Leie bolig

På få minutter kan du unngå en av de vanligste leiefellene

Her er alt du må vite hvis du er leieboer eller uteleier.

DEPOSITUMKONTO: Irregulært, eller ulovlig, depositum er den vanligste fellen leieboer og uteleier kan gå i. Depositumet skal settes inn på en egen konto hos en godkjent finansinstitusjon, ifølge loven. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DEPOSITUMKONTO: Irregulært, eller ulovlig, depositum er den vanligste fellen leieboer og uteleier kan gå i. Depositumet skal settes inn på en egen konto hos en godkjent finansinstitusjon, ifølge loven. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om høsten er det mange som flytter. Høyskoler og universitet er i gang med semesteret og flere studenter leier bolig, enten fra studentskipnaden eller privatpersoner.

Det er flere feller det er lett å gå i, både som leieboer og utleier. Disse har Dinside skrevet om tidligere, men for å gjøre det lettere for deg å finne dem, har vi samlet opp alt i én sak.

Kontrakt

I juli kom Forbrukerrådet med ei huskeliste for boligleie. Her ble blant annet viktigheten av å ha en leiekontrakt understreket. Det er ikke lovpålagt med skriftlig kontrakt, leieavtalen kan også være muntlig, men det er fordel for begge parter at alt om leieforholdet samles i et skriftlig dokument.

Dette med leiekontrakt blir gjerne mer komplisert hvis du bor i et kollektiv der flere personer forholder seg til samme utleier. Da er det tre måter å ordne kontrakten på:

  1. Solidaransvar: Her er alle leietakerne ansvarlige for alle plikter etter avtalen, og utleier kan velge hvem som holdes ansvarlig hvis det skjer brudd på avtalen eller skader i boligen. I slike «spleiselag» er det viktig at leieboerne har en intern avtale, hvor det er klinkende klart hvor mye hver av dem skal betale i leie.
  2. Hovedleier og medleiere: I dette tilfellet er det én person som leier boligen av utleier, men som har tillatelse til å framleie rom til andre. Det er hovedleietakerens ansvar å samle inn husleie fra de andre og betaler utleier. Er det leietakere som ikke betaler sin del, må hovedleier betale det som mangler. Derfor kan det være lurt at hovedleier har egne kontrakter med medleierne.
  3. Alle har sin egen kontrakt: I studentboliger er det vanligst at alle leietakerne har hver sin kontrakt for sitt rom. Videre har alle leietakerne tilgang til fellesarealer. Det er utleier som administrerer studenthuset og har en ordning for fellesområdene.

I kollektiv er det også viktig at leiekontrakten oppdateres etter hvert som folk flytter inn og ut. Hvis ikke kan du holdes ansvarlig etter at du har flyttet ut.

Depositum

Når du skal leie bolig, må du gjerne betale et depositum til utleier. Dette skal fungere som en godgjørelse for skader, manglende månedsleie eller andre forhold.

Loven har, derimot, strenge krav til depositumet:

  • Det kan maksimalt være på seks måneders husleie. Det vil si at hvis du betaler 7.000 kroner i leie månedlig, kan depositumet være på opp til 42.000 kroner.
  • Depositumet skal settes inn på en egen konto i leierens navn hos en godkjent finansinstitusjon. Det er utleier som betaler for opprettelesen av denne kontoen.
  • Depositumskontoen skal være sperret der ingen av partene i leieforholdet kan ta ut penger uten at den andre er enig i det.
  • Det er ulovlig for utleieren å motta depositumet kontant eller å sette det på sin egen konto.

Blant de tre vanligste sakene i Husleietvistutvalget (HTU) er konflikter om irregulært, eller ulovlig, depositum.

- Den vanligste feilen er at leietaker setter depositumet inn på utleiers private konto, som utleier kan disponere fritt, sa Stein Stavrum, direktør i HTU, til Dinside i fjor høst.

Månedsleie

Avtalen med utleier regulerer hvor mye du betaler for å leie boligen hver måned. Her står utleier fritt til å velge månedsbeløp, hva det skal inkludere og når det skal betales av leietaker.

Men, det må fastsettes et leiebeløp, og så kan eventuelt strøm og annet forbruk variere.

Søker du etter leiebolig i en viss prisklasse må du sjekke hva leien inkluderer. En undersøkelse Forbrukertilsynet gjorde i fjor viste at flere utleiefirma drev med villedende markedsføring, hvor opp til 1.200 kroner ikke ble oppgitt i de månedlige leieprisene. Dette er ulovlig.

Når det gjelder å justere leie, kan du gjøre dette årlig på to forskjellige måter, enten etter konsumprisindeksen (KPI) ved utregning i SSBs kalkulator, eller etter gjengs leie, altså hva tilsvarende boliger i tilsvarende område leies ut for.

Ifølge Leiemarkedsundersøkelsen tyder på at leietakere over flere år gjerne belønnes med nedsatt leiepris, samt at husleiejusteringer foretas i større grad når nye kontrakter inngås.

Slitasje

Det er flere forhold som må være i orden når et leieforhold avsluttes. Blant annet skal boligen, ifølge loven, være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra det som skyldes alminnelig slit og elde, som gjerne omtales som «normal slitasje».

Dette noe vage begrepet er kilde til mange konflikter mellom partene i et leieforhold. HTU har flest saker om erstatningskrav, og utleiere og leieboere er veldig ofte uenige om hva som er normal slitasje. Det er ofte skader og slitasje på gulv, vegger og benkeplater, samt vannskader som klages inn.

Tanken bak «normal slitasje» er at leieboer som hovedregel ikke skal erstatte slitasje som følger av at vedkommende har brukt boligen som et hjem. Dette kompenseres for ved at utleier mottar husleie, ifølge Leieboerforeningen.

Og jo flere som har bodd i boligen og jo lenger leieforholdene har vart, desto mer slitasje må utleier regne med.

HTU anbefaler også at utleier velger slitesterke materialer som tåler vann og søl på oppvaskbenk og gulv, samt forklare leieren i hvilken tilstand han forventer å få boligen tilbake.

Forsikring

Når du bor i leiebolig, er det utleier som er ansvarlig for å forsikre selve boligen. Men, leieboeren må sørge for å sikre sine eiendeler.

Dette gjør du ved å tegne innboforsikring. Det som er greit å vite, er at hvis du ikke endrer din folkeregistrerte adresse, kan du bruke dine foreldres innboforsikring dersom du bor i leiebolig.

Dersom du er student med stram økonomi, er dette en grei måte å spare penger. Tidligere i sommer sa forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dinside at så lenge du er student eller har førstegangstjeneste, er det ikke behov for å endre adressen i folkeregisteret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer