Overinvestering i boliger gir krakk

Skattefordeler på boliger gir usikkert boligmarked, mener Gjedrem.

De siste årenes velstand har resultert i overinvesteringer i både dyre og flere boliger. Foto: Colourbox.com
De siste årenes velstand har resultert i overinvesteringer i både dyre og flere boliger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjefen tror norsk boligmarked kan bli kraftig påvirket av krisen, men trekker frem skattefavoriseringen av boliger som en medvirkende faktor. I Norges banks rapport Finansiell stabilitet som ble fremlagt i går heter det blant annet:

"Beskatningen av fordel ved egen bolig ble avskaffet i 2005, mens fradraget for gjeldsrenter ble opprettholdt. Boliginvesteringer og boligkonsum blir derfor skattemessig favorisert. (...) Et skattesystem hvor skatt på fordel ved egen bolig er en funksjon av blant annet boligprisene vil kunne virke dempende på prisutviklingen i boligmarkedet."

Skattefordel er egentlig en ulempe for forbrukerne

På pressekonferansen da rapporten ble fremlagt, kommenterte Gjedrem videre:

- Det er en del strukturtrekk i vår økonomi som gjør at vi får større svigninger, som bidrar til at vi også får større svingninger i boligmarkedet. Og i tillegg til det jeg nevnte tidligere, om reguleringer av banksystemet, så er jo vårt skattesystem slik at det stimulerer til både veldig stor sløsing av boligkapital, at vi overinvesterer i hus og sommerhus og vinterhus og hus i andre land, men i tillegg at vi får større svingninger i boligprisene og i boligmarkedet generelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.