Leiebolig

Overtok aldri leiebolig - ble erstatningsskyldig

Leieboer ble dømt til å betale utleier 47.700 kroner i tapt husleie, samt forsinkelsesrenter og saksomkostninger.

UTSATT: Leieboeren utsatte overtakelsen gang på gang via SMS. Det endte med at vedkommende måtte betale erstatning til utleier for tapte leieinntekter selv om leieboligen aldri ble overtatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
UTSATT: Leieboeren utsatte overtakelsen gang på gang via SMS. Det endte med at vedkommende måtte betale erstatning til utleier for tapte leieinntekter selv om leieboligen aldri ble overtatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I april ble følgende sak lagt fram for Husleietvistutvalget (HTU): En utleier krevde at leietakeren måtte betale skyldig husleie på 47.700 kroner, samt saksbehandlingsgebyret og forsinkelsesrenter, selv om leieboeren aldri overtok eller flyttet inn i leieboligen.

HTU ga utleier medhold i kravet 3. juli 2019.

Dette betyr at leietakeren må betale totalt 48.850 kroner, i tillegg til forsinkelsesrenter av både tapt husleie og saksomkostningene.

Hvordan er det mulig at leietaker må betale selv om vedkommende aldri flytter inn?

Utsatte overtakelsen gang på gang

Jo, i ovennevnte sak inngikk leietaker og utleier en kontrakt med husleie satt til 15.900 kroner per måned. Leieforholdet skulle ifølge kontrakten starte 1. februar 2019 og kunne ikke sies opp de seks første månedene.

HTU gjorde en vanlig bevisvurdering og la det mest sannsynlige faktum til grunn for avgjørelsen. I dette tilfellet var det SMS- og e-postkorrespondanse mellom partene som ble avgjørende.

SMS-utvekslingen mellom utleier og leietaker viser at utleier ber om at partene møtes for at leietakeren skal overta boligen gjennom hele februar, mens leietakeren svarer med at hun ikke har mulighet til å møte utleieren og overta boligen på grunn av sykdom.

Leietakeren fortsetter å skyve på tidspunktet for å møte utleieren hele tiden.

«Si ifra om du ikke vil leie likevel»

Den 12. mars ber utleieren leietakeren ta kontakt dersom hun ikke lenger ønsker å leie boligen, uten å få svar.

Utleieren purrer på en tilbakemelding 21. mars, hvorpå leietakeren svarer at hun vil bli «skrevet ut» dagen etter og da har planer om å ringe utleieren, noe som heller aldri ble gjort.

I april skriver leietakeren at hun skal gå til banken, trolig for å fikse depositum utleieren ber om, men leietakeren foretar seg imidlertid ikke noe, og utleieren fortsetter å purre på husleie.

Til slutt skriver leietakeren i en e-post at utleieren bare kan legge ut boligen til leie igjen, slik at noen andre kan leie denne. Samtidig skriver hun at hun vil betale husleie for de tre månedene som har gått, altså februar, mars og april.

Utleieren ber videre om at partene skal bli enige om å oppheve leieavtalen fra 1. mai.

Leietaker har erstatningsansvar

HTU mener det er sannsynlig at partene har avtalt at leietakeren skulle betale husleie for februar, mars og april 2019.

Uavhengig av om det foreligger en avtale om betaling eller ikke, mener HTU at leietakeren kan holdes ansvarlig for betaling av husleie for de tre månedene, fordi vilkårene for erstatning er oppfylt, nemlig at boligen ikke ble overtatt av leietakeren grunnet forhold på leietakerens side.

Frem til 10. april 2019 opptrådte leietakeren som om hun hadde planer om å ordne med depositum og betale husleie. Utleieren hadde derfor ingen grunn til å tro at leieforholdet med leietakeren ikke ble noe av. HTU mener derfor at utleieren ikke kunne foretatt seg noe tidligere for å begrense tapet.

Dermed ble HTUs avgjørelse at:

  • Leietaker skal betale til utleier skyldig husleie på 47.700 kroner. I tillegg skal det betales forsinkelsesrenter av skyldig husleiebeløp regnet fra den enkelte leietermins forfall og frem til betaling skjer.
  • Leietakeren skal også betale erstatning for saksomkostninger på 1150 kroner til utleier, samt forsinkelsesrente av tilkjent beløp fra oppfyllelsesfristen og frem til betaling skjer.

- Hør med forsikringsselskapet

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet har sett saksopplysningene, og understreker at hvis du har inngått leiekontrakt, kan det bety at du må betale erstatning for tapte leieutgifter om du ikke flytter inn.

- Avhengig av grunnen til at du som leietaker ikke overtar boligen, for eksempel sykdom eller skade, kan du sjekke med forsikringsselskapet om det kan dekke noe, sier Høst til Dinside.no.

Har du inngått en leieavtale, har du vanligvis tre måneders oppsigelsestid, om ikke annet er avtalt. Det betyr at leietaker må dekke husleien i oppsigelsestiden, fortsetter Høst.

Du kan imidlertid begrense tapet i en slik situasjon hvis du finner en annen person som kan overta leieboligen etter deg til samme eller høyere pris, legger hun til. Utleier må riktignok godkjenne den nye leietakeren, men det skal gode grunner til for å si nei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer