Pusse opp kjøkken billig

Oppussingen som ikke blakker deg

Fem tips: Slik pusser du opp kjøkkenet på billigmåten.

OPPGRADERT KJØKKEN: Her er skapfronter og fliser malt i hvitt. Så enkelt kan det gjøres. Foto: Inviso.
OPPGRADERT KJØKKEN: Her er skapfronter og fliser malt i hvitt. Så enkelt kan det gjøres. Foto: Inviso. Vis mer
Publisert

Er det noe vi gjør mye av her i landet, så er det å pusse opp. Ifølge interiørarkitekt ved MNIL, Bernt-André Pedersen, er det kjøkkenet vi som oftest ønsker å fornye.

Men i likhet med badet, kan det fort koste mye å pusse opp kjøkkenet.

Derimot er det svært mye du selv kan gjøre for å holde kostnadene nede, og dermed spare mye penger.

Her får du eksperttipsene.

Kjøkkenfronter og nye knotter

Noe av det første du kan vurdere å friske opp, er skapfrontene:

- Hvis kjøkkenet har pene fronter men for eksempel i feil farge og fremstår umoderne, kan du helt enkelt male skapene selv, sier Karianne Amlie, partner i Aktiv Eiendom, og programleder for Boligjakten på TV3.

Det alene kan gi inntrykk av et helt nytt kjøkken, mener hun.

Vil du ha et perfekt resultat, kan du også demontere dørene og høre med en billakkerer om de kan spraylakke skapene for en rimelig penge, foreslår Pedersen.

- En lakkering gir en flott overflate, og skapdørene kommer til å bli som nye. Men om du velger å levere dem til lakkering, er det viktig at du gjør et godt forarbeid med rengjøring og pussing. Da vil lakkeringen sannsynligvis bli enda billigere, sier han.

Du kan også sjekke om du har plass til å montere noen ekstra hyller på veggen.

- Eventuelt kan du erstatte et av kjøkkenskapene med stålhyller for å «åpne opp» rommet i kjøkkenet litt. Slike hyller kan du for eksempel bruke til plassering av urteplanter eller blomster for å dekorere og friske opp utseende på kjøkkenet, tipser Pedersen.

En annen måte å fornye kjøkkenet på en rimelig måte, er å bytte ut knotter eller beslag, foreslår ekspertene.

- Nye knotter vil utgjøre en stor forskjell. Husk imidlertid at du må ta hensyn til hullmålene på de eksisterende knottene. Det finnes utallige typer håndtak, og IKEA, Clas Ohlson og de forskjellige kjøkkenleverandørene har ikke de samme CC-målene. CC-mål vil si målet som er midt i hullet, forklarer Pedersen.

Male selv

Å male om vegger og fliser vil også gjøre rommet helt nytt på en rimelig og enkel måte, mener ekspertene.

- Men før du går i gang med malingen, må du gjøre et grundig forarbeid. Start med å rengjøre overflaten med salmiakkvann for å få bort eventuelt fett. Deretter bør du pusse ned med fint sandpapir og grunne, understreker Pedersen.

For et best mulig malingsresultat, anbefaler han å bruke en rulle som har en skumgummi-overflate.

- En «vanlig» rulle gir et uttrykk på malingen som er litt porete, sier Pedersen.

Det blir naturligvis mye billigere å male over fliser fremfor å bytte disse ut. Men husk at du her må bruke maling som er egnet for fliser.

Ny benkeplate

- Du kan også vurdere om benkeplaten trenger en oppfriskning, for den har mye å si for inntrykket av kjøkkenet, mener Amlie.

Nødvendig med fagfolk

  • Alt av el - og rørarbeid må utføres av et godkjent firma. Det er krav til dokumentasjon, og husk å få jobben spesifisert skriftlig med tanke på eventuell reklamasjon, eller om du skal selge boligen senere.
  • For å holde kostnadene nede, tilrettelegg for rørlegger og elektriker slik at de ikke må komme flere ganger enn nødvendig i prosessen.
  • Har du, eller kan låne tilhenger, eventuelt en varebil, kan du kjøre bort alt av avfall selv slik at du slipper å betale for dette.

Tips fra Carina Myhrvold og Bernt-André Pedersen

- Har du en gammel benkeplate av tre, kan du for eksempel beise den i en annen farge, tipser hun videre.

Hvis du ikke ser noen annen løsning enn å bytte ut hele benkeplaten, kan du ved å undersøke litt ofte finne et alternativ som ikke er altfor dyrt.

- Å bytte benkeplate vil utgjøre en stor forskjell på kjøkkenet. Det kan sammenlignes med å bytte et gulv i et rom, det skifter totalt karakter, mener Pedersen.

Dersom du har funnet en benkeplate som koster litt mer, er det nødvendigvis ikke så dumt å legge igjen litt ekstra penger her, mener Carina Myhrvold, interiørdesigner, partner og ansvarlig styling ved selskapet Creative Living:

- Hvis resten av kjøkkenet fornyes på en rimelig måte, kan du kanskje ta deg råd til å betale litt mer for en fin benkeplate, for eksempel i stein, foreslår hun.

Legge gulv

Som nevnt, mener Pedersen at å bytte ut gulvet kan skape et helt nytt uttrykk i rommet. Dette trenger verken bli dyrt eller veldig omfattende arbeid.

- Å legge et nytt klikk-gulv eller vinylfliser er noe en lett kan gjøre selv. Du trenger heller ikke å demontere underskapene. Det holder å fjerne sokkellisten, og legge gulvet inn så langt du kan, før du legger på plass sokkellisten. Men den må da kuttes noe siden det vil bli en høydeforskjell på gulvet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer