som er skummelt er at det ikke bygges nye boliger, at lagrene tømmes. Hadde vi fått flere nye boliger, ville vi vært ganske lugne på at prisutviklingen ville regulere seg selv.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Få ledige nye boliger

Antallet ledige boliger til salgs har falt til 3.284. Dette er det laveste antallet boliger til salgs som er registrert siden april 2007 - rett før salget bremset opp. Antallet ferdigstilte boliger til salgs er imidlertid fortsatt høyt, men fortsetter trenden fra august, og har falt til 870 fra 950.

Salgstakten for hele Østlandet er på 8 prosent, og det er Oslo vest/sentrum og øst/syd som trekker opp, med henholdsvis 20 og 13 prosents salgstakt. Også i Øvre Romerike og Hedmark er salgstakten høy, mens den er lavest i Østfold, med tre prosent.

Flere nye prosjekter selger godt, blant annet boligene i Bjørvika. - Dette er en ny tendens i forhold til tidligere målinger, ved at det igjen er sentrumsnære leiligheter som selger godt, skriver Econ Pöyry i en pressemelding.

Stort prisgap nye og brukte boliger

Selv om nyboligsalget har tatt seg opp, er det fortsatt et stort gap mellom kvadratmeterprisene på nye og brukte boliger. Rundt halvparten av de solgte nye boligene har en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratmeter, nær 70 prosent på mer enn 30.000, mens 96 prosent av boligene koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter. Til sammenligning kostet en gjennomsnittlig kvadratmeter norsk bolig 24.900 kroner i september, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle de nye boligene i undersøkelsen er 35.500 kroner, noe opp fra august. Høyest ligger Oslo vest/sentrum med 56.600 kroner i snitt, mens kvadratmeterprisen er aller lavest i Hedmark, på 25.100 kroner.

NEFs boligprisstatistikk viser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boliger som ble solgt i Oslo i september var 33.800 kroner, for bydelene Frogner og St. Hanshaugen var det henholdsvis 46.000 og 41.200 kroner, mens snittet i Hedmark var 17.100 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer