Optimistisk boligmarked, men kommer krakket?

Stigende rente og rekordhøye boligpriser til tross: Det er lite som tyder på at vi nå trenger å frykte en gjentakelse av 80-tallets boligkrakk.

Publisert

Vi kjenner alle noen som måtte selge villaen, bilen og båten på slutten av 80-tallet. Ordene ”personlig konkurs” fikk en ny betydning da jappene måtte ut av villaene, og svømmebassengene fyltes opp av løv.

I dag liker vi å tenke på 80-tallets boligpriser som de høyeste noensinne, men tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at dagens boligpriser faktisk ligger betydelig over 80-tallets. På landsbasis har gjennomsnittlig kvadratmeterpris på bolig steget fra 9.500 kroner til 11.300 fra 1988 til år 2000. Det betyr en økning på 1.800 kroner, og da er prisene korrigert for endringer i konsumprisindeksen.

Stigende rente

I tillegg til at prisene nå er rekordhøye, er renta stigende. Til nå i år har Norges Bank satt opp utlånsrenta to ganger, med 0,75 prosentpoeng til sammen. Renta er nå, 8,25 %. Det er likevel fem prosentpoeng under nivået i 1988. Ekspertene har spådd ytterligere renteøkninger i år.

Meglerne melder om tomme boligvisninger i hovedstaden, men det er ennå tvilsomt om boligprisene vil synke som følge av renteøkningene.

- Logisk sett burde boligprisene justere seg ned med fire til fem prosent etter renteøkningene, men det spørs bare om folk tar renteøkningene innover seg, sier Bjørn-Erik Øye som er direktør i Prognosesenteret. De har spesialisert seg på markedsanalyser på bolig- og eiendomsmarkedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer