Oppussingen som gir mest valuta for pengene

Dette er oppussingen som kan gi størst prisøkning når du skal selge.

ENKEL OPPUSSING SOM GIR UTTELLING: Ved hjelp av enkel maling og lettere ommøblering gikk denne boligen fra ingen interesse til salg godt over takst. Foto: iHUS
ENKEL OPPUSSING SOM GIR UTTELLING: Ved hjelp av enkel maling og lettere ommøblering gikk denne boligen fra ingen interesse til salg godt over takst. Foto: iHUS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du ha mest mulig for boligen din når du skal selge, er det den enkleste oppussingen som lønner seg.

Dette viser tydelig eksempelet du kan se på bildet ovenfor. Boligen gikk fra å være et salgsobjekt som ingen viste interesse for å ville kjøpe, til å bli solgt godt over takst.

LES OGSÅ: Luft godt det første året i ny bolig!

Fra null interesse til over takst

Boligen du kan se på bildet, er et eksempel på hva lett oppussing kan gjøre for salget. Ada Kjenner, megler og daglig leder i iHus, sier til Dinside at leiligheten som er avbildet, beliggende på Grünerløkka i Oslo, hadde en takst på 2.500.000 kroner, men fikk ingen interessenter som ville by på leiligheten da den først ble forsøkt solgt via en annen megler.

- Selgerne kom tilfeldigvis innom mitt kontor, iHUS Grünerløkka, på kvelden etter en mislykket visning, og etter gjennomgang av leiligheten anbefalte jeg dem å male den grønne veggen, samt forenkling i møbleringen og egen styling av leiligheten, forteller Kjenner til Dinside.

Resultatet kan du se på bildene ovenfor. Ifølge Kjenner ble leiligheten solgt et par uker senere, i «ny innpakning», for 2.735.000 kroner.

LES OGSÅ: Slik fikser du sprekker og hull uten sparkel

Vegger og gulv kan lønne seg

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN Vis mer


Ifølge Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef), vil det sjelden lønne seg med større og kostbare oppussingsarbeider - mens det er større muligheter for å tjene på lettere oppussing.

- Standardheving etter oppussing vil oftest slå positivt ut på boligens salgspris, men det er ikke sikkert du får igjen verdien av det du har investert i oppussingen, sier Geving til Dinside.

Han viser til undersøkelsen «Meglerinnsikt» foretatt blant meglere i Norge, av Norges Eiendomsmeglerforbund, hvor det kommer frem at innvendig overflatebehandling er den mest lønnsomme formen for oppussing før boligen legges ut for salg.

- Maling av vegger og tak og sliping eller behandling av gulv er en relativt enkel og mindre ressurskrevende oppussing som løfter totalinntrykket og kan bidra godt til salget, sier Geving.

- Større oppussingsarbeider på bad og kjøkken og kostbare konstruksjonsendringer vil sjelden lønne seg, og du kan risikere at de endringene du gjør ikke faller i smak hos interessentene. Trender på kjøkken og bad endrer seg relativt raskt, og undersøkelsen «Meglerinnsikt» viser videre at veldig mange kommer til å gjøre endringer i den boligen de kjøper, fortsetter han.

Geving sier videre at det derfor kan være både klokt og lønnsomt å overlate til de nye eierne å bestemme hvordan de vil innrede sitt nye hjem.

Det første vi gjør

Ifølge undersøkelsen «Meglerinnsikt, sier 85,8 prosent av boligkjøperne at det første de skal gjøre med boligen de nettopp har kjøpt, er å male overflater. 66 prosent vil bytte kjøkkeninnredning og 58 prosent vil pusse opp badet.


Knotter og styling kan gjøre susen

Ada Kjenner, megler og daglig leder ved iHus Grünerløkka og Carl Berner. Foto: KOLONIHAVEN/iHUS
Ada Kjenner, megler og daglig leder ved iHus Grünerløkka og Carl Berner. Foto: KOLONIHAVEN/iHUS Vis mer


Kjenner i iHus sier til Dinside at det alltid er ønskelig for dem som meglere å kunne komme inn i boligen til eiere som går med tanke om salg, på et tidligst mulig tidspunkt.

- Årsaken er at det ofte er enkle tiltak som kan gjøres, og som burde gjøres for å oppnå et mest mulig vellykket salg. Vi vet hva kjøperne er på jakt etter, og vi er i dialog med dem hver eneste dag. Vi ønsker å gi selgerne tips og råd som gir mest tilbake i kroner og øre til minst mulig kostnad, sier Kjenner.

Hun sier til Dinside at den oppussingen som oftest gjør størst utslag er enkle tiltak på kjøkkenet; som å bytte knotter, benkeplate og kanskje endre hva som er på veggen mellom kjøkkenbenken og overskapene.

- Kostnadene til dette er begrenset, men rommet vil etter endringene fremstå med et flott løft, som vil gi leiligheten en god verdiøkning, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du nytt kjøkken uten å bytte innredning

Har du ikke råd? Tenk styling!

Dersom du ikke har mye penger til renovering, kan en enkel styling før salg ifølge Kjenner være et godt alternativ til oppussing.

- Hvite vegger blir lett skitne, men ved å ta et enkelt malingsstrøk fremstår blir veggene nye og freshe. Har du trehvite tak og lister mal det hvitt, og har du en mørk vegg, mal den lys. Disse tiltakene kan selgerne enkelt utføre selv, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer