Oppvaskmaskin-tips

Oppvask-tabbene du må unngå

Vond lukt, lekkasje eller oppvask som ikke blir ren? Her ser du årsakene - og hva du kan gjøre med dem.

TYPISK PROBLEM: Hvis du velger lav temperatur, kan det fort bli vond lukt av oppvasken. Men det er også flere andre problemer du enkelt kan håndtere selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TYPISK PROBLEM: Hvis du velger lav temperatur, kan det fort bli vond lukt av oppvasken. Men det er også flere andre problemer du enkelt kan håndtere selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss klarer oss ikke uten, og når den ikke oppfører seg som den skal, blir det fort kaotisk på kjøkkenet. Vi snakker naturligvis om oppvaskmaskinen, som i løpet av de siste tiårene har blitt like selvfølgelig på de fleste kjøkken som vann i springen.

En typisk oppvaskmaskin har en levetid på mellom sju og tolv år, men vi har sett mange eksempler på at de har levd mye lenger. Enkel vedlikehold kan gi maskinen mange ekstra driftsår.

I denne saken tar vi for oss noen av de vanligste problemene som kan oppstå, og hva du kan gjøre med dem - og dermed kunne ha nytte av oppvaskmaskinen lenge ennå.

ADVARER: Oppvaskkosten kan være full i bakterier. Slik blir du kvitt dem. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

#1: Vond lukt

Det er spesielt to årsaker som skiller seg ut, og som er overrepresentert når folk opplever vond lukt fra oppvaskmaskinen:

  • Du bruker for lav temperatur når setter på oppvasken
  • Du har ikke vært nøye med rengjøringen av maskinen

Vond lukt skyldes som regel bakterier. Høy temperatur tar knekken på dem. I praksis vil det si 60 grader eller mer.

Husk alltid å tømme og vaske filtrene i bunnen av maskinen. Disse kan enkelt tas ut. Vask også rundt kanten av døra. I tillegg er det altså slik at maskinen bør renses. Faktisk så ofte som etter hver 30. vask, anbefaler ekspertene at du gjør oppvaskmaskinen ren.

SPYL RENT: Filtrene i bunnen av maskinen er enkle å løfte ut og spyle under springen. Foto: Berit Njarga
SPYL RENT: Filtrene i bunnen av maskinen er enkle å løfte ut og spyle under springen. Foto: Berit Njarga Vis mer

Hvordan du gjør det, kan du lese mer om her

#2: Oppvaskmaskinen vasker ikke ordentlig ren

Hvis du både har vært nøye med å bruke høy temperatur og rengjøring av maskinen, og maskinen likevel ikke vasker rent, kan årsaken være at dysene i spylearmene er tette.

Dysene er de små hullene som spruter vannet ut i oppvaskmaskinen. Det sitter som regel en spylearm i toppen og en i bunnen. Den øverste kan du enkelt skru løs. Hvis du ser at dysene er tette, kan du pirke ut eir og annet belegg med en tannpirker.

Oppvask-tabbene du må unngå

Les mer om framgangsmåten her

#3: Vannlekkasje

Å få vannlekkasje fra en oppvaskmaskin kan fort bli dyrt. Verst er det hvis man ikke oppdager den og den pågår over tid. Det kan for eksempel skyldes at vannet renner under parketten, og du oppdager skaden først når gulvet foran oppvaskmaskinen skifter farge.

Den vanligste årsaken til lekkasje ligger i selve vanntilkoblingen. Det anbefales at du legger en plastmatte under oppvaskmaskinen, slik at vannet blir liggende på overflaten og blir tidlig synlig. Videre er det viktig at monteringen blir gjort av noen som vet hva de holder på med, for eksempel en rørlegger.

Sjekk også at listene rundt åpningen er rengjorte og uten skader. Det samme gjelder sidene i døra. Det kan også være at vann trenger ut her.

Les mer om håndtering av vannlekkasjer her

FÅ BORT SKITTEN: Matrester og muss kan samle seg på sidene i døre. Fjern det med en fuktig klut så snart du oppdager det, så slipper du ubehagelige overraskelser. Foto: Berit Njarga
FÅ BORT SKITTEN: Matrester og muss kan samle seg på sidene i døre. Fjern det med en fuktig klut så snart du oppdager det, så slipper du ubehagelige overraskelser. Foto: Berit Njarga Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer