Ovnene som stiller seg inn selv

Begynner de «smarte» hvitevarene å gi mening?

MATLAGINGSASSISTENT: Via appen får du oppskrifter. Deretter er det bare å velge matrett, og legge inn hvordan du vil ha maten stekt, før du sender over innstillingene til ovnen. På AEGs modeller får du også sett hvordan maten klarer seg underveis, via et innebygget kamera.  Foto: AEG
MATLAGINGSASSISTENT: Via appen får du oppskrifter. Deretter er det bare å velge matrett, og legge inn hvordan du vil ha maten stekt, før du sender over innstillingene til ovnen. På AEGs modeller får du også sett hvordan maten klarer seg underveis, via et innebygget kamera. Foto: AEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om hvitevarebransjen har vist fram prototyper på «smarte» hvitevarer i en årrekke, er det først nå produktene begynner å nærme seg norske butikkhyller. Og det er antagelig like greit.

Spør du oss er det nemlig først nå at de nye funksjonene virkelig begynner å friste, og et godt eksempel fra høstens IFA-messe er Samsungs ekstra døråpning på vaskemaskinen.

Men også på kjøkkenet skjer det ting.

LES OGSÅ: Nå er det høysesong for retur av hvitevarer

Fra smart til smartere

HOMECHEF: Touchskjerm og matassistanse. Foto: GORENJE/PRESSEMELDING
HOMECHEF: Touchskjerm og matassistanse. Foto: GORENJE/PRESSEMELDING Vis mer

Vi har i flere år sett prototyper på komfyrer som stiller seg inn selv, Siemens var blant annet tidlig ute, og konseptet er enkelt:

I stedet for å gå hvileløst foran komfyren og justere underveis skal du nå kunne slippe unna med å fortelle ovnen hvilken mat du vil lage og hvordan du vil ha den tilberedt, og så vil ovnen selv stille seg inn.

Nå rulles imidlertid denne typen «matassistanse» ut hos nesten alle de store produsentene, og Gorenjes HomeCHEF-ovner er et godt eksempel:

PASS PÅ: 5 vaskemaskintabber du vil unngå

Her har ovnene en touchskjerm på utsiden hvor du får oppskrifter og tips til matretter, i tillegg til en «step-by-step»-modus som gjør at du kan enkelt skal kunne forhåndsprogrammere hele matlagingsprosessen.

Men ikke alle har lyst til å knote på ovnens display, og av de modellene vi så på årets IFA-messe hadde AEGs variant en annen innfallsvinkel, hvor du kan gjøre jobben via et nettbrett eller mobilen din.

LES MER: Slik blir du kjent med stekeovnen din

Full appstyring og kamera-funksjon

Via en egen app (både Android og iOS-enheter støttes) får du ikke bare tips til matretter, men også fulle matoppskrifter.

Når råvarene er handlet inn, trenger du ganske enkelt å bla deg fram til matretten i appen og trykke på send-knappen, og så vil ovnen stille seg inn automatisk. Skulle du ha valgt en matrett der du selv må gripe inn i prosessen underveis, vil du også bli varslet om dette både via ovnen og appen.

Det er imidlertid ovnens innebygde kamera som er rosinen i pølsa.

Via appen kan du dermed sitte i stua og se hvordan dine nybakte brød ligger an, og har du en hjemmelagd pizza på gang vil kameraet enkelt vise om du trenger å booste grillfunksjonen et minutt eller to for å smelte det ekstra tjukke ostelaget. Akkurat den funksjonen kan jo også gjøre underverker når du skal svi svoren på neste års juleribbe.

LES OGSÅ: Slik bruker du varmluftsovnen

Og endringene? De kan selvsagt gjøres via appen.

AEGs nye dampovn-serie er ventet til Norge i løpet av våren 2016, men noen billig fornøyelse blir den neppe. Vi tipper den vil legge seg litt over prisnivået på dagens toppmodeller fra selskapet, og da havner prislappen kjapt på rundt 30.000 kroner.

Men dette er selvsagt første runde. Etterhvert som disse funksjonene blir vanligere vil også prisene synke.

AEGs skrytevideo kan du forøvrig se her:

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer