Orkide-triks tar av

Et tips om å vanne orkideen med isbit går verden rundt.

ORKIDÉ: Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som kommer og går i bølger; slengbukser, snowjogs og jojo, for å nevne noe.

Men også hverdagslige tips og triks kommer og går - og nylig har et vanne-triks for planter hevet seg til overflaten igjen.

Den engelske avisa The Guardian forteller at trikset nå ser sin renessanse som «meme's» - altså bilder påskrevet tekst - på sosiale media.

«Trikset» går altså ut på å vanne orkideen med en isbit:

I stedet for å vanne, sier trikset at du kan legge en isbit oppi orkideen - og så skal den ifølge trikset få akkurat passe med vann.

Men dette er ikke nødvendigvis et triks det er så veldig smart å følge, ifølge eksperter Dinside har snakket med.

Og hvis du skulle ønske å følge det, er det i alle fall noen forholdsregler du bør ta.

- Kan bli isbrann

Tonje Bergh i planterådgivninsselskapet Plantmania - også sett på TV2-programmet «Sommerhytta» som går akkurat nå, har ikke mye tro på dette trikset. Og hun advarer mot at det kan skade planten:

- Dette trikset funker nok ikke. Fordi, om man legger en isbit i orkideen, som har luftrøtter, kan det bli veldig kaldt. Og om den i tillegg står slik at den får sol på seg, kan det bli isbrann - og det er ikke veldig bra, sier Bergh til Dinside.

- Det blir jo kjempekaldt, og det er ikke bra. Orkideen er en tropisk plante, som liker seg litt i halvskygge i undervegetasjonen eller i trær, den skal ikke stå direkte i sola. Og så må den få nok vann, sier hun.

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) sier hun ikke har hørt om dette isbit-trikset før, og kommenterer:

- Er man forsiktig vil det imidlertid heller ikke skade. Og skal man bruke isbit, må man passe på at den ikke kommer nær planten, at den bare ligger på bark, sier hun, og fortsetter:

- En av fordelene med isbiten kan være at den kan øke luftfuktigheten noe, men jeg tror nok at du oppnår dette like godt med åpent vann i nærheten av planten, sier Ladstein - som også understreker at orkideene er tropiske og trives i normalt varme rom.

Slik bør du vanne

Den beste måten å vanne orkideen på, er ifølge Bergh denne:

- Ta orkideen ut av krukka, altså med plastpotta, og dypp den skikkelig godt i vann, til det slutter å boble og den er gjennomvannet. Så lar du vannet renne av og setter den tilbake i potteskjuleren, anbefaler Bergh.

- Her bør du ligge unna triks - og heller stole på fagkompetansen, sier hun videre.

Hun understreker at det ikke er bra å vanne orkideen med kaldt vann overhodet.

Den bør vannes med lunkent vann - i likhet med andre potteplanter.

- Snittblomster kan du sette i kaldt vann, men andre planter bør vannes med romtemperert vann, sier Bergh.

Hvor ofte du bør vanne, vil avhenge av hvor varmt det er i rommet og hvor den står.

- Men den viser ganske godt at den blir tørr; da blir den litt dvask i bladene - og da er det på tide å vanne. Og det kan være kanskje en gang i uka, sier Bergh.

- Og så må du gjerne dusje den litt på luftrøttene innimellom, i tillegg til gjennomvanningen.

Slik kan du redde en tørr orkidé

Har du en orkide som begynner å se trist og lei ut, med blader som begynner å se tørre ut, er det fremdeles mulig å redde den:

- Om den har tørket litt ut, kan du vanne den opp igjen. Men om du har gjort det motsatte, at den har stått med masse vann og røttene er råtne, er det ikke noe å gjøre. Men om den har tørket litt, kan du klare å redde den, sier Bergh.

- Klipp bort det tørre og hold den jevnt med fuktighet. Og flytt den vekk fra kraftig solstek; den liker ikke direkte sol - men trives best i havskygge - gjerne litt inn i rommet, råder Bergh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer