Leie bolig

På få minutter kan du unngå en av de vanligste leiefellene

Her er alt du må vite hvis du er leieboer eller uteleier.

DEPOSITUMKONTO: Irregulært, eller ulovlig, depositum er den vanligste fellen leieboer og uteleier kan gå i. Depositumet skal settes inn på en egen konto hos en godkjent finansinstitusjon, ifølge loven. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DEPOSITUMKONTO: Irregulært, eller ulovlig, depositum er den vanligste fellen leieboer og uteleier kan gå i. Depositumet skal settes inn på en egen konto hos en godkjent finansinstitusjon, ifølge loven. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om høsten er det mange som flytter. Høyskoler og universitet er i gang med semesteret og flere studenter leier bolig, enten fra studentskipnaden eller privatpersoner.

Det er flere feller det er lett å gå i, både som leieboer og utleier. Disse har Dinside skrevet om tidligere, men for å gjøre det lettere for deg å finne dem, har vi samlet opp alt i én sak.

Kontrakt

I juli kom Forbrukerrådet med ei huskeliste for boligleie. Her ble blant annet viktigheten av å ha en leiekontrakt understreket. Det er ikke lovpålagt med skriftlig kontrakt, leieavtalen kan også være muntlig, men det er fordel for begge parter at alt om leieforholdet samles i et skriftlig dokument.

Dette med leiekontrakt blir gjerne mer komplisert hvis du bor i et kollektiv der flere personer forholder seg til samme utleier. Da er det tre måter å ordne kontrakten på:

  1. Solidaransvar: Her er alle leietakerne ansvarlige for alle plikter etter avtalen, og utleier kan velge hvem som holdes ansvarlig hvis det skjer brudd på avtalen eller skader i boligen. I slike «spleiselag» er det viktig at leieboerne har en intern avtale, hvor det er klinkende klart hvor mye hver av dem skal betale i leie.
  2. Hovedleier og medleiere: I dette tilfellet er det én person som leier boligen av utleier, men som har tillatelse til å framleie rom til andre. Det er hovedleietakerens ansvar å samle inn husleie fra de andre og betaler utleier. Er det leietakere som ikke betaler sin del, må hovedleier betale det som mangler. Derfor kan det være lurt at hovedleier har egne kontrakter med medleierne.
  3. Alle har sin egen kontrakt: I studentboliger er det vanligst at alle leietakerne har hver sin kontrakt for sitt rom. Videre har alle leietakerne tilgang til fellesarealer. Det er utleier som administrerer studenthuset og har en ordning for fellesområdene.

I kollektiv er det også viktig at leiekontrakten oppdateres etter hvert som folk flytter inn og ut. Hvis ikke kan du holdes ansvarlig etter at du har flyttet ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer