Oppussing på helsa løs

Ikke overvurder deg selv hvis du skal pusse opp i sommer.

Oppussing på helsa løs
Publisert
Sist oppdatert

Skal du bygge om huset eller hytta i sommer er det mange ting du bør merke deg før du setter i gang med hammer og spiker.

Mange bruker sommeren til å pusse, snekre, møblere om og male. Det danske magasinet Bolig gir femten tips.Og selv hvis du bare skal sette opp en platting, kan du få bruk for noen av disse rådene.

DinSide har tilpasset listen til norske forhold.

1.

Hva er ideén og hva koster den å utføre? Uansett hvor stort eller lite prosjektet er, så kan det kreve mye av deg og omgivelsene dine. Finn ut hva du har råd og tid til, og tenk nøye gjennom prosjektet før du setter i gang.

2.

Hvis prosjektet skal fullføres, bør budsjettet være riktig, slik at du kan kjøpe flere planker hvis det blir tomt. Ikke glem de uforutsette kostnadene, innhent forskjellige priser på materialer og ting du trenger, for å finne den rimeligste. Vær obs på at du kan få kvantumsrabatt hos noen av de største byggeleverandørene.

 • Er det viktig med dyre løsninger, eller gjør billige løsninger samme nytten? Spørsmålet er; Ikea eller Arne Jacobsen?
 • Full priskrig i byggevarebransjen

  3.

  Ikke overvurdér din egen fantasi, i noen tilfeller kan det lønne seg å bruke penger på en arkitekt. Arkitekten fikser både tegninger, fagspørsmål og innredningsløsninger du ikke en gang har tenkt på.

  4.

  Har du ikke peiling? I lengden kan det lønne seg å hyre en rådgiver som kan hjelpe deg med alt fra håndverkere, deadline, tillatelser og regler. Avtal pris på forhånd.

  5.

  Sjekk hva de forskjellige håndverkerne tilbyr, hva de koster, og velg den håndverkeren som fremstår som mest seriøs, og som tilbyr en fornuftig pris.

 • Forbrukerrådet mottar rundt 4000 klager på håndverkere hvert eneste år. Snekkere er på toppen, tett etterfulgt av rørleggere og elektrikere. På www.forbrukerradet.no kan du finne eksempler på standardkontrakter du kan inngå med håndverkeren, så du kan slippe å bli et tall i klagestatistikken. Er du skeptisk til polske håndverkere bør du vite at Forbrukerrådet ikke har registrert flere klager på polske håndverkere enn norske. Forbrukerrådet tror dessuten norske håndverkere skjerper seg litt når konkurranser blir hardere.
 • Disse håndverkerne er verst

  6.

  I den endelige skriftlige avtalen bør du sørge for å ha det klart hvor mye håndverkeren skal ha for ekstraarbeid og hva dere gjør ved forsinkelser. Får håndverkeren dagbøter hvis arbeidet har gått saktere enn planen?

  Finner håndverker for deg

  Husk å forsikre håndverker og byggverk, så slipper du å stå igjen med skjegget i postkassa. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
  Husk å forsikre håndverker og byggverk, så slipper du å stå igjen med skjegget i postkassa. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


  7.

  Sjekk om håndverkeren har forsikring, og hva den dekker. De fleste håndverkere har forsikring, men sjekk om du har hyret unntaket.

  8.

  Det er ikke bare håndverkerens helse som bør forsikres, sjekk med forsikringsselskapet hvordan du kan forsikre byggverket. Noen forsikringsselskap har heldekkende forsikring for brannskader, vannskader, innbrudd og hærverksskader, pluss uforutsette skader. Hva trenger du?

  9.

  Lag en plan for når du skal være ferdig med dine prosjekter, og når du forventer at håndverkerne ferdigstiller. Ting tar tid. Husk å ikke overvurdere din egen og andres innsats.

  10.

  Søk tillatelse før du går i gang med byggingen, ellers kan kommunen kreve at du river rubbel og bit. Alle tilbygg må søkes om, mens terrasser stort sett bare må meldes inn, så lenge de ikke er på bakkeplan, da er de for platting å regne.

 • De fleste kommunene har elektroniske søknader, og du bør sende inn søknaden i god tid før du starter å bygge. Svaret på byggesøknaden skal ta maks tre måneder og svaret på byggemeldingen skal ta maks tre uker. Sjekk din kommunes nettside for informasjon og regler. Hvis du ikke setter deg inn i dette punktet, kan du se bort ifra de andre punktene på listen. Viktig!
 • 11.

  Husk nabovarsel der det er nødvendig (Her er PDF-skjema fra Statens bygningstekniske etat). Og uansett bør du gi naboene beskjed om byggeplanene, fortell hva som skal skje og hva de kan forvente av rot, støy og trafikk. Sure naboer kan stikke kjepper i hjulene. Folk blir alltid mer tolerante når de vet hva som foregår, og du har kanskje nok med å få familieforholdene til å overleve byggeprosessen.

  Nabokrangler

  12.

  Detaljer, detaljer, detaljer! Opplys håndverkeren om alle detaljer fra type parkett, størrelsen på døren og fargen på flisene. Da kan du unngå misforståelser og feil som kan koste deg mange penger.

  13.

  Selv om du er selverklært handyman bør du undersøke hvordan arbeidet bør utføres, for eksempel våtrom kan være risikoprosjekter. Før du har snudd deg i døra kan dusjvidunderet lekke som en sil, så rådfør deg med en ekspert. Det er heller ikke alt du har lov til å gjøre selv. Se hva du bør overlate til fagfolk.

  Trendy toaletter kan totalskade baderommet

  14.

  Dra på besøk til venner, eller søk tilflukt på hytta mens den verste byggingen pågår. Banking, malingslukt, hamring og boring kan gå utover selv den mest tålmodige og harmoniske.

  Billigere sydentur får du ikke

  15.

  Ikke begrav deg i all oppussingen, på et visst punkt bør du ta en pause fra tilbygg, terrasse, sparkling og flislegging, sånn at du kan nyte resultatet. Ta et større prosjekt av gangen, og bruk tid på andre ting, som ferie for eksempel.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer