Overlat vaskinga til ham

Den kan være helseskadelig ...

Husarbeide kan forverre astma hos kvinner. Foto: Colourbox
Husarbeide kan forverre astma hos kvinner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner: Lad vaskebøtta og sett mannen til arbeide. Du kan med god samvittighet sette deg ned, slenge føttene i sofaen og ta en velfortjent hvil.

I alle fall om du er kvinne med astma.

Forskning viser nemlig at husarbeide forverrer helsetilstanden for kvinner med astma.

Vaskemidler gir astma

Øker luftveisproblemer

En ny studie publisert i Annals of Allergy, Asthma and Immunology viser at husarbeide øker luftveisproblemer hos kvinner med astma. Forskeren Jonathan Bernstein og hans kolleger fra University of Cincinnati College of Medicine, fulgte en gruppe på 44 kvinner over en 12-ukersperiode. 25 av kvinnene hadde astma og 19 av kvinnene hadde ikke astma.

Infeksjoner reduserer astma

Alle kvinnnene var de som hadde hovedansvaret for rengjøringen av huset hjemme. De ikke-astmatiske kvinnene brukte 1,8 timer per dag på husarbeide, mens kvinnene med astma brukte i gjennomsnitt 1,5 timer. Kvinnene var fra 18 til 65 år.

Slik virker det

Forskerne vurderte påvirkningen av rengjøringen på tre måter:Symptomer i øvre luftveier: nysing og rennende, tett eller kløende nese:Symptomer i nedre luftveier: hosting, hvesing, vanskeligheter med å puste, og tetthet i brystetBeste luftflyt: måler hvor godt lungene kan trykke ut luft

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer