På tide å ta hekken?

Dette bør du tenke på før du går i gang.

Har du ikke tatt den før, er det virkelig på tide.  Foto: colourbox.com
Har du ikke tatt den før, er det virkelig på tide. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter nok en kald og snøfull vinter, har snøen nå smeltet helt, i store deler av landet. Men når den først forsvinner, er det mange som angrer på at de ønsket den bort. For tilbake står en hage som roper på hjelp, stell og kjærlighet.

At en hekk er et langt hyggeligere skille mellom din og naboens hage enn et gjerde, må du betale for med arbeid. Om du da ikke er av dem som betaler andre for å arbeide. Så nå er det bare å brette opp armene, ta på hanskene, og sette i gang.

Få skattefri hjelp i hagen

Før du begynner

Før du tar hekkesaksen fatt, bør du tenke igjennom et par ting. Landskapsarkitekt Ulrika Sommer har følgende tips:

  1. Planlegg – vurder hekken og planlegg hva du skal gjøre. Hvilke behov har hekken? En lett stussing, formklipping, eller en ordentlig klipp? Avhengig av hekkens alder og type kan du gå frem på ulike måter.
  2. Resultat – hvordan vil du at hekken skal se ut når den er klar? Hver klipp stimulerer veksten. Så klipp ofte om du vil at hekken skal bli tett
  3. Ha det gøy! – la hekklippingen bli et årlig ritual. En morsom greie å se frem mot når sommeren nærmer seg. Inviter over naboer og familie når alt er klart for å beundre resultatet.
  4. Bra verktøy – godt verktøy gir bedre resultat, så enkelt er det. Se over dine redskaper for å være sikker på at de er i den beste stand, eller invester i nye redskaper. Sørg også for å ha en lang skjøteledning dersom du har elektriske redskap og sakser.
  5. Ergonomi – sørg for å stå i en komfortabel høyde ved hjelp av en liten trappestige som du lett kan flytte rundt.
Hvem er sjef i hagen?

Hekken allerede nå?

Når du skal ta hekken, kommer an på hvilken type hekk du har. Hekken skal gjerne beskjæres både høst, vår og sommer - i tillegg til jevnlig stussing for å holde formen.

- Når på året du bør klippe hekken varierer fra type til type, men generelt sett pleier jeg å anbefale å klippe hekken med måte frem til midtsommer, da veksten har satt ordentlig i gang, sier Sommar.

- Deretter er det bra å klippe hekken en gang til i løpet av sensommeren. De nyklipte endene rekker da å vokse ut nye skudd til vinteren, og få en fin vinterdrakt.

Gror ikke plantene slik de skal? Klag, og du får nye.

Hvordan bør du klippe?

Smarte tips:

Sommerbeskjæring

Velg en dag med tørt vær og sørg for at hekken er tørr og ikke har dugg eller regn i løvet. Dette vil forenkle jobben ettersom bløte løv lett klistrer seg fast i redskapene.

Vinterbeskjæring

Om du totalt skal forandre hekkens form eller beskjære hekken under kan det være praktisk å gjøre dette når løvet har falt og du lettere ser grenene. Hekken skal ha hvile, så tidlig vinter er et bra tidspunkt.


Er det lenge siden sist, anbefaler landskapsarkitekten å klippe den ned i riktig høyde. Så tar du kortsidene, og til slutt de vannrette sidene.

- Avslutningsvis kan du stusse de grenene som eventuelt har delt seg, slik at de også får rene og fine snitt.

Er hekken ny, er det smart å forme hekken som en pyramide; smal øverst og bredere nedover. Slik får hekken mest mulig sol, noe som er viktig for at nye skudd skal vokse til.

Når hekken vokser seg til er det fortsatt smart å la den skråne litt utover, men velg gjerne en mye brattere vinkel enn med nye hekker.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer