Eiendomsskatt

Oslo kommune betaler tilbake eiendomsskatten

I september starter Oslo kommune med å betale tilbake den feilaktig innkrevde eiendomsskatten for 2016 og 2017.

PENGER TILGODE? Boligeiere i Oslo som har betalt inn eiendomsskatt til kommunen for 2016 og 2017, får nå pengene tilbake inn på konto. Foto: Norges Bank
PENGER TILGODE? Boligeiere i Oslo som har betalt inn eiendomsskatt til kommunen for 2016 og 2017, får nå pengene tilbake inn på konto. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert

Etter at det er slått fast i flere runder i retten at Oslo kommune har innkrevd eiendomsskatt de ikke hadde krav på, vil kommunen nå begynne med å betale tilbake eiendomsskatt til Oslo-borgere.

Feilaktig eiendomsskatt fra Oslo kommune

Kommunen sendte ut 200.000 forhåndsvarsler om eiendomsskatt i februar 2016. 3.400 privatpersoner gikk til gruppesøksmål mot kommunen på grunn av eiendomsskatten fordi de mener den ble skrevet ut for sent, og at kommunen ikke kunne ha så høyt bunnfradrag at så mange blir fritatt. Oslo tingrett ga i juni 2017 kommunen fullt medhold.

Også Høyesterett har konkludert med at kommunen ikke overholdt fristen i eiendomsskatteloven, og at vedtaket om å skrive ut eiendomsskatt for 2016 dermed er ugyldig.

Det er i ettertid bestemt at kommunen ikke vil tilbakebetale bare til dem som deltok i gruppesøksmålet, men til alle som betalte eiendomsskatt i 2016. 4. juli ble det klart at byrådet også foreslår å betale tilbake rundt 150 millioner kroner av eiendomsskatten for 2017. Dette fordi 2016-vedtaket var ugyldig, og at satsen for 2017 dermed ikke kunne være like høy.

Kilde: NTB

I et brev til dem det gjelder, skriver Oslo kommunes kemnerkontor at Bystyret i Oslo 4. september vedtok å tilbakebetale hele eiendomsskatten for 2016, og en tredjedel av eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger for 2017.

Dermed kan de som eide bolig i Oslo på dette tidspunktet, nå forvente penger tilbake.

Dette får du igjen

Eieren av boligen får ifølge brevet tilbake følgende beløp:

2016: Alle som har betalt eiendomsskatt får tilbake skatten, med renter.

2017: Eiendomsskattesatsen reduseres fra 3 til 2 promille. Du får derfor igjen en tredjedel av eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger, med renter.

Eiendomsskatten for tomter og næringseiendom i 2017 blir ikke betalt tilbake, fordi skattesatsen for disse var 2 promille.

Rentesatsen var i 2016 på 6 prosent, mens den var 0,5 prosent i 2017 - fordi den siden 2017 følger styringsrenten.

Pengene kommer automatisk

Kemnerkontoret skriver videre at tilbakebetalingene av den feilaktige eiendomsskatten vil skje automatisk, til den kontoen den er betalt fra.

Er eiendomsskatten betalt fra forskjellige kontoer, vil den også bli tilbakebetalt til disse.

Kommuen skriver at de starter tilbakebetalingen i slutten av september, og at de aller fleste skal ha fått pengene inn på konto innen 31. oktober.

Ny eier - eller flere eiere?

Også dersom boligen er solgt etter 2017, eller har flere eiere, er det den som betalte eiendomsskatten til Kemnerkontoret, som får pengene tilbake.

Det betyr at dersom kjøper og selger av boligen fordelte eiendomsskatten seg imellom da boligen ble overtatt, må de bli enige om fordelingen av det tilbakebetalte beløpet.

Også der det er flere eiere av boligen, må eierne bli enige seg imellom om hvordan de fordeler tilbakebetalingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer