Ovnen som gir deg middag på halve tiden

Genial funksjon for deg som er lei av å vente på varmretten.

TRE MÅLEPUNKT: Slik unngår du å ta ut maten for tidlig (eller sent) dersom du er litt uheldig med hvor steketermometeret lander. Foto: ELISABETH DALSEG
TRE MÅLEPUNKT: Slik unngår du å ta ut maten for tidlig (eller sent) dersom du er litt uheldig med hvor steketermometeret lander. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er langt mellom de store hvitevarelanseringene, men den tyske hvitevareprodusenten Siemens lanserer i disse dager den nye smarte komfyrserien iQ700.

Ved første øyekast ser de ut som helt vanlige komfyrer i stilrent design. Men mer enn 130 tyske ingeniører har jobbet i over tre år for å ferdigstille serien, og innebakt i ovnen ligger i overkant av 240 ulike patenter.

De aller fleste trenger vi (heldigvis) ikke forholde oss til, de skal bare sørge for at den gjør jobben, men noen skiller seg markant ut.

Hva er det egentlig med Bosch og Siemens? Like hvitevarer, ulikt design

Middagen ferdig på halve tiden

4D VARMLUFT: Navnet er misvisende, men resultatet burde bli bra: Et nytt viftesystem gjør at det ikke skal spille noen rolle hvor i ovnen du plasserer maten. Se hva 3D-varmluften gjør Foto: SIEMENS
4D VARMLUFT: Navnet er misvisende, men resultatet burde bli bra: Et nytt viftesystem gjør at det ikke skal spille noen rolle hvor i ovnen du plasserer maten. Se hva 3D-varmluften gjør Foto: SIEMENS Vis mer


At en ovn har integrert mikrobølgeovn er intet nytt, det har vært i produksjon siden 80-tallet, men en ny funksjon kombinerer varmluft og mikrobølger samtidig.

Denne funksjonen, som Siemens har valgt å kalle VarioSpeed, skal gjøre det mulig å steke mat på halve tiden, uten at det skal gå på bekostning av matkvaliteten. I tilllegg sparer du plass på kjøkkenet, siden du ikke trenger å ha både komfyr og mikrobølgeovn.

For eksempel tar en vanlig lasagne cirka 40 minutter i ovn før den er ferdig, med VarioSpeed-funksjonen skal den være ferdig på halve tiden.

Likeledes skal ovnen være veldig rask å varme opp, og med CoolStart-programmet kan du sette inn frossenpizzaen i kald ovn, og ha den ferdig på tolv minutter, i stedet for å vente ti minutter på at ovnen skal bli varm, før du steker den i ti miniutter.

Om VarioSpeed-funksjonen virker på langtidssteking, slik at du kan få nordmenns nye favorittrett pulled pork på fire i stedet for åtte timer, vites ikke - men vi håper på å få anledning til å teste ovnen i faktisk bruk ved en senere anledning.

Slik lager du pulled pork på tre måter

Vil du helst komme hjem til ferdig middag? Har du litt ekstra tid om morgenen eller kvelden, kan du lage i stand maten kjapt, og langtidssteke den på lav varme i ovn, eller i en slow cooker mens du er på jobb: Middagene som lager seg selv, mens du gjør helt andre ting

Smart steketermometer

PRODUKTEKSPERTEN: Ifølge Nadine Otten i Siemens kan de putte så mange finesser som mulig inn i en komfyr, men om den ikke har et håndtak man kan henge fra seg håndkle på, er det ingen som er interessert i å kjøpe. Foto: ELISABETH DALSEG
PRODUKTEKSPERTEN: Ifølge Nadine Otten i Siemens kan de putte så mange finesser som mulig inn i en komfyr, men om den ikke har et håndtak man kan henge fra seg håndkle på, er det ingen som er interessert i å kjøpe. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


En annen funksjon som er verdt å merke seg er det litt spesielle steketermometeret. I motsetning til tradisjonelle steketermometer, med ett målepunkt på tuppen av pinnen, har dette hele tre målepunkt.

Dette er spesielt nyttig om du ikke alltid er like god til å posisjonere termometeret. Kommer nålens målepunkt for langt gjennom steken, borti stekeformen eller ikke minst: et bein i kjøttet du skal steke, blir avlesningen feil.

- Med dette termometeret skal du altså slippe å bekymre deg for mattryggheten hjemme. Er det varmt nok, så skal alt være varmt nok, ikke bare et lite område helt innerst ved beinet, sier Nadine Otten, produktopplærer i BSH til Dinside.

Er du opptatt av at kjernetemperaturen skal være akkurat er nok sous-vide-måten å tilberede mat mer for deg. Dinside har testet to sirkulatorer som hjelper deg å sørge for at maten aldri blir svidd eller tørr.

Aldri mer skitne stekeovnsplater

PROBLEMATISK: Det er ikke alltid like lett å holde stekeplatene rene. Siemens' nye ovner skal gjøre den jobben for deg.  Foto: Elisabeth Dalseg
PROBLEMATISK: Det er ikke alltid like lett å holde stekeplatene rene. Siemens' nye ovner skal gjøre den jobben for deg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


De aller fleste moderne stekeovner har en versjon av pyrolyse: Selvrens. Det vil si at ovnen vasker seg selv, mens du gjør helt andre ting.

I stedet for å fysisk vaske med såpe og vann, varmes ovnen opp så varmt at det som er igjen av matrester og fettsprut brennes opp. Det eneste du trenger å gjøre er å koste ut asken når programmet er ferdig.

Flere av Siemens' ovner vasker også stekeplatene på denne måten.

Det vil si at du kan vinke farvel til fastbrente matrester og timesvis med skrubbing for å holde dem sånn noenlunde rene. Så nå er det mulig å få rene plater selv om du har en av disse litt upraktiske kjøkkenvaskene.

KJØPEGUIDE: Tenk på dette før du kjøper komfyr

Smarte hvitevarer

PÅ NETT: Samsungs nye dampovn NV9000 kan du styre over wi-fi. Foto: ØYVIND PAULSEN
PÅ NETT: Samsungs nye dampovn NV9000 kan du styre over wi-fi. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Elektronikkbransjen har i flere år snakket om de smarte hvitevarene. - Nå kommer de! Snart! proklameres fra messehaller et par ganger i året, men fortsatt er det svært få hvitevarer du faktisk kan styre med mobilen. Denne vaskemaskinen fra Samsung hører til unntakene.

iQ700-serien skal på sikt være mulig å koble opp mot Siemens' smarte system HomeConnect som lanseres i løpet av 2016, men det er fortsatt ikke kjent når den vil være på plass. Samsung har imidlertid kommet hakket lenger, og når de i disse dager lanserer sin Chef Collection i Norge, er mobilstyringen på plass.

Den nye dampovnen NV9000 fra Samsung har også over 80 automatiske tilberedningsprogrammer, og et steketermometer som snakker med appen, slik at du kan følge med på steken fra sofakroken.

Samsungs Chef collection er forøvrig mye mer enn bare en ovn, vi har en mann på plass med Samsung for å lære mer om deres nyheter denne uken, her er første rapport om hvitevarene som løser hverdagsproblemer.

Veiledende pris på komfyrene starter på cirka 25.000 kroner.

LES OGSÅ: Nå kommer de smarte komfyrene

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av produsentene. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer