På stedet hvil for boligprisene

Årets vekst er tatt ut, tror eiendomsmeglerne.

Boligprisene flater ut, og meglerne tror årets prisvekst stort sett er unnagjort. Foto: COLOURBOX
Boligprisene flater ut, og meglerne tror årets prisvekst stort sett er unnagjort. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært et hektisk boligår med stor prisoppgang. Men frem mot sommeren ser vi nå at prisene roer seg. Juniprisene ender flatt i forhold til boligprisene i mai, som også viste en utflating i forhold til måneden før.

– Prisutviklingen i juni var som forventet, men når vi vurderer første halvår 2012 under ett har prisveksten vært høyere enn hva vi la til grunn ved starten av året. Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har derfor revidert prognosen for året på 4-6 prosent opp til 7-8 prosent, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Flatt

Juniboligene ble solgt kun 0,9 prosent dyrere enn forrige måned korrigert for sesongvariasjoner. Sammenlignet med samme måned i 2011 selges likevel boligene nå 7,7 prosent dyrere. Leiligheter stiger litt, mens eneboligprisene og prisene på delte boliger noterer et lite fall.

  • - Prisene på eneboliger falt med 0,6 prosent fra mai, men er 4,8 prosent høyere enn i juni 2011.
  • Prisene på delte boliger falt med 0,2 prosent fra mai, og er 7,1 prosent høyere enn i juni 2011.
  • Prisene på leiligheter steg med 0,2 prosent fra mai, og er 8,7 prosent høyere enn i juni 2011.
Snittpris per kvadratmeter er nå på 29.900 kroner. I snitt tar det 22 dager å selge en bolig i Norge nå (tid fra den legges ut på Finn.no, til den er solgt.) Raskest omsettes nå boliger i Trondheim, fulgt av Oslo og Bergen. Tregest går boligsalgene i Tromsø.

Det viser meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk, som er utarbeidet av Econ Pöyry fra data fra Finn.no for Eff.

Dette er ingen stor overraskelse for folk som følger med i boligmarkedet: Juni bruker vanligvis å ha en roligere prisutvikling enn vårmånedene. Men det betyr ikke at det er rolig i markedet. I første halvår 2012 ble det omsatt tre prosent flere boliger enn på samme tid året før.

Hva med borettslag?

Eff noterer altså en svak oppgang for leiligheter totalt sett. Også Obos-prisene har steget. Junitallene er opp med 0,3 prosent, og siden juni i fjor har prisene steget med 9,9 prosent, melder Oslo Bolig- og Sparelag. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Obos-tilknyttede borettslag i juni var 40.184 kroner.

– Det er ingenting som tyder på at det høye prisnivået ikke skal vedvare. Det bygges fortsatt for få boliger i osloområdet til å møte etterspørselen i markedet, sier konsernsjef Martin Mæland i en melding på Obos.no.

Prisene på borettslagsleiligheter formidlet av Garanti Eiendomsmegling gikk ned 2,4 prosent i juni. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 25.946 kroner, ned fra 26.587 kroner i mai i år. Prisene er likevel opp 6,4 prosent fra juni i fjor, da markedet opplevde et lignende fall. Dette er første måneden med prisfall fall siden i november i fjor.

– Prisnivået ble korrigert tilsvarende i juni i fjor etter sterk prisvekst de foregående månedene. Boligene selges imidlertid raskere enn på samme tid i fjor, og også raskere enn forrige måned, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding. – Etter den kraftige prisveksten de siste månedene er en korreksjon av prisnivået i juni ikke helt uventet.

Betalte to millioner for Norges minste enebolig

Men dyrere å leie

Mens boligprisene flater ut, kan de som skal leie forvente økte priser i pressområdene. Utleiemeglerens statistikker antyder at det skal bli dyrere å leie fremover.

- Vi vil med stor sikkerhet se nye prisrekorder på både 1-,2- og 3-roms leiligheter i august, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim i en pressemelding.

Her er noen junipriser registrert hos utleieforetaket, som opererer i flere av de største norske byene i Sør- og Midt-Norge.

  • I snitt kostet det 10.622 kroner å leie en toroms leilighet i Oslo i juni 2012, dette er en nedgang på 1,2 prosent fra måneden før. Sammenlignet med juni i fjor er det en oppgang på 10,7 prosent.
  • I snitt kostet det bare litt mindre å leie en toroms i Trondheim. I juni ble snittprisen registrert hos Utleiemegleren 10.066 kroner. Det er opp 8,3 prosent sammenlignet med mai. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 3,9 prosent.
  • Og enda dyrere i Stavanger: I snitt kostet det 12.471 kroner å leie en toroms leilighet i Stavanger i juni 2012, en nedgang på 0,5 prosent fra mai, men opp 17,5 prosent fra juni 2011.
Slik kjøper du din første bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer