Verdi på bolig

Oppussingen som ikke lønner seg

Det er lurt å tenke gjennom oppussingen du bruker mest penger på hvis målet er å heve boligverdien.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Mange har brukt all hjemmetiden det siste halvåret til å brette opp ermene og sette igang med oppussingen de har tenkt på lenge, men ikke gjort noe med.

Og, oppussing er ikke en dum idé hvis du vil heve boligverdien. Dette fikk nemlig en av Dinside-journalistene erfare i fjor da hun fikk ny verdivurdering fra tre forskjellige meglere på samme leilighet i Oslo.

Tre funn fra testen er imidlertid verdt å trekke fram:

 • Det skilte 100.000 kroner mellom verdivurderingen til meglerne på det meste.
 • Ingen kom fram til samme verdi.
 • Og, verdien på leiligheten hadde økt med opp til 300.000 kroner på de få månedene siden kjøpet. Med tanke på at oppussingen kostet cirka 250.000 kroner, vil det si at eieren gikk i pluss på kort tid.

Oppussingen som lønner seg i leiligheten

I den aktuelle leiligheten på 26 kvadratmeter ble rominndelingen endret, slik at et gammelt, lite kjøkken ble til en sovealkove med vindu. Nytt kjøkken med integrerte hvitevarer ble flyttet ut i stua, som også medførte nytt røropplegg og installering av ny, elektrisk kurs. Videre ble det lagt nytt gulv og veggene fikk en frisk, ny farge.

Ifølge takstingeniør Finn Stedjan er disse oppussingsvalgene slett ikke dumme, noe meglernes verdivurderinger også viser.

Stedjan lister opp følgende oppussingstiltak som kan ha positiv effekt på en liten leilighet:

 • Oppgradert kjøkken og bad.
 • Nye innvendige overflater.
 • Oppgradert røranlegg og elektriske anlegg.
 • Ellers godt vedlikehold.

Annen oppussing for større boliger

Det er, imidlertid, ikke sikkert du bør gjøre samme tiltak hvis det er snakk om å pusse opp en større bolig.

Stedjan mener følgende oppussing vil påvirke boligverdien positivt hvis du eier en stor leilighet eller et hus:

 • Oppgraderte våtrom
 • Skiftede vinduer og dører
 • Oppgradert røropplegg og elektrisk anlegg
 • Skiftet taktekking
 • Skiftet drenering
 • Godt vedlikehold og kledning uten skader

Videre vil det trolig være verdt investeringen om du kan få bygget balkong og satt inn et rentbrennende ildsted, ifølge administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- For hus og rekkehus vil det også være viktig å rydde og ordne boligens uteareal slik at potensielle kjøpere får et godt førsteinntrykk. Dette behøver heller ikke å koste så mye, sier Geving til Dinside.

- Ikke minst bør du prioritere en god tilstandsrapport som avdekker mulige behov for utbedringer og oppgraderinger. Kunnskap skaper trygghet hos både kjøper og selger, fortsetter han.

Dette bør du ikke bruke penger på

Andre deler av oppussingen bør du, derimot, ikke legge for mye penger i hvis målet er å heve boligverdien.

- Skifte av innredninger, som skapfronter, malingsfarge og lignende, er ofte en smaksak, og det forekommer at nye innredninger demonteres og fjernes når nye eiere ønsker annen farge eller fasong, sier takstingeniør Stedjan til Dinside.

FLISESPIKKERI: Slik får du for eksempel hengt opp ting på badet uten problemer. Vis mer

Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener for øvrig at du ikke bør legge for mye penger i oppussing rett før du flytter. Du får nemlig sjelden igjen pengene for store oppussingsprosjekter, som totalrenovering av kjøkken og bad, ifølge ham.

- Det er likevel noen ting du bør gjøre for å heve helhetsinntrykket, og dermed også prisen: Hvis du har begynt på noe, bør man gjøre det ferdig, enten det er å sluttmontere flisene bak kjøkkenbenken, få på plass tak-, og gulvlister. Det kan også løfte inntrykket om du maler de viktigste rommene i mer moderne og nøytrale farger, sier Geving.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer